Ljudje ob Kolpi - Franc Hočevar

15.10.2021 | 09:10

Ljudje ob Kolpi - Franc Hočevar
Ljudje ob Kolpi - Franc Hočevar

dr. Franc Hočevar, matematik in fizik
Rojen 10. oktobra 1853 v Metliki, umrl 19. junija 1919 v Gradcu (Avstrija)

Rodil se je v družini sodnega pisarja Rajmunda Hočevarja, gimnazijo obiskoval v Ljubljani, kjer je leta 1871 maturiral. Odločil se je za študij matematike in fizike na univerzi na Dunaju, kjer pod mentorstvom Ludwiga Edwarda Boltzmanna leta 1875 (najde se tudi podatek, da je to bilo 1876 leta) doktorira iz področja določenih integralov. Ne glede na to, kateri podtek je pravi – Franc je doktoriral pred 23. letom starosti. Najprej postane asistent na fakulteti na Dunaju, pozneje profesor na gimnaziji v Innsbrucku, nato na Visoki tehniški šoli v Brnu. Po štirih letih profesure v Brnu je izvoljen za rednega profesorja na strojni fakulteti v Gradcu, kjer je devetkrat izvoljen za dekana strojne fakultete, rektorskemu naslovu pa se večkrat odreče zaradi slabega zdravstvenega stanja (težave s srcem). Napiše veliko učbenikov za matematiko za različne stopnje srednjega šolstva, ki so v uporabi do konca prve svetovne vojne, na Hrvaškem in v Bosni tudi do konca druge vojne.

Pisal je v nemškem jeziku, vedno pa se je podpisoval s slovenskim imenom. Veliko njegovih knjig je bilo prevedenih v hrvaščino, srbščino in italijanščino (ne pa tudi v slovenski jezik), leta 1903 v Londonu izide prevod njegove knjige v angleščini, pozneje še ena knjiga. Napisal je tudi ogromno znanstvenih razprav s področja matematične analize in algebre – v strokovnih krogih so posebej izpostavili 21 člankov. V šolstvu njegovi učbeniki veljajo kot kratki, koncizni in jasni. Poznanih je 194 prvih izdaj njegovih knjig, izšlo pa je še 156 ponatisov. Pridobi tudi častni naslov »Dvorni svetnik«.

Njegovi študenti so ga opisovali kot pravičnega profesorja in zavednega Slovenca. 

Ob prizadevanju Metličana Jožeta Vraničarja – Bosca; tudi profesorja matematike in fizike, je dobil Franc Hočevar ob 90-letnici smrti v Metliki spominsko ploščo, izdana pa sta bila tudi priložnostna spominska dopisnica in žig.

Boris Grabrijan

Galerija

_zzzzzhocevar (1)
_zzzzzhocevar (2)
_zzzzzhocevar (3)
_zzzzzhocevar (4)
_zzzzzhocevar (5)
_zzzzzhocevar (6)

starejši najprej | novejši najprej

Komentarji (1)

15.10.2021Oceni vl 

Spominsko ploščo si je v Metliki, rojstnem mestu, matematik iz devetnajstega stoletja in zavedni Slovenec vsekakor zaslužil. Pozanimati se moram, kje je postavljena, ker je znanstvenik vreden našega spomina. (vika lozar)

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava