DL: Manj nesreč, več vlomov in tatvin; problemi v romskem naselju

19.9.2021 | 13:30

Foto: arhiv DL

Foto: arhiv DL

V prometnih nesrečah lani na območju trebanjske občine ni umrl nihče – Največ nesreč januarja in septembra – Nizka stopnja raziskanosti vlomov in tatvin – Župan meni, da so se razmere v romskem naselju Vejar v zadnjih letih poslabšale  

Na območju trebanjske občine je bilo lani za okoli 30 odstotkov manj prometnih nesreč, še bolj razveseljiv pa je podatek, da se nobena ni končala s smrtjo. A kot ugotavljajo na policijski postaji Trebnje, se je lani na področju kriminalitete povečalo število goljufij ter vlomov in tatvin v stanovanjske hiše oziroma počitniške objekte.

Trebanjski policisti so lani zabeležil 98 prometnih nesreč, predlani jih je bilo 137. Kot je na zadnji seji občinskega sveta povedal pomočnik komandirja PP Trebnje Jan Zavodnik, je upad zagotovo posledica ukrepov za zajezitev širjenja epidemije, saj je bilo na cestah, ker občasno ni bilo dovoljeno prehajanje občinskih mej, manj prometa. V dveh prometnih nesrečah lani so se udeleženci huje poškodovali (lani 3), 26 (45) se jih je končalo z lahko telesno poškodbo, 70 (88) pa z materialno škodo na udeleženih vozilih.

Največ prometnih nesreč z najhujšimi posledicami se je zgodilo na lokalni cesti Zagorica pri Velikem Gabru–Žužemberk ter v samem naselju Trebnje. Od vseh 98 nesreč je bilo šest povzročiteljev pod vplivom alkohola, povprečna stopnja alkohola pa je znašala 1,40 g/kg alkohola v krvi. Največ prometnih nesreč se je zgodilo januarja in septembra (po 18 vsak mesec), po dnevih pa prednjačita torek (18) in sreda (17), sledita petek (16) in ponedeljek (15), preostale dni je bilo povprečno 11 prometnih nesreč. Največ (27) se jih je zgodilo med 9. in 13. uro. Najpogostejši vzroki prometnih nesreč pa so bili nepravilna stran oziroma smer vožnje (22), premiki z vozilom (20), neprilagojena hitrost (18), neupoštevanje pravil prednosti (9), neustrezna varnostna razdalja (3) in drugo.

PROBLEMI V ROMSKEM NASELJU

Na področju kriminalitete policisti zaznavajo povečanje števila vlomov v objekte ter goljufije, druga kazniva dejanja pa so lani večinoma ostala na enaki ravni kot prejšnje leta. Največjo stopnjo ogroženosti predstavljajo stanovanjske in počitniške hiše ter vozila. Svetnika Vinka Ribiča (SD) je zanimalo, kakšna je raziskanost vlomov in tatvin, ki ljudi najbolj bolijo? Zavodnik je povedal, da na tem področju niso preveč uspešni, saj je stopnja raziskanosti nizka, le okoli 15-odstotna. Pri tem je izpostavil tudi kadrovsko podhranjenost policije. Če bi imeli več kadra, bi bile številke po njegovem mnenju zagotovo višje. Dodal je še, da večino teh kaznivih dejanj zagrešijo Romi.

V razpravi se je oglasil tudi Darko Pekolj (ZL-DSD) iz Račjega sela, ki je izpostavil problematično kurjenje v romskem naselju Vejar, kjer živi okoli 350 Romov. »Številni občani si ne upamo imeti odprtih oken. Opozarjamo na oster dim, ki se širi iz Vejarja, vendar nihče ne ukrepa. Počutimo se ogroženi, vlomi se kar vrstijo po naši krajevni skupnosti. Nedavno je občan poklical na policijo zaradi streljanja, ki ga je slišal v romskem naselju, a dobil je odgovor, da bodo prišli, ko bodo lahko,« je opozoril na stanje v Vejarju. Po njegovih besedah Romi v samem naselju tudi uničujejo občinsko infrastrukturo, inšpektorji in redarji pa si sami ne upajo v veselje. Pozval je k skupni akciji policije, inšpektorjev in redarjev.

Franci Kepa (SDS) meni, da je država zaspala pri reševanju romske problematike, po njegovih besedah bi morala še več vložiti v socialno vključenost in zaposlovanje Romov. Župan Alojzij Kastelic meni, da so se razmere v romskem naselju Vejar v zadnjih letih znatno poslabšale. Nekatere družine se med seboj ne razumejo, veliko je popivanja, več je tudi organiziranega kriminal, je še dodal. »To je skrb vzbujajoče, občina sama pa je pri reševanju te situacije nemočna. To je zaprt geto in tisti, ki ga vodijo, nekaterim, ki bi želeli delati ali se odseliti, grozijo s smrtjo. Pojavljajo se izsiljevanja, to je velika grožnja naši skupnosti,« poudarja Kastelic. Septembra bo predvidoma posebna seja, namenjena reševanju romske problematike v občini.

Članek je bil objavljen v 28. številki Dolenjskega lista 15. julija 2021

Rok Nose

starejši najprej | novejši najprej

Komentarji (3)

20.9.2021+6     + (6)     – (0)     Oceni vl 

Roko na srce, Dolenjski list in njegovi spletni portal si upata izpostavljati velike probleme okoli romske populacije. Kar hrabro naprej, če se ne sliši, potem tudi ni problema. Kar hrabro naprej, uredništvo! (vika lozar)

25.9.2021+6     + (6)     – (0)     Oceni Lojzekov stric 

Gospa Vika to pa drzi da se o romski problemati napise hrabro. O problematiki v Srednji soli v Crnomlju pa ni in ni clankov veliko zadnjih deset let,sola pa propada,

6.10.2021+3     + (3)     – (0)     Oceni vl 

Navajeni smo, Lojzekov stric, da pri marsikateri stvari samo zamahnemo z roko, češ, vsi so lopovi in kaj me briga! Pa je to do kraja zgrešeno, tudi kar se tiče gimnazije. (vika lozar)

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava