Kako resno se moramo držati rokov uporabnosti hrane?

17.10.2021 | 18:20

Simbolna slika (foto: Dreamstime)

Simbolna slika (foto: Dreamstime)

Kako resno se je treba držati rokov uporabnosti, ne da bi tvegali okužbo? Kako resno se moramo zanašati na rok trajanja na embalaži hrane in pijače, da bo živilo še zmeraj ohranjalo optimalen okus in kakovost?

Priznajmo, da se pogosto zgodi, da se v kotiček hladilnika skrije kakšen namaz, pašteta, salama ali sir, na katerega smo preprosto pozabili. Iz neznanja ali strahu pred zastrupitvijo in okužbami zavržemo ogromno hrane. Večina hrane še ni za odpis tudi takrat, ko ji poteče rok trajanja. Strokovnjaki so potrdili, da je rok trajanja datum, ki sporoča, do kdaj živilo ohranja optimalno kakovost.

Optimalna kakovost in optimalni pogoji

Rok trajanja na embalaži hrane in pijače se torej nanaša na datum, do katerega živilo ohrani optimalen okus in kakovost. Nič ni torej narobe, če si živilo privoščimo tudi po preteku rokov. A pomembno je, da so živila pravilno shranjena, sicer se začnejo razvijati patogene bakterije, ki lahko povzročijo črvičenje po prebavilih ali katere druge zdravstvene težave.

Prehranski roki trajanja živil

Pomembno je, da poznamo prehranske roke živil, saj si bomo le tako lahko zagotovili nemoteno uporabo živil in neomejeno zdravje ter živilom zagotovili pravilno shranjevanje.

SVEŽE MESO - Sveže meso, ki je zavito v prozorno folijo, v hladilniku zdrži približno dva dneva, potem ga moramo dobro prepeči.

ZAMRZNJENA PERUTNINA - Zaradi nevarnosti okužbe s salmonelo je zamrznjeno piščančje meso dobro odtajati kar v hladilniku. Meso nato pred uporabo dobro operite, prav tako krožnik, na katerem se je odtajalo, in bodite pozorni, da ne pride tekočina iz mesa v stik z drugo hrano.

ŠUNKA IN DRUGI MESNI IZDELKI - Če so originalno zaprti v embalaži, bodo po preteku roka uporabni še od dva do tri dni. Previdni bodite, ko embalažo že načnete. Če so šunka in mesni izdelki pokvarjeni, boste to zavohali, prav tako boste opazili zelenkasto plast plesni ali lepljive snovi na površini mesnin.

SUHE SALAME IN MESNINE - Če jim je pretekel rok, so uporabni vsaj še teden dni. Ne jejte jih, če so prekriti z zeleno plesnijo ali imajo neprijeten vonj. Če se je na njih pojavila bela plesen, jih le obrišite, salame olupite in pojejte. Pokvarjeno suho mesnino boste z lahkoto prepoznali po neprijetnem vonju in navsezadnje tudi okusu.

JAJCA Pravilno hranjena v hladilniku bodo zdržala od tri do šest tednov. Če se zanašate na rok uporabe, jih lahko hranite še pet dni po preteku roka uporabe, brez strahu, da bi vam škodila.

NEODPRTA MAJONEZA - Skladiščena v hladilniku na priporočeni temperaturi je uporabna še mesec dni po roku uporabe. Odprto majonezo, ki ni primerna za uporabo, boste prepoznali po barvi in neprimernem vonju. Običajno se na površino izločijo tudi maščobe.

MLEČNI IZDELKI - Če je rok potekel, a lonček jogurta še ni napihnjen, lahko jogurt ali skuto jeste brez skrbi. Mlečne izdelke, ki so že čez rok in niso kisli ali plesnivi ali v napihnjeni embalaži, lahko uporabite za peko ali vkuhavanje.

SUHA ŽIVILA - Sem spadajo moka, žita, kosmiči, oreščki in druga hrana, ki so lahko v zaprti embalaži tudi nekaj let. Primerno je, da je optimalna temperatura hranjenja med 10 in 15 stopinjami Celzija. Odprta živila je treba porabiti v nekaj mesecih.

KRUH - Svež kruh, pečen doma, bo zdržal do enega tedna, zavrzite pa ga, če na njem vidite plesen.

KEČAP IN GORČICA - Odprt kečap bo v hladilniku zdržal tudi do pol leta, gorčica, hranjena v hladilniku, bo užitna tudi še leto po preteku roka uporabe.

NEPOKVARLJIVO - Med nepokvarljiva živila spadata med in kis, marmelada v kozarcih pa bo zdržala tudi do več let.

OLJČNO OLJE - Sveže bo do dve leti, če bo shranjeno v hladnem in temnem prostoru ter primerno zaprto.

PIVO IN VINO - Originalno zaprto pivo bo uporabno še več mesecev po preteku roka trajanja, pravilno zaprto vino pa roka trajanja nima.

M. K.; Svet24

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava