Noč nočnih metuljev v KP Kolpa

7.9.2021 | 11:20

Noč nočnih metuljev v KP Kolpa
Noč nočnih metuljev v KP Kolpa
Noč nočnih metuljev v KP Kolpa

Tudi letos smo v Krajinskem parku Kolpa pripravili opazovanje nočnih metuljev v tukajšnji neokrnjeni naravi. Opazovanje je potekalo v okviru širšega evropskega dogodka 18. noči nočnih metuljev, ki jih sočasno prirejajo po različnih evropskih državah. Noči nočnih metuljev so namenjene spoznavanju in opazovanju pestrosti nočnih metuljev v naravi, ozaveščanju o njihovi vlogi v naravi in v prehranjevalni verigi, kjer žuželke poleg rastlin igrajo ključno vlogo za ohranjanje biotske pestrosti.

Noči nočnih metuljev so letos organizirane v času od 2. - 6. septrembra. V tem času po različnih krajih Slovenije prirejamo nočna opazovanja metuljev, saj je večina metuljev aktivnih v nočnem času. Od 3600 v Sloveniji živečih vrst metuljev, je le 181 vrst dnevnih metuljev, vse ostale pa štejemo med nočne metulje. Del nočnih metuljev je aktivnih tudi v dnevnem času a je velika večina vseh, preko 90 % nočno aktivnih. Metulji so zelo pomembni tudi za opraševanje cvetočih rastlin a jih zaradi nočnega življenja pri tem opravilu le težko vidimo. Pri nas živeči metulji so veliki od 2 mm do 16 cm. Naši največji vrsti sta veliki nočni pavlinček in jamamaj. Slednji je pri nas priseljenec, saj so ga v naše kraje zanesli zaradi svilogojstva. Med najmanjšimi metuljčki pa so listnih zavrtači, ki zaradi svoje majhnosti nimajo veliko plenilcev. Najbolj znani lovci nočnih metuljev so pri nas netopirji, ki so prav posebej prilagojeni za lov nočnih metuljev. Drugi plenilci nočnih metuljev pa so povsod okrog nas, od mravelj, plazilcev, pajkov, drugih vrst sesalcev do ptičev. Ptiči posevno vztrajno stikajo za gosenicami, ki so mladostni stadij razvoja metuljev. Mnoge vrste ptičev brez tovrstne hrane ne bi mogle vzgojiti potomstva, zato je ohranjanje nočnih metuljev pomembno tudi za ohranjanje ptičjega petja in pestrosti narave nasploh.

V Krajinskem parku Kolpa smo nočne metulje opazovali v soboto, 4. septembra. Modro svetleče piramidaste šotore smo postavili na travnikih vrhovških vrtač, ob makadamski cesti, ki vodi od Vrhovcev v smeri Preloke. Noč je bila hladna, zato pogoji za večji nalet nočnih metuljev niso bili najboljši. Za aktivnost nočnih metuljev so temperature vsekakor pomemben dejavnik aktivnosti in če je prehladno ali se jim na krilih naberejo rosne kapljice ti ne morejo vzleteti. Kljub temu smo na opazovanju popisali 81 vrst metuljev, kar je za hladno noč kar lepa številka. Med vrstami je bilo kar nekaj selivcev, ki se v tem obdobju vračajo nazaj v južne kraje, kjer se bodo razmnoževale, ko bo pri nas zima. Nekatere vrste so nas prijetno presenetile, saj smo npr. še zmeraj lahko opazovali jamamaje, ki jih v toplejših letih v parku opazujemo že od srede julija. Prileteli so tudi mlečkov veščec, vinski veščec, precej sovk, ki so bolj značilne za jesensko obdobje. Sovke so poimenovane po velikih odsevnih sestavljenih očesih, ki spominjajo na sovje in so obenem eni boljših letalcev pri metuljih. Najboljši letalci pa so vešči, ki dosegajo hitrosti do 100 km/uro. Ti pijejo nektar z dolgim sesalom kar ob lebdenju nad cvetom in spominjajo na ameriške kolibrije. Metulji se hranijo z medičino, ki jo pijejo z dvocevnim sesalom, ki ga pri tem iztegnejo, sicer pa je zvito v spiralo pod glavo, ko ga ne potrebujejo. Precej nočnih metuljev se ne hrani in svoje kratko življenje v stadiju odraslosti preživijo le od zalog maščob, ki jih pri hranjenju nakopiči gosenica. V življenju metuljev je zelo veliko posebnosti, od tega da domala vse gosenice proizvajajo svilo, do oglašanja nekaterih vrst, nespolnega razmnoževanja do zelo dobrega nočnega vida nekaterih vrst. Večina metuljev tudi sliši.

Na koncu smo zadovoljni malo pred polnočjo zaključili nočno opazovanje, saj se je do takrat že lepo ohladilo. Tudi tokrat smo dobili nekaj dodatnih vrst, ki prej v parku še niso bile znane. V parku je doslej zabeleženih 873 vrst metuljev, se pa seznam dopolnjuje z vsakim novim popisom.

Stanislav Gomboc
foto: Stanislav Gomboc, Tončka Jankovič in Boris Grabrijan

Galerija

_Antheraea yamamai - jamamaj
_Antheraea yamamai
_Calyptra thalictri - kapucinska sovka
_Hyles euphorbiae - mleckov vescec
_Lemonia taraxaci - trpotcev prelec
_metulji (1)
_metulji (2)
_metulji (3)
_metulji (4)
_metulji (5)
_metulji (6)
_metulji (7)
_metulji (8)
_nocni (1)
_nocni (2)
_Travniska vesca Palpita vitrealis

starejši najprej | novejši najprej

Komentarji (1)

8.9.2021Oceni vl 

Kdor je prebral zgornje vrstice o nočnih metuljih, se bo ob potepanju po naravi podnevi spomnil na naše nočne leteče prijateljčke in bo še z večjo vnemo opazoval okoli sebe in videl dnevne metuljčke, ki so tudi še kako pomemben del naše narave. Kako bogato je naše okolje, a ga mnogokrat ne znamo ceniti. (vika lozar)

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava