KUD Vesel Teater Dolenjske Toplice na 59. Linhartovem srečanju

23.9.2021 | 08:20

Po literarni predlogi Žige Valetiča   Trgovina s samomorilskimi pripomočki -     KUD Vesel Teater Dolenjske Toplice (foto: Brane Aš)

Po literarni predlogi Žige Valetiča Trgovina s samomorilskimi pripomočki -
KUD Vesel Teater Dolenjske Toplice (foto: Brane Aš)

KUD Vesel Teater Dolenjske Toplice na 59. Linhartovem srečanju

Javni sklad Republike Slovenije za kulturne dejavnosti (JSKD) in Občina Postojna med 23. in 25. septembrom 2021 prirejata 59. Linhartov festival gledaliških skupin Slovenije. Potem ko je lani festival prvič v svoji zgodovini odpadel, se letos vrača na oder svoje stalne lokacije, ki si jo je v vseh teh letih ustvaril v Kulturnem domu Postojna. Kot je to običajno, bodo vse predstave brezplačne, za vstop v dvorano pa bodo potrebni predpisani pogoji. Organizatorji bodo letos podelili Linhartove listine in Linhartove plakete za leti 2019 in 2020, jubilejno zlato priznanje in nagrade matiček.

Srečanje prinaša žanrsko raznolike ter scenografsko in kostumografsko dodelane predstave

Linhartovo srečanje je prikaz najboljših gledaliških predstav v izvedbi odraslih ljubiteljskih gledaliških skupin iz Slovenije in zamejstva. V tekmovalnem delu se bo predstavilo sedem predstav, ki jih je selektor, režiser Miha Golob, izbral izmed skupno dvaintridesetih prijavljenih. Izbor je tokrat izjemoma potekal na podlagi ogleda videoposnetkov. To je bilo svojevrsten izziv, saj si kakovostno produkcijo lahko privoščijo le profesionalna gledališča, medtem ko ljubiteljsko gledališče nima ne sredstev ne tehnične podpore za zagotovitev minimalnih video standardov in selitve svojih stvaritev na splet, je med drugim povedal selektor ter dodal, da so prav zato še toliko več vredne predstave, ki so v tem času nastale kljub vsem omejitvam, zaradi česar društva in skupine zaslužijo vse priznanje.
 
Ogled 32 predstav v 30 dneh je bil zato zanj »poseben izziv, poseben privilegij in posebno doživetje«. Raven kakovosti predstav je po njegovem mnenju na zavidljivi ravni, saj so na vseh ravneh gledališkega ustvarjanja premišljene in kvalitetno izvedene: »Izbor vsebine oziroma dramskih predlog je večinoma aktualen, sodoben in družbeno kritičen, a hkrati zabaven, z veliko dobrega, kvalitetnega humorja. Tudi žanrsko so si predstave zelo raznolike ter scenografsko in kostumografsko dodelane.«

Najboljše čakajo plakete in matički

Na odprtju festivala bodo podelili Linhartove listine in Linhartove plakete za leti 2019 in 2020. Plaketi bodo prejeli Matevž Gregorič (2020) ter Breda in Bojan Kapelj (2019), listine pa Sergej Dolenec (2020), Bojan Trampuš (2020), Andrej Šubic (2019), Irena Žerdin (2019) in Mira Bolte (2019). Izjemoma bodo na srečanju podelili tudi jubilejno zlato priznanje, ki ga prejme Marjana Hočevar. Na zaključku festivala bodo podelili še matičke.

A. K.

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava