Domovinski dan na 'Grmu' - Jutra so najlepša zjutraj

21.10.2021 | 13:30

Domovinski dan na 'Grmu' - Jutra so najlepša zjutraj
Domovinski dan na 'Grmu' - Jutra so najlepša zjutraj
Domovinski dan na 'Grmu' - Jutra so najlepša zjutraj

Na Grmu Novo mesto - centru biotehnike in turizma je bilo 15.10.2021 slovesno. Obeležili so namreč številne obletnice in pomembne mejnike, ki so zaznamovali tako novomeški zavod kot širši slovenski prostor.

Eden osrednjih dogodkov je bil »Domovinski dan - Jutra so najlepša zjutraj« pod sloganom »Praznujmo skupaj«. Obeležili so 30 let samostojne in neodvisne države Slovenije ter vlogo Grma Novo mesto, in sicer so obeležili 135 let Kmetijske šole Grm Novo mesto, 60 let Srednje šole za gostinstvo in turizem, 20 let Višje strokovne šole in 10 let Visoke šole za upravljanje podeželja GRM Novo mesto.

Osrednji gost je bil Alojz Peterle, predsednik osamosvojitvene vlade, častni pokrovitelj pa je doktor Boris Pleskovič, predsednik Svetovnega slovenskega kongresa.

Na oder pred mikrofon je bil povabljen tudi častni predsednik PVD Sever Dol. in Bele krajine Anton Gole, ki je povedal, da so prav na šoli Grm v času osamosvojitvenih procesov potekale različne aktivnosti takratne milice, če se samo spomnimo akcije SEVER v času od 27.11. – 1.12.1989, ko so pripadniki takratne posebne enote milice bili nastanjeni ravno na šoli Grm, nadalje so tam potekali tudi dogovori o osamosvojitvi, v času 10-dnevne vojne pa je bilo na Bajnofu zbirno mesto za izvedbo aktivnosti akcije SKALA.

Dogodek akcije SKALA smo člani PVD Sever in šola Grm, center biotehnike in turizma, proslavljali dne 2.10.2021. Ta je bila aktivirana, ko so policisti, katerih vodja zavarovanja je bil Marjan Dragan, opravili prevoz delegatov takratne slovenske skupščine z Dolenjske in Bele krajine na tajno zasedanje v skupščino v Ljubljano, kjer je bila sprejeta temeljna listina o samostojnosti in neodvisnosti republike Slovenije.

Tone Gole je še poudaril, da je dolenjska policija s šolo Grm sodelovala že od leta 1989 in vse do konca osamosvojitvenih procesov ter do konca vojne za Slovenijo. Takratni ravnatelj šole Grm Miha Žmavc, žal že pokojni, je bil zaprošen za uporabo prostorov, v katerih so se odvijale aktivnosti takratne Milice, saj na UNZ ni bilo več varno delovati. Ravnatelj je takratnega hišnika Jožeta zadolžil, da poskrbi, da nam je odpiral vrata dvorane. Zaupanje je bilo popolno, saj so bili dogovorjeni, da se ključ, ko se aktivnosti v šolski dvorani ne bodo izvajale, skrije in se ga vzame, ko so ga rabili. Pred navzočnostjo dijakov je prav, da se to omeni, naj vedo, kakšne plemenite ljudi so imeli na šoli že pred tremi desetletji. Pred samo šolo v parku je postavljeno spominsko obeležje, ki spominja na takratne dogodke. Anton Gole se je za vso dobroto še enkrat zahvalil, zahvalil za sodelovanje in dejanja, ki jih je izkazovala takratna šola.

Na svečanosti je sodeloval tudi praporščak PVD Sever Dol. in Bele krajine Vili Koželj, ki je poskrbel tudi, da je bil na odru postavljen emblem Sever Dol. in Bele krajine. 

Tekst: Drago Sikošek
Slike: arhiv PVD Sever Dolenjske in Bele krajine

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava