Pred vrati premiera predstave o življenju Josipa Jurčiča

21.9.2021 | 09:50

Pred vrati premiera predstave o življenju Josipa Jurčiča
Pred vrati premiera predstave o življenju Josipa Jurčiča
Pred vrati premiera predstave o življenju Josipa Jurčiča

Že dobra dva meseca se ekipa ustvarjalcev – ljubiteljskih igralcev – pripravlja za dogodek, ki ga najavljamo. V petek, 24. septembra 2021, ob 19:30 uri, bo v letnem gledališču na Muljavi, premiera predstave Sin slovenskega naroda, ki jo je zapisala ambasadorka kulture Občine Ivančna Gorica, Dragica Šteh. Prva ponovitev bo na nedeljo, 26. septembra 2021, ob 19.30 uri, z možnostjo ogleda Jurčičeve domačije, ki bo organiziran dve uri pred predstavo. Neposreden pogled v zapuščino iz Jurčičevega časa ponuja v kombinaciji z ogledom predstave pravo izkustveno doživetje za vsakogar.

Josip Jurčič – ga poznamo dovolj ali nam današnji čas ponuja nov pogled nanj?

V predstavi bomo odstirali odgovore na mnoga vprašanja. Slovenski jezik bo zazvenel v pristnem narečju, v Jurčičevi zapisani besedi in tudi tako, kot ga govorimo danes, ko počasi izgublja odtenke narečnosti. Kostumi, scena in scenski rekviziti bodo paleta bogate kulturne dediščine, ki jo počasi prepoznavamo kot našo vrednost in priložnost. Na pragu Jurčičeve domačije bo vse omenjeno z nami in predvsem z vami, gledalci, to izzvenelo v resnično praznično doživetje.

Ker je leto 2021 proglašeno za Jurčičevo leto, je on seveda osrednji akter dogajanja. Uprizarjamo ga v vseh življenjskih obdobjih – od malega fantka do odraslega Jurčiča. Pri tem nas vodijo iskanja, kaj je tisto, kar bi ga predstavilo v sveži luči. Iščemo pravzaprav podrobnosti, ki jih širši krog javnosti premalo pozna. Iščemo paralele med njegovimi občutki razumevanja življenja takrat in trenutnim našim časom. Težko je. Začne se že pri prvih dveh temeljnih dejstvih, ki sta zaznamovali njegovo otroštvo: revščina, lakota. Kako je, ko te spremljata pravzaprav na vsakem koraku? S čim so primerljive sočne dedove pripovedi v današnjem času otroškega življenja? Kje iskati vznemirljivost Jurčičevih zgodb za današnjega mladostnika, odraslega? Pa pride spet naslednje dejstvo – da ga je vseskozi zeblo: pri teti v Ljubljani, na Dunaju, v Mariboru, v Sisku, spet v Ljubljani v vseh teh na pol zakurjenih najemniških malih sobah (luknjah), z malimi okni – on pa je moral pisati, da je lahko plačal borno najemnino, pisati do od mraza otopelih prstov … za preživetje. Kot govornik in oseba je verjetno deloval kot magnet, saj je okoli sebe zbiral vse napredno misleče Slovence in bil tako trn v peti takratnim državnim strukturam. Bil je čas avstro ogrskega dualizma, vrvenja med evropskimi narodi in dramatičnega spreminjanja družbe. Zato so ga vseskozi spremljali špiclji. On pa je z udejanjanjem Upanja vedno pisal pot v vizijo Slovencev, v svojih literarnih delih, v člankih in urednikovanju Slovenskega naroda, zapisano javno izrekel na shodih in med prijatelji: konkretno, s sonornim zvenom njegovega glasu. Veder, prodoren, preprost. Tak je bil vedno dostopen in kot magnet za vse generacije, za vse družbene sloje v nastajanju, ki so ga ustavljali in se mu na ulici ali ob drugih priložnostih zahvaljevali za zgodbe, ki jih bere cela družina in mu želeli, da naj kmalu napiše kaj novega … In spet se je začel vrtiljak umetniškega ustvarjanja vrteti v upanju.

Smo v vas že prebudili radovednost?

Vabljeni k nakupu vstopnic v predprodaji na Jurčičevi domačiji, pri spletnem ponudniku na www.eventim.si in na prodajnih mestih v sistemu Event Si. Cena vstopnic v predprodaji je 10 EUR za odrasle in 8 EUR za otroke, na dan predstave uro pred predstavo in preko spleta 12 EUR odrasli in 10 EUR otroci. V predprodaji tudi vstopnice, ki vključujejo obisk Jurčičeve domačije – celotno izkustvo po ceni 13,5 EUR za odrasle in 11 EUR za otroke. Vsi ogledi za otroke do 6. leta starosti brezplačni.

Povabljeni, da si več o bogati vsebini predstave preberete na spletnem naslovu jurcicevapot.si. V primeru slabega vremena bodo organizirani nadomestni termini v Domu kulture v Šentvidu pri Stični. Za aktualne informacije nas spremljajte tudi na naši spletni strani zkd.prijetnodomace.si in FB ZKD Ivančna Gorica.

Povabljeni, da se nam pridružite na eno izmed predstav. Izkusili bomo Jurčiča. Pa, da ne boste prišli sami. Povabite tudi prijatelje in vzemite za vsak slučaj s seboj tudi odejo in toplo oblačilo. ….za vse ostalo bomo zadolženi mi – gledališka ekipa in vsi, ki so z nami: ZKD občine Ivančna Gorica, JSKD RS, Občina Ivančna Gorica, ZKT Prijetno domače Ivančna Gorica, JSKD OI Ivančna Gorica in sodelujoča kulturna društva: KD Josipa Jurčiča Muljava, KD Krka, KD Ambrus, KD Žebelj, KD Zagradec.

Prireditev bo izvedena v skladu s priporočili NIJZ. Obiskovalce prireditve naprošamo, da obvezno izpolnjujejo pogoj PCT in nosijo zaščitno masko.

Ansambel gledaliških ustvarjalcev

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava