Ob obisku gozdov se obnašajmo spoštljivo - smo gostje gozda in njegovega lastnika

20.9.2021 | 09:50

Foto: arhiv DL

Foto: arhiv DL

Septembrski dnevi vabijo k obisku gozda. Nadaljuje se tudi sezona nabiranja gob in drugih gozdnih plodov. Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano in Zavod za gozdove Slovenije zato v prid narave ter odnosa med lastniki gozdov in obiskovalci poudarjata nujnost spoštovanja Gozdnega bontona. Ta pod geslom »Skrbno z gozdom!« v okviru desetih točk obiskovalce gozdov posebej opozarja, da smo v gozdu gostje gozda in njegovega lastnika.

Gozd zagotavlja številne dobrine

Z gozdovi ravnajmo spoštljivo. Zavedajmo se, da so preplet gozdne in kmetijske krajine, raznovrstnost rastlinskih in živalskih vrst v gozdu, izjemnost posameznih dreves, obnovljivi viri energije in surovin ter blagodejen vpliv na celotno okolje, le najvidnejše dobrine gozda. Kaj nam pomenijo, bi se verjetno zavedli šele, ko gozda in njegovih koristi v našem okolju nenadoma ne bi bilo več.

Z gozdovi se gospodari trajnostno, sonaravno in večnamensko

Strokovnjaki skupaj z lastniki gozdov, gospodarijo z gozdovi trajnostno, sonaravno in večnamensko. Zato ponuja gozd tudi možnosti za rekreacijo, sprostitev in druge dejavnosti. Prost dostop v gozdove je civilizacijska pridobitev, na katero smo lahko v Sloveniji zelo ponosni. Vendar pa je treba v gozdu upoštevati tudi nekatere omejitve, predvsem pa poskrbeti, da gozd po obisku zapustimo takšen, kot je bil, ko smo vstopili vanj. Pri preživljanju časa v gozdu imejte zato v mislih:

Ob obisku sem gost gozda in njegovega lastnika.

Gozd je moj prijatelj, z njim ravnam spoštljivo.

Doživljam ga z vsemi čutili.

Upoštevam navodila o primernem obnašanju v naravi, zapisana v Gozdnem bontonu, v predpisih in na informativnih tablah ali pa posredovana od gozdarjev in lastnikov gozdov.

Bodimo torej spoštljivi obiskovalci naših gozdov!

Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava