Slikarska razstava Društva likovnikov Brežice

14.10.2021 | 08:40

Slikarska razstava Društva likovnikov Brežice
Slikarska razstava Društva likovnikov Brežice
Slikarska razstava Društva likovnikov Brežice

Pozdravljeni ljubitelji likovne umetnosti. V torek, 12.10.2021, smo člani likovnega društva Brežice v Kavarni Rosca v Brežicah postavili slikarsko razstavo HARMONIJA NASPROTIJ. Razstavljena dela so nastala na Likovni koloniji DLB 2021.

Letošnja tema je bila harmonija nasprotij.

Mentorica na letošnji koloniji, akademska slikarka Mojca Lampe Kajtna, je takole povzela tematiko, ki so se je lotili naši člani:

Ali veste, da vsak radikalni poseg nujno kliče po svojem nasprotju?

Nek pojem ali pojav lahko takoj izzove svoj protipojem ali pojav: svetlo – temno, majhno - veliko, debelo – tanko, statično – dinamično, toplo – hladno, ravno - ukrivljeno ...

Kontrast je življenjska sila v naravi in umetnosti. Dobro – zlo, življenje -smrt, duh - materija, red – nered so večne teme v življenju in umetnosti. S pomočjo kontrastov postanejo pojmi in stvari jasnejši, zanimivejši.

Kontrast je lahko šibak ali pa močan, diametralen. Popolna nasprotja: svetlo – temno, črno – belo, navpično – vodoravno, organsko – anorgansko, malo – veliko ipd. se med seboj dopolnjujejo in poudarjajo. Ko na belo platno naslikamo prvo potezo, se vzpostavi kontrast med belo ploskvijo in potezo. Risba na belem poudarja belino ploskve, belina platna poudarja temnino in ostrino poteze. Rdeča ob zeleni dopolnjuje in poudarja zeleno in obratno.

Nasprotja, kontrasti vnašajo dinamiko v umetnost. Dinamična napetost in vizualni konflikt oživi kompozicijo, jo naredi zanimivejšo in privlačnejšo za naš pogled. Likovna kompozicija lahko vsebuje različno število kontrastov odvisno od temperamenta ustvarjalca in njegovega namena.

Nastale kompozicije so izgrajene na način iskanja napetosti in dinamike nasprotij, ki se med seboj poudarjajo in na koncu uravnotežijo celotno kompozicijo. Gre za dinamična ravnotežja.

Vljudno vabljeni na ogled!

Zlatka Vučinić
predsednica društva likovnikov Brežice

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava