Ljudje ob Kolpi: Martin Poč

6.10.2021 | 11:15

Ljudje ob Kolpi: Martin Poč

Martin Poč, duhovnik
Rojen 5. oktobra 1841 v Semiču, umrl 19. novembra 1913 v Kamniku

Po ljudski šoli v Semiču nadaljuje šolanje na gimnaziji Ljubljani. Gojenec v zavodu Alojzijevišče je bil v letih 1857-1863. Na ljubljanskem bogoslovju študira v letih 1863-1867. Začel je kot katehet v Črnomlju, nato je bil kaplan v Šentjanžu na Dolenjskem in pri Svetem Jakobu v Ljubljani. V Šturjah je bil vojaški kurat, 1888 pa dobi službo župnika na Vačah. Tam ostane vse do leta 1895, ko je premeščen v Komendo, kjer ostane do leta 1909, ko se upokoji. Vse do smrti leta 1913 živi v Kamniku.

Zbiral je ljudske pregovore in pripovedke, kot pisec pa se prvič pojavi kot avtor v Letnem poročilu črnomaljske šole: »Dva govora zastran šolstva«. Kolegom upraviteljem župnije je za lažje delo in vodenje župnijske pisarne pripravil »Duhovski poslovnik«, ki je izšel v več izdajah leta 1892, 1899 in 1900.Od njegovih objav je zanimiv prispevek v glasilu Dom in svet 1895, ko opisuje nastanek imen vasi v Moravški dolini.

O gradu Kolovrat (pod Limbarsko goro) pravi, da je ime dobil po grozovitem graščaku, ki je tod gospodaril s skupino klati-vitezov in je, ko so se odpravili ropat, venomer govoril »pojdimo jo okolu obrat« in ljudje so ta rek obrnili v Okolubrat, Kolobrat, … Kolovrat, kot se vas imenuje danes. Hodili so na roparske pohode okrog Save in ko so se vzpenjali s plenom v visoke klance, je vpil »Vlači, vlač« in od tod je nastalo ime Vače. Ko so jih nekoč ropanja siti ljudje zajeli, gnali so jih k sodniku in ljudje so tam vpili »Križajte jih, križajte« in ta vas je dobila ime Križate. Nekoliko naprej vpili so ljudje »Pecite jih, pecite« in to vas so potem poimenovali Peče. Ko so ujetnike prignali v dolino, vpili so ljudje »Derite jih, derite« in vas se danes imenuje Drtija. Naprej na ravnici pa je ljudstvo vpilo »Morite jih, morite« in tam je vas dobila ime Moravče.

Boris Grabrijan

starejši najprej | novejši najprej

Komentarji (1)

6.10.2021+1     + (1)     – (0)     Oceni vl 

Še en duhovnik, ki se je razdajal takratni družbi v devetnajstem stoletju. Kmalu bomo lahko rekli, da smo Belokranjci tudi na tujih dvoriščih "od vraga" (po domače povedano). (vika lozar)

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava