Superživilo, ki prežene številne bolezni in skrbi
13.9.2021 | 13:15

Zelje naj bo pozimi pogosto na mizi, saj zaradi vsebnosti vitaminov in mineralov krepi imunski sistem ter preprečuje vnetja in oksidativni stres. (Dreamstime)
Na vrtovih se debelijo glavice zelja in mnogi že uživajo v koristih te zelenjave, nekateri pa še čakajo, da povsem zraste. Takrat bodo zeljne glave shranili za ozimnico. Veste, kako koristno je uživanje zelja za naš organizem?
Zelje na splošno velja za izjemno zdravo živilo, rdeča različica pa še nekoliko bolj. Značilno rdečo barvo mu dajejo antocianini, to so močni antioksidanti, ki jih uvrščamo med flavonoide. Če ga primerjamo z običajnim zeljem, je v rdečem še več vitamina C, vsebuje kar do desetkrat več vitamina A, pa tudi visok delež železa. V nadaljevanju vam razkrivamo, kako pomembno ga je uživati v hladnejših mesecih.
Nad artritis, vnetja in neurejeno prebavo
Rdeče zelje je zaradi vitaminov zelo dobro za krepitev imunskega sistema. Tako bomo zmanjšali tveganje obolelosti za gripo ali prehladom, vitamin C pa bo pripomogel k preprečevanju oksidativnega stresa in tvorbi kolagena. V zelju najdemo tudi fitokemikalije, ki blažijo vnetja v telesu in tako preprečujejo otekanje. Zato ga še posebej priporočajo ljudem, ki se spopadajo z artritisom in drugimi motnjami, povezanimi z vnetji v telesu. Nikar ne pozabite nanj pri težavah z leno prebavo, saj je dober vir vlaknin. Strokovnjaki za zdravje prebavil priporočajo predvsem uživanje fermentiranega oziroma kislega rdečega zelja. Tako boste zaužili številne rastlinske probiotike oziroma koristne bakterije, ki jih telo potrebuje za vzdrževanje zdravega črevesnega ravnovesja. Zdravo črevesje bo zagotovilo močno obrambo imunskega sistema.
Kam z ostanki rdečega zelja
Če imate več glav rdečega zelja, ga lahko tako kot klasično zelje fermentirate oziroma okisate. Zelje drobno narežite in stresite v večji škaf, ki ga boste lahko obtežili. Potrebujete le še sol, približno dva dekagrama na kilogram zelja. Zelje dobro potlačite, vmes nasujte nekaj zrn črnega popra in tu pa tam dodajte lovorov list. Okisate ga lahko tudi v kozarcih za vlaganje, po enakem postopku. Ostanke svežega zelja lahko v kleti ali v hladilniku shranite zavite v časopisni papir, tako so obstojni do štirinajst dni.
M. K.; Svet24
Črna gradnja: kako je klet Borisa 'Kdo vam...
miha: A tako? Včasih si govoril drugače, da...
FOTO: V spomin na prve padle krške borce;...
darko: Lojzek ima prav
DL: Mojca Črtalič Andolšek z zvezdo Balk...
ivolon: Buahaha, zvezda Balkana....
Ko...
DL: V Beli krajini se ni kaj dosti...
delec: Ta Belokranjka iz Nemčije pa že dolgo...
DL: Pater Felicijan ni pozabljen
darko: Felicijanu večni mir in pokoj. Nikoli...
FOTO: V tokratni ''Kmetiji'' Karin iz Šentjerneja in Valerija iz Semiča
tor, 16.8.2022
Frenk Derenda in 60. rojstni dan - Nušina čestitka in družinsko potovanje
čet, 18.8.2022
DL: Dami na Mirni gori
tor, 16.8.2022
DL: DSO Trebnje - Dom preuredili in ukinili enoto v Šmarjeti
tor, 16.8.2022
DL: Prometni režim razburja - Na Mestnih njivah redarji vračajo udarec
sre, 17.8.2022