DL: Kolesar Kristjan Hočevar - Mladi up, od katerega veliko pričakujejo

9.9.2021 | 12:30

Kristjan Hočevar je na dirki Po Sloveniji osvojil belo majico najboljšega mladega kolesarja. (foto: R. N.)

Kristjan Hočevar je na dirki Po Sloveniji osvojil belo majico najboljšega mladega kolesarja. (foto: R. N.)

Pred leti že prenehal tekmovati, a so ga uspeli prepričati, naj nadaljuje – Na dirki Po Sloveniji najboljši mladi kolesar – Trdno stopa na vsako naslednjo stopničko v karieri – Vaščani so mu pripravili prisrčen sprejem – Padel s palete in si zlomil roko – Lani nazaj v Adrio Mobil – Rad bi se preizkusil na tujem

Še dobro, da so ga pred leti, ko je želel končati kolesarsko športno pot, uspeli pregovoriti, naj vendarle nadaljuje. Vztrajal je in še bolj zagrizeno delal na treningih, kar se mu je obrestovalo. Kristjan Hočevar je na začetku junija zablestel z drugim mestom na Dirki miru na Češkem in potrdil, da se razvija v kolesarja, od katerega lahko v klubu Adria Mobil upravičeno veliko pričakujejo. Mladi up je nase znova opozoril na dirki Po Sloveniji, na kateri je osvojil belo majico najboljšega mladega kolesarja.

Dvaindvajsetletnik iz Pijavic v sevniški občini se je tako znašel v imenitni družbi kolesarjev, ki so z največje kolesarske dirke pri nas domov odnesli belo majico. Pred njim jo je trikrat zapored osvojil zvezdnik Tadej Pogačar, leta 2015 pa jo je na svojih plečih nosil še en kasnejši zmagovalec Toura Kolumbijec Egan Bernal. Na vprašanje, ali to zanj zdaj predstavlja dodatno breme, saj nekateri kar pričakujejo, da bo tudi on dosegel podobne uspehe, Hočevar odgovarja, da je bela majica zanj le še dodatna motivacija za naprej. »Vem, da se s trdim delom lahko veliko doseže. Ne primerjam se s Tadejem in preostalimi odličnimi kolesarji, ki so belo majico nosili na dirki Po Sloveniji. Gledam predvsem nase. Zavedam, se da bom zelo težko sploh približal takšnih uspehom. Grem počasi, nič ne prehitevam, ampak trdno stopam na vsako naslednjo stopničko v karieri,« pravi Hočevar, ki na začetku dirke Po Sloveniji sploh ni razmišljal o beli majici. Prepričan je bil, da jo tako kot na drugih največjih dirkah podeljujejo kolesarjem do 25 let in da je na neki način rezervirana za Pogačarja. »Ko sem se po koncu druge etape že spuščal s celjskega gradu, me je poklical naš drugi športni direktor in mi dejal, naj grem na podelitev. Odgovoril sem mu, da gre najbrž za napako, naj še enkrat preverijo. A izkazalo se je, da na slovenski pentlji podeljujejo belo majico kolesarjem do 23 let. Ko sem jo oblekel, sem si rekel, da je ne bom kar tako izpustil iz rok,« pripoveduje Hočevar.

Kot za večino je bil tudi zanj najzahtevnejši zaključek kraljevske četrte etape s ciljem na Sveti Gori. »Tisti dan moje noge niso bile najboljše, zato sem kar trpel.« Težko je sledil vodilnim s Pogačarjem na čelu, ki je pokazal, da je zelo dobro pripravljen pred Tourom. »Ko Tadej stopi na pedala, nimaš možnosti. Lahko le upaš, da mu boš čim dlje sledil. Res je superioren. Mislim, da na prste ene roke ne bi naštel vseh kolesarjev, ki bi lahko, ko je v formi, držali priključek z njim na najtežjih delih,« o tem, iz kakšnega testa je Tadej Pogačar, ki je na dirki Po Sloveniji prepričljivo osvojil zeleno majico najboljšega v skupnem seštevku, pravi Hočko, kot ga kličejo prijatelji.

VAŠČANI SO GA PRESENETILI

Ko se je vrnil domov, so mu pripravili prisrčen sprejem. »Zbrala se je skoraj cela vas, presenečen sem bil, da jih je toliko spremljalo dirko. To mi bo za vedno ostalo v spominu,« pravi Hočevar, ki je čez nekaj dni nastopil tudi na državnem prvenstvu v Kopru, kjer je v cestni vožnji skupno osvojil sedmo mesto, med mlajšimi člani pa je bil drugi. Zdaj se bo posvetil pripravam na avgustovsko dirko Tour de l'Avenir, ki bo zanj vrhunec drugega dela sezone. »Dirka velja kot nekakšen Tour za mlade kolesarje. Želim si doseči čim boljši rezultat, ki bi bil pika na i letošnji sezoni.«

PADEL S PALETE IN SI ZLOMIL ROKO

S kolesarstvom se je resneje začel ukvarjati šele pri šestnajstih letih, ko si je z denarjem od birme kupil kolo, rabljeno specialko. Priključil se je starejšim mladincem v kolesarskem klubu Adria Mobil in hitro opozoril nase. »A v članski ekipi nato zame ni bilo prostora, takrat tudi nisem bil preveč dober. No, bil sem, nisem pa znal dirkati. Ker sem tako pozno začel trenirati, sem preskočil nekaj kolesarskih razredov, zato sem delal napake. Še vedno jih, zato se neprestano učim,« odkrito pove Hočevar, ki je pred tremi leti pridružil goriškemu klubu mebloJogi, kjer je dobil priložnost za dokazovanje med člani.

Prvo leto je imel kar nekaj težav. »V ekipi nisem bil plačan, poleg treningov sem poleti prek študentskega servisa delal še v skladišču. Padel sem s palete in si zlomil roko. Konec tiste sezone sem si rekel, pa kaj je meni tega treba. Odločen sem bil, da bom s kolesarstvom zaključil in sem že vrnil kolo. Nato so me pri mebloJogiju toliko časa prepričevali, da sem se odločil nadaljevati. Ogromno zaslug za to, da sem vztrajal, gre Branku Filipu iz Adrie Mobil, ki se je ravno v tistem času vrnil v klub kot športni direktor. Poklical me je in povabil na sestanek v Novo mesto ter me prepričal, naj vztrajam še eno sezono. Če bom dober, da me vzamejo nazaj. Res se je izplačalo, to je bila dobra odločitev,« pripoveduje Hočevar. Eno od štirih belih majic, ki jih je osvojil na dirki Po Sloveniji, je podpisano podaril goriškemu kolesarskemu klubu in s tem je pokazal, da ni samo odličen kolesar, ampak tudi pravi športnik. »Hvala Vam, da ste mi stali ob strani in me vzeli medse, dali priložnost, ko ni bilo nikogar, ter mi omogočili, da sem sedaj, kjer sem,« je zapisal.

Športno pot uspešno združuje s študijem na Poslovno-tehniški fakulteti v Novi Gorici, kjer ga do konca čaka še nekaj izpitov in diploma. Zaveda se, da je izobrazba zelo pomembna, saj kariera športnika traja le nekaj let. »Ko bom enkrat za vselej postavil kolo v kot, bom kot diplomirani gospodarski inženir imel širok spekter dela,« razmišlja.

RAD BI SE PREIZKUSIL NA TUJEM

Sredi lanskega poletja je prestopil nazaj v matični klub. Nadeja se še kakšnega odmevnega rezultata, s katerim bi se mu v prihodnje še bolj odprla vrata v tujino. Ne skriva ambicij, da bi nekoč vozil za ekipo svetovne serije. Če se bo ponudila priložnost, jo bo z veseljem zgrabil. Pred tem pa želi čim več pokazati na nivoju, kjer tekmuje zdaj.

Članek je bil objavljen v 26. številki Dolenjskega lista 1. julija 2021

Rok Nose

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava