FOTO: Kombi drvi, udari v ograjo, se vžge ... kako smo se odzvali?

16.9.2021 | 12:20

FOTO: Kombi drvi, udari v ograjo, se vžge ... kako smo se odzvali?
FOTO: Kombi drvi, udari v ograjo, se vžge ... kako smo se odzvali?
FOTO: Kombi drvi, udari v ograjo, se vžge ... kako smo se odzvali?

Ob svetovnem dnevu prve pomoči, katerega od leta 2000 obeležujemo vsako leto drugo soboto v septembru, najprej velika HVALA vsem članom ekip prve pomoči Rdečega križa občine Metlika za njihovo pripravljenost, odzivnost in pomoč ranljivim.

Nesreče se lahko zgodijo kadarkoli, kjerkoli in prizadenejo kogarkoli. Usposabljanja iz prve pomoči pa lahko vsakogar pripravijo, da kjerkoli rešuje življenja. To velja za vse tudi za starejše ljudi, ki so lahko heroji in na različne načine, tudi z znanjem prve pomoči, pomagajo svojim vrstnikom, vnukom in drugim ljudem.

Dan prve pomoči smo obeležili tudi v Metliki, v soboto, 11. septembra 2021, z vajo - »PRVA POMOČ REŠUJE ŽIVLJENJA». Vaja se je začela ob 17. uri pred gasilskim domom Metlika. Za obiskovalce in sodelujoče v vaji pa so se izvajale brezplačne meritve krvnega tlaka, sladkorja in holesterola.

Scenarij vaje je bil sledeč:

''Skozi Metliko drvi vozilo (kombi) z veliko hitrostjo, na opozorilo policije, da se ustavi, se ne odziva in drvi naprej, predvideva se, da gre za veselo druščino, ki se vrača iz rojstnodnevne zabave in sumi se, da je voznik pod vplivom alkohola. Ko voznik opazi drugo patruljo, malo zmanjša hitrost in dva mladeniča, ki sta tudi pod vplivom alkohola, z namenom pobega skočita iz vozila, pred seboj ne opazita pastirske žice, se vanjo zapleteta, padeta in ne morata vstati. Oba se poškodujeta (eden ima zvin desnega gležnja, drugi pa raztrganino desnega kolena), voznik po opozorilu policije pospeši hitrost in s preostalimi potniki v kombiju drvi naprej.

 Občanka opazi ponesrečence in pokliče številko 112, ta pokliče nujno medicinsko pomoč, aktivira se tudi ekipa prve pomoči Rdečega križa Metlika, vozilo pa zaradi prevelike hitrosti po 20 metrih zanese s cestišča in udari v ograjo ob cesti, pri tem se vžge.

Na klic občana center aktivira prostovoljno gasilsko društvo Metlika, gori kombi na Črnomaljski cesti 3 v Metliki, PGD Metlika v kratkem prispe in pogasi goreče vozilo, na poti je tudi ekipa prve pomoči RK Metlika.

Zaradi udarca vozila v ograjo in zaradi ognja je med potniki in šoferjem prišlo do prerivanja in je prišlo do poškodb. En mladenič ima zaprt zlom leve golenice, eno dekle ima lažje opekline na levi roki, šofer pa stopi iz avtomobila, začne tavati naokoli, nepravilno korakati in se ne zmeni za okolico. Nenadoma se zruši in pade na tla. Je pri zavesti in oteženo diha. Očitno gre za zastrupitev z ogljikovim monoksidom.  Ostali udeleženci ob dogodku niso poškodovani, so pa zaskrbljeni zaradi svojih prijateljev.

Po besedah ocenjevalcev ekipa prve pomoči RK Metlika uspešno oskrbi vse poškodovane v nesreči  in jih pripravi za transport v najbližjo zdravstveno ustanovo. Reševalno vozilo je na poti ...''

Rdeči križ Metlika

Galerija

_zzzvaja (01)
_zzzvaja (02)
_zzzvaja (03)
_zzzvaja (04)
_zzzvaja (05)
_zzzvaja (06)
_zzzvaja (07)
_zzzvaja (08)
_zzzvaja (09)
_zzzvaja (10)
_zzzvaja (11)
_zzzvaja (12)
_zzzvaja (13)
_zzzvaja (14)

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava