DL: Penine v kostanjeviški jami

20.10.2021 | 11:45

DL: Penine v kostanjeviški jami

Matej Kuhar (stoji tretji z leve), pečarski mojster iz Črneče vasi, se z vinogradništvom in vinarstvom ukvarja 12 let, na dobrih 7000 trsih v vinogradu prideluje modro frankinjo, žametovko, kraljevino, zeleni silvanec, chardonnay; vse iz ne preveč obložene trte, da jagode dobro dozorijo. V zadnjih šestih letih prideluje tudi penine. Penine rose iztisne iz modre frankinje in žametne črnine, bele penine pa pretežno iz chardonnaya, kraljevine in zelenega silvanca. Kuhar je že precej let tudi član Kluba jamarjev Kostanjevica, zato ne preseneča, da se je z njimi ob zlatem jubileju dogovoril, da je v Kostanjeviški jami za nekaj mesecev uskladiščil nekaj modre frankinje in cvička. Pretekli četrtek pa je Kuhar družno s svojimi jamarskimi tovariši v Kostanjeviško jamo prenesel tudi 460 buteljk penine Mateos rose in Mateos classic, kjer bodo zorele do martinovega prihodnje leto v temi in pri stalni temperaturi okoli 11 stopinj Celzija. »Potem bo šla ven na degožiranje, pokušino in v prodajo. S to doslej nismo imeli težav. Najbolj znani smo pa penini Mateos de luxe iz naše šmarnice. Čedalje večje je zanimanje in povpraševanje za peninami. Vse to so penine, pridelane po klasični metodi,« pravi Kuhar. Seveda bodo penine deležni tudi jamarski kolegi.

Članek je bil objavljen v 33. številki Dolenjskega lista 19. avgusta 2021

Foto: Pavel Perc

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava