Na Cviblju v spomin padlim in umrlim v NOB; ogromno znanih, nekaj še neznanih žrtev

28.10.2021 | 11:50

Na Cviblju v spomin padlim in umrlim v NOB; ogromno znanih, nekaj še neznanih žrtev
Na Cviblju v spomin padlim in umrlim v NOB; ogromno znanih, nekaj še neznanih žrtev

V soboto, 23. oktobra, je bila pri spomeniku NOB na Cviblju nad Žužemberkom spominska slovesnost, ki so se je kljub slabšemu vremenu udeležili številni obiskovalci in visoki gostje, praporščaki, spominska partizanska četa in Garda Slovenske vojske. Zbrane je nagovoril župan Občine Žužemberk Jože Papež, častni govornik pa je bil predsednik Državnega zbora Igor Zorčič. Ob častni straži Slovenske vojske in spremljavi Pihalnega kvarteta Orkestra Slovenske policije so se padlim s polaganjem vencev in cvetja poklonili župan občine Žužemberk, delegacije tujih diplomatskih predstavništev in številnih domoljubnih organizacij, ki ohranjajo spomin na vrednote NOB.

Na spomeniku, ki stoji nad največjo partizansko grobnico v Sloveniji, so vklesana imena 1.144 padlih bork in borcev med drugo svetovno vojno, aktivistov NOB in civilnih žrtev nacizma in fašizma na območju Suhe krajine, med njimi tudi vojaki iz sedemnajstih drugih držav. Vklesanih ni še 914 imen, na seznamu pa manjkajo še imena 123 neznanih žrtev.

Spomenik nad grobnico je bil odkrit 22. julija 1961 ob 20-letnici vstaje slovenskega naroda v boju proti okupatorju in domačim izdajalcem. Za urejenost okolice spomenika vzorno skrbita Občina Žužemberk in Občinska organizacija ZB za vrednote NOB Žužemberk, ki je letos za vestno delo in ohranjanje vrednot NOB prejela zlato plaketo ZZB NOB Slovenije.

V kulturnem programu so udeleženci slovesnosti prisluhnili recitatorkama Lari Štrasberger in Sanji Štravs z Osnovne šole Žužemberk ter partizanskim pesmim v izvedbi Vladislava Korošca in Marjetke Popovski, povezovalec Vid Čopi pa je v vezni tekst vpletel pretresljiva pričevanja otrok iz NOB.

Darko Pucelj, predsednik OO ZB NOB Žužemberk
Fotografije: Štefka Makovec in Darko Pucelj

Galerija

_zzzzzzcvibelj (01)
_zzzzzzcvibelj (02)
_zzzzzzcvibelj (03)
_zzzzzzcvibelj (04)
_zzzzzzcvibelj (05)
_zzzzzzcvibelj (06)
_zzzzzzcvibelj (07)
_zzzzzzcvibelj (08)
_zzzzzzcvibelj (09)
_zzzzzzcvibelj (10)
_zzzzzzcvibelj (11)
_zzzzzzcvibelj (12)
_zzzzzzcvibelj (13)
_zzzzzzcvibelj (14)

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava