DL: Turistična prevara - Kljub rezervaciji pred zaprtimi vrati

27.10.2021 | 14:40

Prekmurje je krasno, a tri dolenjska dekleta imajo nanj grenak spomin.

Prekmurje je krasno, a tri dolenjska dekleta imajo nanj grenak spomin.

Poletje je bilo čas počitnic in dopustov, ki pa prinaša ne le lepa doživetja in spomine, pač pa tudi priložnosti za razne prevarante in goljufe. Pa nimamo tokrat v mislih vlomov in tatvin, ko vas ni doma, ampak drugačne nečednosti.

Kot smo lahko prebirali v medijih, so letos zlasti na Hrvaškem, kjer je turistična sezona presegla vsa pričakovanja, mnogi tuji turisti zaradi prevarantov ostali brez dopusta, ker so bili tako ali drugače oškodovani in izigrani: finančno in psihično. Nekateri so nasedli pri najemu kake vile na internetu, katere ponudnik sploh ni bil lastnik. Spet drugi so po ugodnejših cenah že pred sezono rezervirali nastanitev, a so ponudniki v želji, da bi iztržili čim več, njihovo rezervacijo odpovedali in jo dali nekomu, ki je bil pripravljen plačati več. Nekaterim tudi tik pred zdajci. Dogaja se torej vse mogoče.

NAJPREJ VSE PRAV

A vedno je dobro najprej pomesti pred lastnim pragom. V Sloveniji je bilo poleti zaradi turističnih bonov, ki jih je država namenila svojim državljanom kot pomoč domačim gostincem in drugim v teh covidnih časih, skoraj nemogoče najti proste nastanitve. Tri dolenjske študentke so bile zato vesele, ker so si uspešno uredile rezervacijo za šestdnevni oddih sredi avgusta v Prekmurju. Kot pravi ena od njih, Mirnopečanka Katja Šuštaršič, ga od vseh naših pokrajin najmanj poznajo. Kot lani, ko so prijateljice počitnikovale na Gorenjskem in ni šlo nič narobe, so ponudnika poiskale na znani spletni platformi Booking.com, kjer so dobile kontakt – telefonsko številko Janka Godvajsa iz Murske Sobote, ki je v najem ponujal počitniško hišico v vasici Bogojina, ki se jim je v osrčju vinogradov zdela prava izbira za počitnikovanje.

Katja Šuštaršič

Katja Šuštaršič

GOSPOD JIH NE POZNA

A počitnice se niso razpletle po pričakovanjih. Kot pripoveduje Katja, bi dekleta kmalu ostala brez strehe nad glavo. Počitnice bi sicer raje rezervirale na spletni platformi Booking.com, saj vedo, da je tista pot varnejša, a ker so želele izkoristiti bone, ni šlo drugače kot z zasebnim dogovorom.

Turistični bon se da unovčiti na spletni platformi Booking.com, vendar pa je pogoj, da storitev plačate neposredno pri ponudniku storitve, ne pa Bookingu. Če želite rezervacijo opraviti na Bookingu (včasih so namreč cene storitev v tem primeru nižje), priporočajo pozornost na pogoje plačila.

»Izbrani apartma nam je ustrezal cenovno in sicer – ponujal je udobno in moderno opremljeno kuhinjo z jedilnico ter skupno sobo. Ker vse rade kuhamo, je bila to prava izbira. Gospoda smo poklicale po telefonu in kazalo je vse v redu. Potrdil je rezervacijo, vnaprej ni bilo treba plačati nič,« pripoveduje sogovornica.

Ker je v navodilih na spletu pisalo, naj dan pred prihodom na sms napišejo okvirno uro prihoda, so dekleta storila tudi to. Odgovora sicer ni bilo, a temu niso posvečale posebne pozornosti. Ko so bile v Prekmurju skoraj uro, kot so napovedale, so Godvajsa poklicale po telefonu. »Hotele smo preveriti, ali je apartma že pripravljen. A takrat se je zapletlo. Gospod je trdil, da nas ne pozna in da nismo pri njem prav nič rezervirale. Ko smo trdile drugače in dejale, da imamo za to dokaze, je dejal, da bo preveril zadevo in nas čez deset minut poklical nazaj. A se to ni zgodilo,« pravi Katja.

APARTMA ZASEDEN

Čez kakih 20 minut so ga znova poklicale in začel se je izgovarjati, da ima v apartmaju neko družino z bolnim otrokom, ki je v bolnišnici, in jih ne more vreči ven. »Bile smo šokirane. Vztrajale smo, da nam je potrdil rezervacijo in da tako pač ne gre, da smo prišle od daleč, z Dolenjske. Dejal nam je, naj si poiščemo prenočišče kje drugje, morda v kakem hotelu. A kje naj sredi najvišje sezone, ko je vse zasedeno, najdemo kaj tako na hitro, za hotel pa tudi nismo imele dovolj denarja, saj smo vendar študentke! Začasno se nas je odkrižal z besedami, da bo razmislil in poklical nazaj. A se spet ni zgodilo nič,« pripoveduje Katja.

Dekleta so bila vse bolj razočarana in obupana: pozno popoldne, avto poln hrane in zelenjave z domačega vrta, one pa brez prenočišča. Gospoda so spet poklicale po telefonu in takrat se ni več izgovarjal, da jih ne pozna. Priznal je, da ima apartma, zaseden z družino z bolnim otrokom, pa da naj ne zamerijo. Ponudil jim je neki drug apartma v bližini, kjer da se je vse dogovoril zanje, menda celo s popustom, in jim dal telefonski kontakt.

ODIDEJO DRUGAM

Punce so popustile, a ko so poklicale na novo telefonsko številko, najemodajalka Škerlatova iz Moravskih Toplic o kaki rezervaciji ni vedela nič, gospoda sploh ni poznala. Apartmajev ni oddajala, k sreči je čisto slučajno – ker je nekdo odpovedal dopust – imela na voljo dve sobi s po dvema posteljama, kar pomeni, da niso mogle biti vse tri skupaj, ni bilo klimatske naprave, kuhinje …

Matjaž Pavlin

Matjaž Pavlin

»Ko smo ji zaupale svojo izkušnjo, smo se ji verjetno kar malce zasmilile, in ker nam ni preostalo drugega – lahko bi se le odpeljale domov – smo se dogovorile za najem. A za dan manj, kot smo želele, ker je imela potem že zasedeno. K sreči je bila tako prijazna, da nam je dala na voljo manjši hladilnik ter grelnik za vodo, da smo si lahko v sobi pripravile vsaj kako kavo in juho iz vrečke,« grenko izkušnjo pripoveduje Katja. Doda še, da ko so bile že nastanjene pri gospe, je to poklical Godvajs in povprašal, ali ima kaj prostega in ali so k njej prišla tri dekleta. Poznala je zgodbo in le odložila telefon.

KJE JE POŠTENOST

»Kaj takega se ne bi smelo dogajati. Res smo razočarane nad takšnim nepoštenim obnašanjem najemodajalca, ki je očitno apartma raje oddal nekomu drugemu, ki mu je morda ponudil več denarja. Ne vemo. Same nismo nič ukrepale, saj najbrž ne bi nikjer nič dosegle, in k sreči vsaj nismo bile finančno oškodovane. A s svojo zgodbo v javnosti želimo opozoriti druge, naj bodo previdni pri najemu nepremičnin za dopust in naj zahtevajo pisno potrdilo o rezervaciji,« pravi Katja.

Prekmurje so tri Dolenjke vseeno radovedno spoznavale v tistih nekaj dneh, a z grenkim priokusom zaradi negativne izkušnje. Očitno ponudniki pozabljajo, da se vrača le gost, ki je zadovoljen.

GODVAJSU JE ŽAL

Svojo plat zgodbe je pojasnil tudi najemodajalec Janko Godvajs, ki se pripetljaja z dolenjskimi dekleti spominja. »Bili smo dogovorjeni, res je, a prejšnji družini v tem apartmaju sem na njeno prošnjo podaljšal en dan bivanja, ker se jim je na dopustu poškodoval otrok, ki je bil na opazovanju v bolnici v Rakičanu. Dekletom sem povedal, da gre le za eno noč in naj za to najdejo prenočišče kje drugje, pravzaprav sem jim svetoval hotel za isto ceno, potem pa da lahko pridejo k meni in ostanejo, kot je bilo dogovorjeno. Žal se nismo sporazumeli, dekleta so odšla drugam,« pripoveduje najemodajalec Godvajs in pove, da je šlo za izjemen primer in da se obnaša vedno korektno do strank, »saj nisem nor, da bi si delal slabo reklamo.«

Katja Šuštaršič pove, da njihova zgodba drži, ponujal jim je le neki hotel in na koncu nekaj govoril o enem dnevu, »sicer pa bi nas o tem lahko pravočasno obvestil, če je res tako korekten in profesionalen,« doda.

BITI PREVIDEN!

Z Ministrstva za gospodarski razvoj so nam pojasnili, da ker ne gre za potrošniško pogodbo, med potrošnikom in podjetjem, temveč za pogodbo o najemu apartmaja, Zakon o varstvu potrošnikov tega področja ne ureja. Sicer bi se lahko potrošnik skliceval na 38. člen zakona, ki se nanaša na nepravilno opravljeno storitev. »Vendar v tem primeru ni prišlo do izpolnitve niti na strani ponudnika, prav tako ne na strani potrošnic, saj niso niti plačale najema ter so potem sklenile pogodbo za najem apartmaja pri drugem ponudniku. Zoper prvega ponudnika jim tako ostanejo le odškodninski zahtevki, če jim je nastala škoda, na podlagi Obligacijskega zakonika pred sodiščem, ki pa je podvržen stroškom in tveganju, da ne bo uspešen. O razpletu tovrstnega zahtevka pa ne moremo soditi,« je sporočila Karin Jurman Marn iz službe za odnose z javnostjo na ministrstvu.

Na žalost iz svetovalne prakse ugotavljajo, da je bilo takih primerov več, zato svetujejo potrošnikom, da so zelo previdni pri izbiri ponudnika nastanitve in načinu sklepanja pogodb z njimi.

VEDNO ŠE PISNO

Za mnenje in nasvet smo povprašali še Matjaža Pavlina, glavnega pobudnika turističnega produkta Turizem v zidanicah in zunanjega sodelavca Kompasa Novo mesto, ki ima veliko izkušenj s turisti. Res, da sedaj mnogi ne morejo izkoristiti turističnih bonov preko Booking.com – preko Kompasa se sicer dolenjske zidanice da najeti – zato morda prihaja do več zapletov, razmišlja.

Omenjeni primer težko komentira, saj vseh plati ne pozna. »Lahko da je šlo tudi le za pozabljivost gospoda, ki je sprejel rezervacijo od koga drugega. A potem se da to reševati s ponudbo podobne, če ne boljše nastanitve nekje drugje, ali s kakim drugim terminom,« pove.

Turistom pa svetuje, naj rezervacije za izlet ali za najem apartmaja, zidanice in druge nepremičnine vedno uredijo pisno, lahko po elektronski pošti. »To je veliko bolj varno, saj imajo potem v rokah nek dokaz, potrdilo. Ne gre le za neke ustne obljube, ki se jih ne da dokazati. Vsem pa tudi priporočam, da vedno dan pred prihodom pokličejo ponudnika in ga prej spomnijo, da jutri prihajajo, ter preverijo, ali je vse v redu, ali dogovor velja itd.,« pove Matjaž Pavlin.

Članek je bil objavljen v 35. številki Dolenjskega lista 2. septembra 2021

Besedilo in foto: Lidija Markelj

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava