DL: Alan Pavlič, potapljač na vdih - Sanje postale resničnost

9.9.2021 | 14:45

Slovenska reprezentanca na prvenstvu (z leve): Samo Jeranko, Žan Petek, Robert Grošeta in Alan Pavlič

Slovenska reprezentanca na prvenstvu (z leve): Samo Jeranko, Žan Petek, Robert Grošeta in Alan Pavlič

Alan Pavlič se je s svetovnega prvenstva vrnil z bronom.

Alan Pavlič se je s svetovnega prvenstva vrnil z bronom.

Prvi trije na svetu v statični apneji (v mirovanju), Novomeščan Alan Pavlič na desni (foto: osebni arhiv Alana Pavliča)

Prvi trije na svetu v statični apneji (v mirovanju), Novomeščan Alan Pavlič na desni (foto: osebni arhiv Alana Pavliča)

Alan se ogreva pred nastopom v statični apneji.

Alan se ogreva pred nastopom v statični apneji.

Alan Pavlič iz Novega mesta je konec junija uresničil svoje sanje. Na bazenskem svetovnem prvenstvu v prostem potapljanju v Beogradu, ki je bilo lani zaradi pandemičnih razmer prestavljeno na letošnje leto, je osvojil bronasto medaljo v statični apneji (v mirovanju) in s tem postavil nov državni rekord, saj je zadržal vdih pod vodo 8 minut in 31,6 sekunde.

»Niti v sanjah si nisem mogel predstavljati, da bom lahko nekoč stopil na oder za zmagovalce. Moj cilj je bil izboljšati svoj osebni rezultat oziroma se uvrstiti med prvih šest najboljših. Pred odhodom v Beograd so bili občutki mešani, saj na treningih nisem dosegal želenih rezultatov. Računal sem na to, da je to normalno, saj na treningih nisem imel idealnih pogojev za delo, in na to, da po lastnih izkušnjah znam na velikih tekmovanjih dati od sebe največ,« je povedal Pavlič.

Že vnaprej se je odločil, da ne bo nastopil v vseh štirih disciplinah. Prvi dve dinamični disciplini je izpustil in stavil vse na statiko, ki je bila na vrsti tretji dan. »Po pregledu startne liste dan prej me je kar spreletelo, saj je bilo na seznamu vsaj 12 boljših tekmovalcev od mene. Razmere so bile težke za vse tekmovalce. Ampak uspeli so tisti, ki so zložili pravilno vse svoje elemente. To je tako kot gradnja hišice iz kart. Ena napačna poteza in vse se ti podre. Največji vpliv ima pri tem stres in trema, ki se pogosto pojavljata ravno na velikih tekmovanjih. Treningom, pripravam in taktiki sem res posvetil ogromno časa. Žal zaradi znanih razmer zavoljo epidemije skoraj nisem imel dostopa do bazena, razen zadnji mesec tik pred prvenstvom,« je orisal.

A na ogrevanju, pol ure pred startom, je začutil, da je dobro pripravljen. »Ko me je varnostni sodnik pri sedmih minutah prvič potrepljal po ramenu, da preveri moj odziv, mi je bilo jasno, da kar letim, saj sem do tistega trenutka uspel zadržati kontrakcije, to so refleksni krči trebušne prepone, ki nas silijo dihati. Sledila je borba do konca in pravočasen izhod iz vode še pred morebitno odpovedjo. Veliko rezerve ni bilo več. Veselil sem se ne samo bronaste medalje na svetovnem prvenstvu, ampak tudi novega osebnega in državnega rekorda. Nič mi ni bilo dano, a se vseeno zavedam, da to ni samo rezultat mojega trdega dela, ampak je bilo poleg tudi nekaj sreče oziroma nesreče preostalih tekmovalcev. Tako to je na velikih tekmovanjih,« je pripovedoval Alan Pavlič, ki je zadnji dan prvenstva nastopil še v dinamični disciplini z enojno plavutjo in dosegel dolžino 151,4 metra.

PADLI TUDI SVETOVNI REKORDI

Svetovnega prvenstva v bazenu Milan Gale Muškatirović, ki je bilo od 21 junija do 27. junija, se je udeležilo 126 tekmovalcev iz 27 držav, med njimi tudi štirje slovenski reprezentanti: poleg Pavliča še njegova klubska kolega iz H2OTeam Robert Grošeta in Žan Petek ter Samo Jeranko iz kluba Apnea Slovenija.

Kot je povedal Novomeščan, so bile razmere na bazenu zaradi vročine zelo težke za vse, kljub temu pa je prvenstvo postreglo s številnimi rekordi, tudi svetovnimi. Že prvi dan je Samo Jeranko preplaval 177,6 metra v disciplini DNF (dinamična apneja brez plavuti) za novi državni rekord in 7. mesto, obe zlati medalji pa sta šli na Hrvaško – pri moških jo je dobil Vanja Peleš, pri ženskah pa Mirela Kardašević. Medtem ko je Rusinja Evgenija Kozireva s časom 10:41,12 dosegla novi svetovni rekord v disciplini endurance 16 x 50 metrov.

Naslednji dan je v disciplini DYB (dinamika z dvojno plavutjo) Italijanka Cristina Francone odplavala 234,7 metra za nov svetovni rekord, pri moških pa je Hrvat Vitomir Maričić z 254,3 metra le za pičlih 10 centimetrov premagal Rusa Mihaila Brantceva. Naš najboljši je bil Žan Petek na 11. mestu. Tretji dan se je začel s statiko, v kateri je, kot že zapisano, Alan Pavlič osvojil bron, zmagal je Francoz Eric Marchal, ki je pod vodo v mirovanju zdržal skoraj 9 minut in 29 sekund. Izvrstno je nastopil tudi Jeranko, ki je dosegel peto mesto s časom 8:4,425 in samo za pol sekunde zgrešil 4. mesto. Pri ženskah je slavila Francozinja Sylvie Gilson.

Zadnji dan je v disciplini DYN (dinamika z enojno plavutjo) z dolžino 265,7 metra nov svetovni rekord odplavala še Poljakinja Magdalena Solich-Talanda, v moški konkurenci pa je zmagal Francoz Guillaume Bourdila. Jeranko je z odličnim rezultatom 256,6 metra za dobra dva metra zgrešil bronasto medaljo in osvojil 4. mesto.

Članek je bil objavljen v 27. številki Dolenjskega lista 8. julija 2021

M. Žnidaršič

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava