Trgatve v teku: Ni vseeno, kdaj pobiramo sladke grozdne jagode

20.9.2021 | 14:15

Za trgatev se vinogradnik odloči tudi glede na to, kakšen stil vina želi ustvariti. (Profimedia)

Za trgatev se vinogradnik odloči tudi glede na to, kakšen stil vina želi ustvariti. (Profimedia)

Trud, ki so ga slovenski vinogradniki čez leto vložili v razvoj vinske trte, že rojeva sadove. V vinogradih po Sloveniji se je razbohotilo zrelo grozdje, trgatve so v polnem teku.

Ko grozdje dozori, se zbere vsa družina in pogosto tudi sosedje, ki priskočijo na pomoč pri obiranju sladkih jagod. Čas trgatve se med pokrajinami nekoliko razlikuje. Na Primorskem trgatve potekajo že od konca avgusta pa tja do konca septembra, na jugu in vzhodu države (posavska in podravska vinorodna dežela) grozdi dozorijo malo pozneje. S številnimi podrobnostmi proizvodnje vin vas bo z veseljem seznanil vsak slovenski vinar, kajti vsi, ki se ukvarjajo s to dejavnostjo poklicno ali pa je le njihov konjiček, počnejo to z dušo in veliko predanostjo.

Idealen čas trgatve

Za trgatev se vinogradnik odloči tudi glede na to, kakšen stil vina želi ustvariti. Tako kot sorte različno dozorevajo, tudi vinarji želijo različno zrelost grozdja – odvisno od stila vina, ki ga želijo pridelati. Za sveža vina je običajno, da se grozdje trga prej, saj se tako ohranijo aromatika in kisline, za strukturna vina in bela macerirana vina pa se čaka s trgatvijo dlje, da pride do tako imenovane fenolne zrelosti. Nekateri zaradi iskanja ravnotežja med zrelostjo, kislinami in aromatiko isto sorto trgajo v različnih časovnih obdobjih. Ste vedeli, da ločimo tri vrste trgatev? Tako poznamo zgodnjo, glavno in pozno trgatev. Pri zgodnji trgatvi gre za trganje zgodnjih vrst grozdja, obenem se pobira gnile jagode glavnih grozdnih sort. Glavna trgatev se imenuje prava trgatev, na kateri ljudje natrgajo večino grozdja. Ostanejo le tiste sorte, ki so namenjene pozni (posebni) trgatvi.

Primerne vremenske razmere

Idealne razmere za trgatev so suho vreme z ne previsokimi dnevnimi temperaturami. Če dežuje, se lahko grozdje napolni z vodo, večja pa je tudi možnost plesni. Priporočljivo je tudi, da trgatev začnemo zgodaj zjutraj, saj je pomembno, da pride grozdje v klet hladno. S tem se izognemo neželenim procesom, ki se lahko zgodijo pri višji temperaturi.

Kaj se zgodi z grozdjem?

Potrgano grozdje konča v mlinih za grozdje. Tam se ločijo peclji od grozdnih jagod, nato pa pridejo na vrsto stiskalnice, v katerih nastane grozdni sok. Ta začne po nekaj dneh vreti in iz njega nastane mošt. Slovenska vina so zelo raznolika, imamo tako suha kot sladka in tudi predikatna vina.

Obiranje grozdja

Obiramo grozdje ročno ali s strojem? Oboje je mogoče. Pri strojnem obiranju stroj trese trto, pri tem se zrele jagode odtrgajo od pecljev. Transportni trak jih lovi na dnu stroja in prenese v posebne posode. A stroj ne izbira jagod, temveč obere tudi gnile ali poškodovane jagode, z delci listov in insekti vred. To so za vino kvarni elementi, zato je prav, da se jih pozneje ročno odstrani v procesu prebiranja. Prednost strojnega pobiranja je hitrost. Odločitev o načinu trgatve pa je odvisna od stila vina, sorte in prilagojenosti vinograda za dostop strojev.

Kako poteka ročna trgatev?

Pravilno pobiranje grozdja je odgovorno delo, zato morajo trgači natančno vedeti, kaj počnejo. Trgači grozd primejo spodaj in ga s škarjami odrežejo pri peclju. Pri tem mora biti obiralec previden, pregledati vsak grozd, odstraniti morebitne nagnite ali nezrele grozdne jagode, ki lahko poslabšajo kakovost vina. Na trgatev se je treba tudi pravočasno pripraviti. Očistimo in pripravimo prostor za predelavo grozdja, pripravimo posode za mošt in vino, pecljalnike, drozgalnike, stiskalnice, hladilno-grelne sisteme, enološka sredstva …

Za najkakovostnejša vina

Ročna trgatev je torej bolj selektivna in nežna od strojne, zato ročno trgamo, ko želimo pridelati najkakovostnejša vina in vina, ki zaradi tehnologije pridelave zahtevajo, da v klet pripeljemo celo grozdje. Tudi pri grozdih, okuženih z žlahtno plesnijo, je nujna ročna trgatev, saj vse jagode niso enako primerne.

T. D.; Svet24

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava