Ko se pri pranju belega perila v stroj prikrade rdeča nogavica ...

28.10.2021 | 13:00

Kot odlična rešitev še zmeraj obstaja prekuhavanje belega perila. (Dreamstime)

Kot odlična rešitev še zmeraj obstaja prekuhavanje belega perila. (Dreamstime)

Prava nočna mora je, ko se nam med belo perilo v pralnem stroju skrije modra majica ali rdeča nogavica, rezultat po pranju pa je katastrofalen. A brez skrbi, tudi škodo pobarvanih belih oblačil je mogoče odpraviti.

Če je nekoč veljalo, da se škode pobarvanega perila ne da odpraviti, je danes to mogoče. Za to ne boste nujno potrebovali nevarnih kemikalij ali posebnega znanja, le nekaj potrpljenja in dobre volje. Nič še ni izgubljenega. Ni nujno, da izberete belilo na osnovi klora, če imate pomisleke, da gre za preveč agresiven izdelek, ki lahko škodi tkanini ali vašemu zdravju, belilo lahko naredite sami.

Danes belila na osnovi kisika

Danes imamo na voljo več vrst belil. Še vedno sicer prednjačijo belila na osnovi klora, a najdemo pa tudi takšna, ki so narejena na osnovi kisika. Pri uporabi teh belil obarvano perilo namočimo v večje vedro, ki smo ga napolnili z mlačno vodo in mu dodali belilo po navodilih proizvajalca. Pustite, da se belilo najprej namaka vsaj dobro uro, nato pa ga kot običajno operite v pralnem stroju.

Domače belilo

Da, prav ste prebrali. Tudi sami lahko pripravite belilo. Babice so po navadi za beljenje perila uporabljale limonin sok, več kot odlična je tudi soda bikarbona. Perilo čez noč namočite v limonin sok, ki bo absorbiral sivino in barve, enako se zgodi s sodo bikarbono. Pri sodi bikarboni zjutraj dodajte le še nekaj kisa, ki bo kriv za penečo reakcijo, s katero bodo neželene barve izginile. Nekoliko modernejši trik obstaja z limono in vodikovim peroksidom, ki ga lahko kupimo v lekarni. Zmešamo približno pol skodelice limoninega soka in enako količino hidrogen peroksida. Stresemo v čeber in prilijemo štiri litre destilirane vode. V mešanico za eno uro namočimo perilo, potem pa kot običajno operemo v pralnem stroju.

Prekuhavanje v lugu

Se spomnite težkih velikih loncev, v katerih so babice prekuhavale perilo? To še zmeraj velja za najboljši trik, s katerim boste pregnali neželene barve iz belih oblačil. Star lonec napolnimo z vodo, nato dodamo naribano milo za pranje perila ali skodelico pralnega praška. Dodamo še obarvano perilo, postavimo na štedilnik in perilo prekuhavamo, dokler se povsem ne razbarva do snežno bele barve. Potem počakamo, da se ohladi. Perilo operemo še v pralnem stroju na programu, namenjenem za izpiranje.

Pecilni prašek

Pecilni prašek ne vsebuje belil, vsebuje pa sodo, ki bo izboljšala nabrekanje tekstilnih vlaken med pranjem, zato je umazane delce lažje odstraniti. V pralni stroj dodajte malce pecilnega praška, nato pa vse skupaj operite še v mešanici vode in limone.

M. K.; Svet24

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava