DL: Posedovanje vojaškega orožja - Zidar bi raje v zapor, pa sodnica ni bila za

13.10.2021 | 13:45

Blaža Zidarja je bolj kot kazen skrbela usoda zasežene avtomatske puške, jugoslovanske kopije nemškega šmajserja. (foto: B. B.)

Blaža Zidarja je bolj kot kazen skrbela usoda zasežene avtomatske puške, jugoslovanske kopije nemškega šmajserja. (foto: B. B.)

Zaradi avtomatske puške 10 mesecev pogojno – Našel naj bi jo na podstrešju med prenovo hiše – Puško bi legaliziral, a še nekaj let ne bo mogel do orožnih listin

Dan pred božičem leta 2019 so na dom samooklicanega vaškega stražarja in čuvarja meje ob Kolpi Blaža Zidarja v Radovici pri Metliki potrkali policisti z nalogom za hišno preiskavo. Prišli so zaradi petard, ki naj bi jih prodajal eden izmed šestih Zidarjevih otrok, a so poleg prepovedane pirotehnike našli še vse kaj drugega. Tudi laboratorij za gojenje konoplje in orožje – češko pištolo zbrojevko iz časa pred drugo svetovno vojno, vojaško avtomatsko puško M 56 in več kot 350 nabojev.

Ker posedovanje vojaškega orožja – M 56, kakih 60 let stara, a delujoča jugoslovanska kopija nemškega šmajserja, in pripadajoči naboji sodijo v to kategorijo – posameznikom ni dovoljeno, so policisti in tožilstvo zoper Zidarja spisali ovadbo po 307. členu Kazenskega zakonika, ki govori o neupravičeni proizvodnji in prometu orožja ali eksploziva.

Zidar je v preiskavi povedal, da je pištolo, avtomatsko puško in strelivo našel na podstrešju med obnovo hiše, ki jo je kupil. »Orožje sam razstavil, ga očistil in namazal, znova sestavil in pospravil pod opaž, kjer sem ga tudi našel. Nisem ga hotel imeti v hiši zaradi otrok, da se ne bi zgodila kaka neumnost. Zanj je vedela le žena. Hotel sem ga legalizirati, a sem nanj sčasoma pozabil. No, zdaj pa je,« je v ponedeljek na predobravnavnem naroku na novomeškem okrožnem sodišču pojasnjeval Blaž Zidar, ki je bil v začetku 90. let prejšnjega stoletja nekaj časa član brigade Moris, zdaj pa je invalidsko upokojen.

Okrožna sodnica Romana Rački Strmole je obravnavo končala prej kot v eni uri, saj je Zidar krivdo priznal in s tem tudi sprejel ponudbo okrajnega državnega tožilca Igorja Vertuša, ki je predlagal kazen 10 mesecev zapora v preizkusni dobi treh let. »Nočem, da se zadeva zavlačuje. Vem, da tega ne bi smel hraniti. Zakon pravi, da je treba najdeno orožje prijaviti na policijo,« je svoje dejanje obžaloval Zidar. Pri tem je poudaril, da ni s puško nikoli streljal in da mu je zelo hudo, ker bo šla najverjetneje v uničenje, saj ima zanj zgodovinsko vrednost.

Zidarja, ki v zadnjih treh letih ni bil obsojen za nobeno kaznivo dejanje in je imel do ponedeljka uradno prazno kazensko evidenco, je v resnici bolj kot kazen skrbela usoda zaseženega orožja. Ker ga želi legalizirati (pod posebnimi pogoji in ob predelavi v polavtomatsko puško naj bi bilo to mogoče), je pred kratkim opravil tudi izpit o usposobljenosti za ravnanje z orožjem, vendar orožnih listin zaradi izrečene sodbe ne bo mogel dobiti še nadaljnja štiri leta. »Skoraj bi šel raje v zapor. Če sem prav izračunal, bi se mi tako prej izteklo obdobje, ko bom spet veljal za nekaznovanega,« je tik pred izrekom sodbe dejal sodnici Romani Rački Strmole. Sodnica se z njegovo zamislijo ni strinjala in je izrekla kazen, ki jo je predlagalo tožilstvo.

Proti Zidarju, ki ga je slovenska javnost spoznala pred dvema letoma, ko je na lastno pest z nekaj somišljeniki patruljiral ob Kolpi in »stražil« slovensko mejo pred nezakonitimi migranti, sicer tečeta še dva kazenska postopka. »Banalni zadevi. V enem primeru gre za poškodovanje tuje stvari, ki ni bilo namerno, v drugem pa za pisanje na Facebooku,« pravi Zidar.

Članek je bil objavljen v 33. številki Dolenjskega lista 19. avgusta 2021

Boris Blaić

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava