DL: Začaran krog bede v Žabjaku. Z legalno elektriko presekan?

11.9.2021 | 19:40

Obstoječa in napeljava se umika novi. (foto: F. K.)

Obstoječa in napeljava se umika novi. (foto: F. K.)

Del infrastrukturne ureditve Žabjaka je tudi legalna elektrika – S tem bi se morala končati praksa »najemanja« elektrike in posledično zadolževanja, ki je marsikoga pahnilo v začarani krog bede – Kek: To je le del problema

V sklopu tri milijone evrov vrednega komunalnega opremljanja romskega naselja ob Mirnopeški cesti v Novem mestu v teh dneh prebivalcem Žabjaka, tega največjega dolenjskega romskega naselja, napeljujejo elektriko. Črni razpeljani kabli, ki so vrsto let ne le kazili podobo že tako neurejenega naselja ampak so predstavljali tudi veliko grožnjo tamkajšnjim prebivalcem, končno izginjajo.

A ne le to, z ureditvijo legalnih električnih priključkov bo po besedah Francija Keka, ki je v letih med 2016 in 2018 deloval kot svetovalec novomeškega župana za romsko problematiko, bo zdaj konec tudi dolgoletne prakse prodaje elektrike na črno.

»Del prebivalcev naselja je namreč 'najemal' električno energijo od tistih, ki so jo že imeli. Za to so plačevali mesečno med 200 in 500 evri. Dolgovi so se pri mnogih povečevali, upniki so v veliko primerih celo zasegali bančne kartice dolžnikom, ki so bili zadolženi praktično do konca življenja,« poudarja Kek.

Kot nam je povedal, se je novomeška občina na čelu z županom Gregorjem Macedonijem reševanja problema z elektriko lotila pred petimi leti. »Najprej smo poskušali zagotoviti začasno elektriko s strani Elektra Ljubljane, ki je izkazal veliko pripravljenost pomagati. Izkazalo pa se je, da za to ni ustreznih zakonskih osnov. Vzporedno so s tedanjo Cerarjevo vlado potekala pogajanja za dolgoročnejšo in obsežnejšo rešitev. Veliko zaslug pri dokončni potrditvi tri milijone evrov vredne proračunske postavke za ureditev infrastrukture ima moj nekdanji politični sopotnik Tadej Slapnik, takrat član kabineta predsednika vlade, ki je povezal nekaj ministrstev, da so prispevala ustrezna sredstva. Da odločitev ni stala predolgo v predalu je poskrbel Franci Povše, ki je bil takrat tudi del vladne ekipe,« se spominja Kek.

Plod dogovorov in sklepov tistih dni je napeljevanje elektrike v Žabjaku, ki poteka te dni in so jih prebivalci Žabjaka težko čakali. Priključke bodo tudi ustrezno plačali.

»Z urejanjem infrastrukture romska problematika ni rešena, je pa gotovo podlaga za uspešnejše reševanje. Le z znanim reklom 'za vse enaka pravila' pa žal ne bo šlo. Velika težava je nezaposlenost Romov. Če se nekomu ne splača biti zaposlen, pač ni. Do zaposlitve pa vodi pot preko ustreznega šolanja. Eden izmed instrumentov, ki bi pripomogel k obiskovanju obveznega šolanja, bi bilo tudi odtegovanje dela socialnih transferjev, če otrok neupravičeno izostane od pouka. Največ, kar lahko starši dajo otroku, poleg starševske ljubezni, je znanje,« še razmišlja Kek.

Članek je bil objavljen v 28. številki Dolenjskega lista 15. julija 2021

B. B.

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava