Izmenjevali bodo domača semena in predstavili biodinamično metodo vrtnarjenja

14.10.2021 | 09:25

 Izmenjevali bodo domača semena in predstavili biodinamično metodo vrtnarjenja
 Izmenjevali bodo domača semena in predstavili biodinamično metodo vrtnarjenja

V Knjižnici Mirana Jarca Novo mesto v četrtek, 14. oktobra 2021, v sklopu projekta Knjižnica semen pripravljajo izmenjevalnico domačih semen ter predavanje o biodinamiki in vzgoji semen.

V Knjižnici Mirana Jarca Novo mesto so v začetku leta vzpostavili Knjižnico semen, katere glavni namen je brezplačna izmenjava domačih semen in deluje kot vsaka druga knjižnica, le da si v njej ne izposojate knjig, temveč domača semena. Hkrati v sklopu projekta pripravljajo tudi raznovrstne aktivnosti, s katerimi opozarjajo na pomen samooskrbe, sonaravnega vrtnarjenja in ohranjanja avtohtonih vrst rastlin.

Ob zaključku vrtnarske sezone tako pripravljajo izmenjavo domačih semen, ki bo potekala v četrtek, 14. oktobra 2021, od 11. do 17. ure v Parku Rastoče knjige ob knjižnici, v primeru slabega vremena pa na ploščadi pri vhodu na Oddelek za mladino. Možno se bo včlaniti v Knjižnico semen, si izposoditi semena iz Knjižnice semen in si izmenjati semena, ki ste jih pridelali na domačih vrtovih. Vsi, ki se boste včlanili v Knjižnico semen in v njej aktivno sodelovali, boste v letošnjem letu oproščeni članarine v Knjižnici Mirana Jarca Novo mesto.

Za vrtnarje je še pred zimskim počitkom pomembno poskrbeti, da bodo imeli za prihodnjo sezono dovolj kakovostnih semen, kar zahteva pravilno izbiro plodov, obdelavo in shranjevanje. Iz omenjenega razloga isti dan ob 18. uri vse, ki želite izvedeti več o biodinamični metodi vrtnarjenja, vabijo še na predavanje Majde Hriberšek iz društva Ajda Posavje z naslovom Biodinamična metoda in vzgoja semen. Biodinamičen način pridelave hrane je nadgradnja ekološke pridelave hrane in edina metoda, ki zemlje ne izčrpava. Z upoštevanjem biodinamičnih načel rastlina razvije vse kakovosti in sestavine, ki jih človeško telo potrebuje.

Vsi, ki vas zanima vrtnarjenje ter imate domača in avtohtona semena, vabljeni, da se jim pridružite.

Projekt Knjižnica semen je bil zasnovan po vzoru Goriške knjižnice Franceta Bevka, ki je s Knjižnico semen kot prva začela leta 2019. V Knjižnici semen si lahko brezplačno izposodite domača semena, iz katerih vzgojite rastline, in pridelate nova. Del teh semen nato vrnete v knjižnico. Namenjena je vsem posameznikom, ki doma pridelujejo svoje vrtnine, se zavedajo pomena zdravih domačih semen, ohranjanja avtohtonih vrst rastlin ter so pripravljeni za skupno dobro darovati nekaj svojega časa in truda. Knjižnica semen deluje od začetka februarja do konca oktobra in se nahaja v preddverju novomeške knjižnice. Več o novomeški Knjižnici semen lahko preberete na spletni strani knjižnice.

Knjižnica Mirana Jarca

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava