Redki razkrivajo odkupne cene grozdja - KZ Metlika da, Klet Krško ne

13.10.2021 | 14:15

Lani so se ponujene cene za kilogram grozdja znižale na pet centov, po grožnjah z zeleno trgatvijo pa so jih določene kleti zvišale. (STA)

Lani so se ponujene cene za kilogram grozdja znižale na pet centov, po grožnjah z zeleno trgatvijo pa so jih določene kleti zvišale. (STA)

Pridelovalci grozdja brez lastne kleti so bili lani šokirani, ko so jim določene, predvsem kleti iz štajerskega vinorodnega okoliša, ponujale odkupne cene po pet centov na kilogram. Ponudbo so kasneje prilagodile na znosnejše cene, a tudi letos so jih raje zamolčale.

Vinarstvo je panoga v večni krizi, kar toliko bolj velja za pridelovalce grozdja, ki se pri spremembi mošta v vino zanašajo na večje vinske kleti. Med devetimi vinskimi kletmi, na katere smo se obrnili, sta nam odgovorili le dve. Domnevno edini, ki upata javno povedati ceno, ki jo ponujata za kilogram grozdja.

»Baziramo na povprečni odkupni ceni 74 centov po kilogramu,« nam je prek telefona povedal Marjan Colja, direktor Vinakras. Ceno so sprejeli lani in jo od takrat ohranjajo, glede na poslovanje pa se bodo letos odločili, ali jo bodo zvišali.

Vinakras grozdje odkupuje od 110 članov in še 40 kooperantov. »Odkupujemo pogodbene količine; če pa ima kdo večjo količino, smo letos odkupili po normalnih cenah. Od drugih ne odkupujemo,« odgovarja Colja. Grozdje plačajo eno leto po trgatvi – v štirih obrokih.

Med 50 in 70 centov za kilogram

V Kmetijski zadrugi Metlika (KZ Metlika) grozdje odkupujejo od približno 100 članov in kooperantov, ki jim ceno določijo na podlagi povprečne sladkorne stopnje grozdja. Letos so se cene za rdeče sorte gibale med 50 in 70 centov za kilogram, za bele sorte pa med 60 in 80 centov.

Na leto v KZ Metlika odkupijo približno 400 ton grozdja, kar je približno po polovici razdeljeno na bele in rdeče sorte. Letos so grozdje izjemoma odkupovali tudi od vinogradnikov, s katerimi nimajo sklenjene pogodbe, saj so zaradi spomladanske pozebe utrpeli manjši pridelek v lastnih vinogradih. Grozdje v KZ Metlika plačajo v treh obrokih. Zadnji na račune kooperantov in članov pride v prvi polovici leta za trgatvijo.

Na naša vprašanja niso odgovorili v Kleti Brda, ki je po medijskem poročanju letos ponujala za 10 odstotkov višje odkupne cene od lanskih. Lani so povprečno za grozdje ponujali 52 centov, v zgornjem kakovostnem razredu pa 85 centov.

Ob vprašanjih so molčali tudi v Radgonskih goricah, kleti Zlati grič iz Slovenskih Konjic, kleti Puklavec Family Wines, Ptujski kleti, Kleti Krško in pri Vinakoper.

L. T.; Svet24

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava