Rokodelska razstava PZDU Dolenjske in Bele krajine

25.10.2021 | 11:30

Rokodelska razstava PZDU Dolenjske in Bele krajine
Rokodelska razstava PZDU Dolenjske in Bele krajine
Rokodelska razstava PZDU Dolenjske in Bele krajine

Na letošnji razpis Komisije za tehnično kulturo, za organizacijo in izvedbo rokodelske razstave PZDU Dolenjske in Bele krajine se je prijavilo društvo upokojencev Ribnica, ki ga vodi Jože Debelak. Razstava je bila organizirana 20.10.2021 v ribniškem Rokodelskem centru, v drugem nadstropju - velika sejna dvorana.

V naši pokrajinski zvezi imamo 36 društev upokojencev. Od tega imamo vpisanih 18 društev v rokodelsko sekcijo oz. imajo organizirane delavnice ročnih del. V nekaterih društvih rokodelci ustvarjajo posamezno in nekateri imajo tudi certifikat za svoje izdelke. Vsem društvom naše pokrajine smo poslali vabila za sodelovanje na razstavi. Na vabilo se je prijavilo 14 društev, od tega je žal eno društvo dan prej odpovedalo udeležbo zaradi bolezni. Tako se je v petek, 22.10.2021, v Rokodelskem centru zbralo 13 društev, ki so razstavljali svoje unikatne izdelke. To so bila društva: Ribnica, Novo mesto, Žužemberk, Prečna, Kostel, Mokronog-Trebelno, Kočevje, Straža, Črnomelj, Semič, Sodražica, Uršna sela in Loški Potok. Po videnju razstave smo lahko nadvse zadovoljni, saj upokojenci s svojim znanjem in delom skrbimo, da marsikatera stara obrt v naših krajih še ne bo izumrla, saj se znanje prenaša na mlajše rodove.

Na razstavi je svoje izdelke razstavljalo 73 upokojencev rokodelcev. Razstave pa se jih je udeležilo 33. Razstava je bila v sklopu občinskega praznika Občine Ribnica, ki je praznovala 75. obletnico. Občina je bila tudi sponzor prireditve.

Otvoritev razstave je povezoval Medard Pucelj - žlahtni Ribničan. Vse razstavljavce in navzoče goste je najprej pozdravil gostitelj Jože Debeljak - DU Ribnica. Zbrane pa so nagovorili tudi župan občine Ribnica Samo Pogorelc, predsednik ZDUS Janez Sušnik, predsednik PZDU Dolenjske in Bele krajine Dušan Kraševec in predsednik KTK ZDUS Branko Suhadolnik, ki je vse rokodelce pohvalil za čudovite izdelke in bil navdušen nad lepo razstavo in številom razstavljavcev. Pod njegovim vodstvom se je rokodelstvo v vseh pokrajinah močno utrdilo in razširilo. Prireditev se je udeležila tudi v.d. Rokodelskega centra Tina Peček. Predsednik PZDU Dušan Kraševec je otvoril razstavo in povabil goste in obiskovalce, da si jo ogledajo. Za kulturni program je poskrbel oktet Zvon. Domačinke Podeželske žene Ribnica so poskrbele za pogostitev. V pritličju smo si lahko obiskovalci ogledali delo pletarja in lončarke. Pred vhodom je bila razstavljena Ribniška suha roba in izdelki iz gline. Po dvorišču Rokodelskega centra se je sprehodil tudi krošnjar Ribn'čan, ki je po celem svetu znan.

Lepo smo se imeli, se po družili, izmenjali mnenja, izkušnje in si zaželeli kmalu na snidenje.

Marija Turk - KTK pri PZDU Dolenske in Bele krajine

Galerija

_dela (0)
_dela (1)
_dela (10)
_dela (11)
_dela (12)
_dela (13)
_dela (14)
_dela (2)
_dela (3)
_dela (4)
_dela (5)
_dela (6)
_dela (7)
_dela (8)
_dela (9)

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava