Otroci z ambasadorji športa ustvarili olimpijske kroge

15.9.2021 | 10:25

Otroci z ambasadorji športa ustvarili olimpijske kroge
Otroci z ambasadorji športa ustvarili olimpijske kroge
Otroci z ambasadorji športa ustvarili olimpijske kroge

Hvala vsem staršem, dedkom in babicam, ki so pripeljali svoje otroke. Slovenska zveza tajskega boksa in Scorpion gym sta v Novem mestu izvedla letos že 10. brezplačno počitniško delavnico »ZMOREM, ŽELIM IN SE ZABAVAM«. Projekt ima visok zdravstveni učinek, je zabaven, poučen in inovativen. Izvajajo ga skozi celo leto, v njihovih vadbenih prostorih, kjer se jim lahko pridružite. Poleg tega pa jih poznajo tudi v novomeških osnovnih šolah.

Ploščad pred Trgovinico Breg je zaživela. Otroci so bili ustvarjalni, zvedavi, nasmejani in veseli. Pogovarjali so se o zdravi prehrani, pomenu vadbe in gibanja na svežem zraku in si nadeli boksarske rokavice in spoznavali tehnike tajskega boksa. Naučili so se nekaj japonskih, ruskih, srbskih in makedonskih besed.

Pogovarjali so se o zgodovini Olimpijskih iger. Leta 1913 je Pierre de Cubertin uatvaril olimpijski znak, med seboj povezane olimpijske kroge, ki predstavljajo zvezo petih celin in srečanje športnikov celega sveta. Povezanost pomeni sožitje, medsebojno spoštovanje in prijateljstvo narodov, petih celin planeta Zemlje. Barve petih krogov so točno določene in pomenijo (z leve proti desni):

modra – Evropo

črna – Afriko

rdeča – Ameriko

rumena – Azijo

zelena – Avstralijo z Oceanijo

Otroci so skupaj z Ambasadorji športa na ploščadi Trgovinice Breg narisali in pobarvali Olimpijske kroge ter zapisali svoja razmišljanja: » POGUM- VSTRAJNOST-SPOŠTOVANJE-ČAST-VZOR-IDOL-OLIMPIJSKA MEDALJA-USPEH-ZDRAVA HRANA-ZDRAV UM-ZDRAVO TELO-TAJSKI BOKS-MUAYTHAI-PONOS-FAIR-PLAY- TOKYO 2020- ZLATI kanuist BENJAMIN SAVŠEK- ZLATA plezalka JANJA GARNBRET, ZLATI kolesar PRIMOŽ ROGLIČ- SREBRNA judoistka TINA TRSTENJAK- BRONASTI kolesar TADEJ POGAČAR-PARIS 2024 ... Skupaj so poimenovali pet slovenskih reprezentantov, ki so osvojili pet olimpijskih odličij za Slovenijo. Omenili so tudi najuspešnejšega slovenskega olimpionika, Novomeščana Leona Štuklja, ki je v svoji karijeri posegel po šestih olimpijskih odličjih. Legenda slovenskega športa, ki je simbol vitalnosti, odnosa do življenja in vzor nekdanjim, sedanjim in bodočim rodovom.

V sklopu programa bodo letos obiskali tudi SOIC - SLOVENSKI OLIMPIJSKI IZOBRAŽEVALNI CENTER z muzejem in se družili z olimpioniki.

Za zdravo malico, zelenjavo in 100% jabolčni sok Grm iz lokalne pridelave je poskrbela Trgovinica Breg. Otroke je navdušil sadni prigrizek »Sadna pravljica«, ki je izdelan iz jabolk neškropljenih travniških sadonjakov, ki rastejo na sončnih pobočjih slovenskega podeželja. Je brez dodanega sladkorja, barvil ali konzervansov. Za več kot 20 otrok, prostovoljce in reprezentante je pripravil zeliščni ledeni čaj zeliščar g. Igor Foršček.

Z najboljšim sladoledom v mestu so se osvežili pri KRALJ MATJAŽU, ki jih je nagradil z picami. Za pripravo in degustacijo najboljšega sušija je poskrbelo gostišče FINK&SITULA.  

»Zato, kupujmo, podpirajmo in uživajmo lokalno!«

S projektom želijo pri otrocih in mladini razvijati zdrav odnos in pogled na življenje. Zmanjšati negativne posledice prekomernega sedenja, uporabe računalnikov in mobilnih naprav. Izboljšati gibalno zmogljivost otrok in mladine. Dvigniti raven duševnega in telesnega zdravja. Krepiti medgeneracijsko in medkulturno povezovanje.

Izjava, ki so jo podali za javnost: »Namen projekta je zagotoviti širšo perspektivo in spodbudo, da obstajajo pozitivne priložnosti v življenju, ki se lahko dosežejo z pomočjo športa, izobraževanja in samodiscipline. Skozi projekt bomo otroke in mladino vzpodbujali h zastavitvi in dosegi ciljev. Bodite aktivni, prehranjujte se zdravo in preživite svoj prosti čas v naravi in na svežem zraku!«

In ne pozabite - 23. septembra bomo praznovali »DAN SLOVENSKEGA ŠPORTA«.

Za vse generacije bo Scorpion gym pripravil brezplačno vadbo in degustacijo zdravih prigrizkov lokalne pridelave.

Izvedbo projekta je omogočilo sofinanciranje Fundacije za šport in podjetja, ki so projekt podprla: ZAMA d.o.o., LEKARNA NOVAK d.o.o., EVENTUIS d.o.o., KOBE INŽENIRING d.o.o. in ŠPES, grafični studio, d.o.o. Razvojni Center  Novo mesto je priskrbel material za likovne delavnice. Gazvoda, trgovina in mešalnica barv, d.o.o. pa za barve.

tekst: Slovenska zveza tajskega boksa
foto: Nene Borčilo

Galerija

_zzzkrogi (01), _zzzkrogi__01_
_zzzkrogi (02), _zzzkrogi__02_
_zzzkrogi (03), _zzzkrogi__03_
_zzzkrogi (04), _zzzkrogi__04_
_zzzkrogi (05), _zzzkrogi__05_
_zzzkrogi (06), _zzzkrogi__06_
_zzzkrogi (07), _zzzkrogi__07_
_zzzkrogi (08), _zzzkrogi__08_
_zzzkrogi (09), _zzzkrogi__09_
_zzzkrogi (10), _zzzkrogi__10_
_zzzkrogi (11), _zzzkrogi__11_
_zzzkrogi (12), _zzzkrogi__12_
_zzzkrogi (13), _zzzkrogi__13_
_zzzkrogi (14), _zzzkrogi__14_
_zzzkrogi (15), _zzzkrogi__15_
_zzzkrogi (16), _zzzkrogi__16_
_zzzkrogi (17), _zzzkrogi__17_
_zzzkrogi (18), _zzzkrogi__18_
_zzzkrogi (19), _zzzkrogi__19_
_zzzkrogi (20), _zzzkrogi__20_
_zzzkrogi (22), _zzzkrogi__22_
_zzzkrogi (23), _zzzkrogi__23_
_zzzkrogi (24), _zzzkrogi__24_
_zzzkrogi (25), _zzzkrogi__25_
_zzzkrogi (26), _zzzkrogi__26_
_zzzkrogi (27), _zzzkrogi__27_
_zzzkrogi (28), _zzzkrogi__28_
_zzzkrogi (29), _zzzkrogi__29_
_zzzkrogi (30), _zzzkrogi__30_
_zzzkrogi (31), _zzzkrogi__31_
_zzzkrogi (32), _zzzkrogi__32_
_zzzkrogi (33), _zzzkrogi__33_
_zzzkrogi (34), _zzzkrogi__34_
_zzzkrogi (35), _zzzkrogi__35_
_zzzkrogi (36), _zzzkrogi__36_

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava