Odprtje razstave: Obrazi: Stane Jarm v zgodnjih delih in portretih Tihomirja Pinterja, Likovni salon Kočevje, Trg zbora odposlancev 72 Kočevje

22.9.2021 | 19:00

Razstava ob 90. obletnici rojstva in 10. obletnici smrti akademskega kiparja Staneta Jarma.

22. 9.–5. 12. 2021

Razstavo bo otvoril župan Občine Kočevje dr. Vladimir Prebilič.

»Obraz izraža vrhunec, konico tistega, kar se dogaja v človeku. No, o tem govorijo tudi gibi rok, roke same itd., toda na obrazu se človekovo notranje življenje združuje in intenzivira. Če k temu dodamo mimiko, ustnice, ki govorijo in kričijo ter jokajo, je na obrazu najbolj jasno, kaj se dogaja v človekovi notranjosti.« (Iz pogovora s kiparjem. Jože Horvat: Grozljivo ozadje Kočevske. Pogovor z akademskim kiparjem Stanetom Jarmom. – Slovenec, 24. 12. 1992)

Razstavo, ki jo smo jo pripravili v Likovnem salonu Kočevje, je posvečena kiparjevi 90. obletnici rojstva in 10. obletnici smrti. Ravno v letu, ko bi kipar praznoval svoj osemdeseti rojstni dan, je Občina Kočevje razglasila prvo tematsko kulturno leto, ki je bilo posvečeno Jarmovemu umetniškemu ustvarjanju in kulturnemu udejstvovanju v Kočevju. Žal vseh dogodkov ni dočakal, saj se je njegova življenjska pot končala le en mesec pred njegovim rojstnim dnem. Posthumno je postal prvi prejemnik priznanja Občine Kočevje Deklica s piščalko.

Na tokratni razstavi bodo predstavljena kiparska dela in grafike Staneta Jarma, ki jih je izdelal kmalu po končanem študiju. Ta del njegovega ustvarjalnega opusa je širši javnosti veliko manj poznan, kot njegova kasnejša dela, ki so nastajala z zanj najbolj značilnim orodjem, motorno žago. Po končanem študiju se je počasi odmaknil od takrat že skoraj zapovedanih načel realizma in je začel postopoma odkrivati skrivnosti lesa, naravnega materiala, s katerim je stopil v stik že v svojih najzgodnejših otroških letih, in ki mu je omogočil stopiti na samostojno kiparsko pot. Zgodnja dela so nastajala pod modernističnimi vplivi in jih zaznamujejo predvsem izčiščene in poenostavljene forme ter tektonsko trdna in zgoščena kiparska forma.

Kustosinja: Nadja Kovačič

Spremljate nas lahko na naši spletni strani www.pmk-kocevje.si in Facebooku.

Veseli bomo vašega obiska!