Ganljivo slovo od Jožeta Skubica

23.10.2021 | 19:30

Ganljivo slovo od Jožeta Skubica
Jože Skubic (zadaj desno) skupaj z družino na koncertu, posvečenem njegovemu tastu Francu Fleretu.

Jože Skubic (zadaj desno) skupaj z družino na koncertu, posvečenem njegovemu tastu Francu Fleretu.

Jože Skubic (02.02.1967 - 14.10.2021) (foto: Boris Kovačič)

Jože Skubic (02.02.1967 - 14.10.2021) (foto: Boris Kovačič)

Slapovi brez Jožeta Skubica (foto: Boris Kovačič)

Slapovi brez Jožeta Skubica (foto: Boris Kovačič)

V 55. letu starosti se je po težki bolezni poslovil Jože Skubic. Skubic je bil glavni pevec skupine Slapovi, ki si je ime nadela po slapovih reke Krke, prvenec Ne reci nikdar pa je bil najbolje prodajani album z domačo glasbo po letu 1991.

Jože je bil med ljudmi najbolj poznan kot pevec skupine Slapovi, a nič manj spoštovan ni bil v svojem poklicu. Vrsto let je delal kot pravnik za Slovenske železnice in se v sindikatu pogosto postavil tudi za pravice delavcev. V kolektivu je veljal za zelo potrpežljivega, preudarnega, pravičnega in veselega človeka. Z velikim ponosom so ga v svoje vrste sprejeli tudi člani Društva pesnikov slovenske glasbe, kjer je ravno tako skrbel za pravne zadeve. Kot pravnik je pomagal tudi združenju SAZAS.

Jože je bil zelo navezan na svojo družino, ženo, sina in hčerko. Žena Marjetka je ravno tako kot on iz pravniškega sveta, zato sta si delila tudi največje poslovne skrivnosti. Tudi v glasbi ga je Marjetka zagotovo razumela in podpirala, saj tudi ona izhaja iz glasbene družine. Njen oče je bil slavni godec Franc Flere, ki so ga vsi poznali po neumornem preigravanju harmonike. Glasbene gene po dedku in očetu je zagotovo podedoval sin Jan Skubic, član ansambla Nalet. O vzrokih za prenehanje delovanja slavnih Slapov se ni veliko govorilo, a že takrat je bilo Jožetovo zdravje na udaru. S kronično boleznijo jeter se je boril več desetletij, v četrtek zvečer pa je njegovo telo pod napori omagalo.

V sredo je bilo za vse prisotne na pogrebu zelo težko slovo od Jožeta Skubica - še posebej hudo je bilo za člane njegove ljubljene družine, prijatelje, sodelavce, glasbenike in njegove Slapove. Slednji so mu ob mnogo preranem grobu v instrumentani izvedbi zaigrali skladbo Ne reci nikdar. Ob začetku izvedbe Slapov so se mračni oblaki razprli ravno toliko, da prisotne objel sončni žarek. Ob koncu skladbe, se je ta isti žarek skril za oblak. Bilo je čarobno. Prisotni so zajokali, saj Jožeta niso videli, a v glasnih mislih so vseeno slišali, kako poje to pesem.

Dragi Jože, počivaj v miru. 

Za vse, ki bi želeli prisluhniti spominski oddaji o Jožetu Skubicu, vam je ta na voljo spodaj ...

veseljak.si

Zvočni zapisi

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava