DL: Kofetarica - S pridihom kriminalke

17.9.2021 | 11:00

Avtor obljublja napeto branje (foto: M. G.)

Avtor obljublja napeto branje (foto: M. G.)

Že dvanajsta knjiga neutrudnega pisatelja – Ko v življenje stopi usodna ženska ... Ko je lansko jesen Ivan Šega, neutrudni in vsestranski pisatelj in pričevalec časov, ki so šli v pozabo, on pa jih doživlja in iz njih vleče najbolj žlahtne niti, pokazal – predstavitve zaradi epidemioloških razmer seveda ni bilo – že svoje že enajsto čtivo, knjigo Dekla, je dal vedeti, da z njo prelamlja reklo, da naj pisatelj piše čas, v katerem živi.

»Ja, veliko zgodb se je prepletalo na hribčku pod Veliko Goro in tam okrog, kjer se že stoletja bohoti velika baročna cerkev Marije Vnebovzete. Iz tega okolja, ki je bil življenjski prostor mojih prednikov ter mene in moje družice Marinke po upokojitvi, sem črpal snov za tako rekoč vse moje knjige. Gotovo je še kaj ostalo,« ne dvomi pronicljivi pisatelj in spomni, da je bila Dekla trpeča ženska, ki se je na štiftarski zemlji znašala, bog ve, kako. Postavili so jo za namestnico delovodje pri gradnji ceste. Sem je prišla posiljena tako kot njena mati. Njeno življenje je bilo ena sama golgota. Vse je stoje prenašala, čeprav z veliko brazgotino v duši, tudi izgubo ljubezni, ki je končala na Golem otoku. Že ko je izšla ta knjiga, je imel napisanih več kot sto strani za roman Kofetarica, zgodbo v njem pa je postavil v hotel Korotan, na Dunaj.

V njej je glavni lik fant, ki se izneveri tistemu, za kar je več let študiral v Ljubljani. V njegovo življenje stopi usodna ženska. Zaplet se nadaljuje na madžarskem veleposlaništvu, nato se seli na Dunaj, od tu se nekaj časa vleče v smeri Buchenwalda in konča v Hannovru. »Celoto zgodbe, ki ima pridih kriminalke, lahko razkrijete ob branju knjige, kaj več pa ne morem povedati, saj me na to zavezuje dogovor z izdajateljem,« nas je v branje priporočil Šega. In pokazal na več kot deset tisoč besed za nov roman z delovnim naslovom Lidija, ki naj bi izšel prihodnje leto. Zgodba je seveda postavljena v zdajšnji čas, v okolico ortneškega gradu in njegove pristave na Pugledu. Sicer je imel avtor predstavitev Kofetarice in Dekla sinoči na Mirni.

Članek je bil objavljen v 28. številki Dolenjskega lista 15. julija 2021

M. G.

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava