Svetila z novo energijsko nalepko

24.9.2021 | 09:50

Svetila z novo energijsko nalepko

Gospodinjskim aparatom in izdelkom, ki so od marca letos opremljeni z novo energijsko nalepko (pomivalni stroji, pralni in pralno-sušilni stroji, zamrzovalniki, vinske vitrine in zasloni), so se 1. septembra pridružila še svetila.

Proizvajalci svetil so sicer morali z novo energijsko nalepko že opremiti vsa nova svetila, ki so na trg prišla po 1. maju letos, na prodajnih mestih pa je za potrošnike nova energijska vidna od 1. septembra 2021. Če ne boste našli svetila v energijskem razredu A, to ne pomeni, da so svetila postala manj učinkovita. Nova razvrstitev preprosto odraža sedanjost. Razred A zato za zdaj večinoma ostaja prazen in pušča prostor prihodnjim inovativnim izdelkom. V obdobju, ko si vsi prizadevamo za bolj trajnostno bivanje, za manjšo porabo električne energije, je ta pristop nujen.

Zakaj so ponekod še stare energijske nalepke?

Za vsa »stara« svetila, ki so v fizičnih in spletnih trgovinah na voljo že od prej, velja 18-mesečno prehodno obdobje, ko se bodo lahko še vedno prodajala s staro nalepko. Prehodno obdobje se bo zaključilo 28. februarja 2023.

Zveza potrošnikov Slovenije

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava