V spomin na šest padlih partizanskih kurirjev

24.9.2021 | 11:30

V spomin na šest padlih partizanskih kurirjev

V majhni vasi v bližini Lovrenca je 19. septembra potekala slovesnost v spomin na šest padlih partizanskih kurirjev, ki so svoja mlada življenja izgubili leta 1944 v boju z nemškim okupatorjem. Ta jih je našel in ustrelil zaradi domačega izdajalca. Osrednji govornik je bil bivši predsednik Zveze združenj borcev za vrednote NOB R Slovenije Tit Turnšek. Orisal je spomine na pretekle dogodke in opozoril na nevarnost ponovnega rojevanja neonacizma in klerofašizma.

Podžupan občine Sevnica Janez Kukec je pozdravil vse navzoče in poudaril zgodovinski pomen NOB, ki ga je potrebno ohranjati in obujati spomine na te dogodke.

Tradicionalna prireditev na Okroglicah, ki se je je tokrat udeležila le peščica obiskovalk in obiskovalcev zaradi Covida-19, je bila namenjena tudi 80. obletnici ustanovitve Osvobodilne fronte. Predsednica ZB za vrednote NOB Sevnica Vladka Blas, predsednik sevniškega KO DIS 1941-1945 Vinko Zalezina in predstavnik OZVVS Sevnica Ivan Kocilija so položili venec k spomeniku padlim partizanskim kurirjem na Okroglicah. Program je povezovala Estera Savić-Bizjak.

ZB Sevnica

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava