Triki za čisto steklokeramično ploščo, brez prask in napora

14.9.2021 | 13:15

Madež najprej dobro namočite, šele nato obrišite s površine. (Dreamstime)

Madež najprej dobro namočite, šele nato obrišite s površine. (Dreamstime)

Pozorno s strgali, saj lahko z njimi resno poškodujete površino plošče. (Dreamstime)

Pozorno s strgali, saj lahko z njimi resno poškodujete površino plošče. (Dreamstime)

Čista steklokeramična plošča je okras kuhinje. (Dreamstime)

Čista steklokeramična plošča je okras kuhinje. (Dreamstime)

V naših kuhinjah so v zadnjih letih začele prevladovati steklokeramične plošče, naj gre za navadne ali indukcijske. Kljub primernosti in uporabnosti pa jih je včasih skoraj nemogoče očistiti. Poznate vse trike?

Kaj je lepšega kot čista steklokeramična plošča, ki kar kliče po kuhanju? Toda, saj veste, nesreča nikoli ne počiva in hitro se zgodi, da se kaj razlije in umaže. Pri tem lahko rečemo, da ima steklokeramična plošča svoje prednosti in tudi slabosti. Brez dvoma je čiščenje lažje kot pri plinskih štedilnikih, a kljub vsemu ni prav preprosto. Ostanki jedi, ki nam med kuhanjem padejo iz lonca, se lahko na stekleni površini trdovratno zasušijo, tudi odstranjevanje zažganih madežev je precej neprijetno opravilo.

VZEMITE SI ČAS - Počakajte, da se steklokeramična plošča ohladi. Nato površino dobro razmočite in počakajte nekaj trenutkov, da se ostanki umazanije »odlepijo« od površine. Nato očistite s specializiranimi čistili.

Česa ne smete početi

Ne skrbite, kljub največji kuharski nesreči in umazaniji je lahko vaša steklokeramična plošča spet videti kot nova. A še preden vam razkrijemo trike, kako jo očistiti, poglejmo, česa pri tem ne smete početi.

Prvo pravilo: Steklokeramične plošče nikoli ne čistite s kovinskimi noži, spatulami ali žičnatimi gobicami. Ti »rešitelji« lahko trajno poškodujejo stekleno površino in tako bodo na steklokeramični plošči ostale neestetske praske. Za čiščenje uporabite mehke gobice iz umetnih ali naravnih vlaken in specializirana čistila.

Drugo pravilo: Nikoli ne urgirajte in ne čistite, ko je steklokeramična plošča še vroča. Čeprav boste prevreto mleko želeli očistiti takoj, se uprite skušnjavi in le s papirnato brisačo popivnajte čim več tekočine. A pri tem pazite, da se ne opečete. Nikar ne uporabljajte gobic ali bombažnih krp, saj jih boste prej ali slej uničili, poškodujete pa lahko tudi steklokeramično ploščo.

Tretje pravilo: Za čiščenje ni primeren razmaščevalec ali čistilo za pomivanje oken, saj gre za preveč agresivna čistila, ki lahko poškodujejo površino steklokeramične plošče.

Strgala za čiščenje

Pri čiščenju si lahko pomagate s specializiranimi strgali za čiščenje, a naj bodo rešitev zares v skrajnih primerih. Površino plošče čistite nežno, saj tudi tako strgalo lahko pusti praske, ki jih ne bo mogoče odstraniti.

M. K.; Svet24

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava