Izgubljajte kilograme s pečenim krompirčkom

25.10.2021 | 13:20

Krompir dodobra nasiti in daje občutek sitosti še dolgo po jedi. (Dreamstime)

Krompir dodobra nasiti in daje občutek sitosti še dolgo po jedi. (Dreamstime)

Krompir je dolga leta zmotno veljal za redilnega, zdaj pa so znanstveniki spoznali, da je zelo zdrav in odličen tudi za hujšanje.

Ste že slišali za dieto s krompirjem? Kaj vam skoraj najprej pade na pamet, ko pomislite na zelenjavo? Marsikomu solata, saj je nekako najbolj uporabljena vrsta, malo pa jih naprej pomisli na krompir, ki je verjetno najbolj vsestranska vrsta zelenjave.

Ali krompir zares redi?

Skozi čas se je krompirju pripisovalo, da redi, vendar pa je takšno mišljenje zmotno. Zdravstveni in prehranski strokovnjaki že nekaj časa svetujejo razne diete, ki so bogate s sadjem in zelenjavo, zato je krompir odlična izbira, saj je dobrega okusa, poceni ter hranljiv. Krompir spada med koreninasto zelenjavo in vsebuje kompleksne karbohidrate in vlakna, ki absorbirajo vodo, zato krompir dodobra nasiti in daje občutek sitosti še dolgo po zaužitju.

Preprosta pravila diete

Krompirjeva dieta temelji na uživanju kar najbolj zdravo pripravljenega krompirja. Najbolj priporočljiv je pečen krompirček, brez dodane večje količine soli, kečapa in maščobe, ki sicer obogatijo okus, vendar prispevajo h kopičenju kilogramov. Sprejemljivo je tudi uživanje praženega krompirja, pri čemer zmanjšajte količino uporabljenega olja, povsem pa se odpovejte dodajanju kaloričnih bomb, kot so ocvrtki in smetanove polivke. Če se sprašujete, zakaj je krompir sploh tako zdrav, naj navedemo nekaj dejstev: ima manj kalorij kot riž in testenine, je bogat z vitaminoma C in B ter magnezijem, znižuje krvni tlak in raven slabega holesterola ter zmanjšuje možnosti za srčno kap. Kljub temu pa mu primanjkujeta vitamina A in E, zatorej nikakor ni priporočljivo, da bi na krompirjevi dieti uživali le krompir, temveč ga kombinirajte z ostalo hrano. Krompir med hujšanjem najpogosteje vključujemo h kosilu. Privoščimo si lahko denimo pečen krompir s piščancem in solato, ribo in krompirjevo solato, tudi krompirjeve svaljke in sadni preliv ...

Študija potrdila koristi krompirja

Da krompirjeva dieta, ki ne zahteva nobenega težkega načrtovanja jedilnikov, preračunavanja kalorij in omogoča poljubno kombiniranje z drugimi zdravimi živili, res deluje, dokazuje tudi zanimiva študija. Osemnajst moških in žensk so prosili, naj vsak dan zaužijejo šest do osem krompirčkov v velikosti jajca, pri čemer so jih jedli za kosilo in večerjo. To je bila edina sprememba, ki so jo uvedli v svoj jedilnik, saj preostale prehrane niso spreminjali. Večina izmed sodelujočih je imela preveliko telesno težo in so jemali tablete za zniževanje krvnega tlaka. Rezultati študije po enem mesecu so bili presenetljivi, saj se je nivo krvnega tlaka precej znižal, nihče od prostovoljcev pa se ni zredil.

T. D.; Svet24

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava