Zbirka navdihujočih zgodb

5.9.2021 | 12:10

Zbirka navdihujočih zgodb
Zbirka navdihujočih zgodb

V Društvu za razvijanje prostovoljnega dela Novo mesto smo skupaj s partnerji v dvoletnem Erasmus+ projektu Youth Ambassadors of Non Formal Learning pripravili dve publikaciji, ki sta tesno povezani z neformalnim izobraževanjem. Prva je Zbirka navdihujočih zgodb, druga pa Raziskava o priznavanju neformalnega izobraževanja na področju Evropske unije, Zahodnega Balkana in Turčije.

Zbirka navdihujočih zgodb, ki je ena izmed publikacij, vsebuje več kot 50 zgodb. Te so nastale izpod peresa mladih do 30 leta starosti, med njimi je tudi pet zgodb iz Slovenije. Mladi so v svojih izpovedih zapisali, zakaj so se začeli ukvarjati z neformalnim učenjem ter kakšne izkušnje in znanja so prek tečajev usposabljanj in treningov pridobili.

V svojih zgodbah so mladi razkrili tudi dodatne motive, zakaj so postali „odvisni“ od neformalnega izobraževanja – med drugim tudi zato, ker so spoznali veliko novih prijateljev, razširili krog poznanstev, obiskali tuje države in odkrivali nove kulture.

Večkratna državna in balkanska prvakinja in evropska kadetska prvakinja v ju-jitsu Eva Puhek je tako med drugim zapisala: "Za vse tiste, ki ne veste, ali bi poskusili in če vas je česa strah, če odlašate in ste v dvomih, naj povem to: V kolikor se boste premaknili, se bodo zgodile tiste čudovite stvari, o katerih sanjate; morda se bodo zgodile tudi tiste mogoče manj čudovite stvari,  pa vendar se bodo zgodile, ker se boste premikali, ker boste šli, spoznavali. Če boste ostali doma, bo samo huje. Obstali boste na mestu, ker se ne bo zgodilo nič. 

Naučili se boste marsikaj, kar bo pomembno; ko boste stali pred tablo polno študentov in vas ne bo strah spregovoriti; ko boste doma sami pekli tisto najboljšo pecivo z Danske; ko boste za božič dobili kartico od prijateljev iz Avstrije; ko boste pisali prijavo za (študentsko) delo in boste navedli, da imate potreben certifikat, ki ga zahteva delodajalec; ko se boste izgubili sredi letališča; ali pa takrat, ko boste na kavi prijateljici govorili o vseh dogodivščinah, ki so se prigodile; skratka, ko boste v neki situaciji in boste pogledali nazaj in si rekli “hvala bogu”, takrat boste sami vedeli, da vsi ti projekti niso bili zaman. Pustili so vam nekaj, česar vam zapiski ne bodo mogli nikoli. Mogoče se sliši malo poetično pa vendar - pustili bodo pečat v obliki zgodb, pustili vam bodo življenje. Tisto nenapisano, ki ga nikoli ne boste mogli prebrati v enciklopediji ali drugi literaturi in imelo bo pomen, ker bo popisano z najboljšimi zgodbami, spomini, znanjem in napisano bo od najboljšega avtorja – vas samih."

Vas zanima, še kaj zatrjujejo mladi, ki so nam razkrili svoje zgodbe? Ja? Torej vas le klik na https://bit.ly/2WWLocj loči od tega, zakaj se mladi udeležujejo kakršnih koli oblik neformalnega izobraževanja. In morda boste v njih dobili navdih, zakaj bi se neformalnega izobraževanja na katerem koli področju, ki vas zanima, udeležili tudi vi.

V kolikor pa vas zanima, kako je s priznavanjem neformalno pridobljenega znanja v Evropski uniji, v državah Zahodnega Balkana in Turčiji, potem pa vas vabimo k branju raziskave, ki smo jo opravili v državah, ki sodelujejo v projektu. Raziskavo najdete na: https://bit.ly/3kVvred.

Seveda pa smo v projektu bili v zadnjem mesecu dni zelo aktivni. Tako smo na Sardinijo poslali dva mladinska delavca, ki sta se med enotedenskim usposabljanjem naučila, kako mlade učinkovito povabiti, da se udeležujejo neformalnih aktivnostih, v katerih bodo pridobivali različna znanja, zakaj je za vse nas, ne le mlade, pomembno, da se še naprej izobražujemo in kje vse nam lahko neformalno izobraževanje koristi.

Prav tako bomo še septembra v Novo mesto sprejeli nekoga, ki se nam bo pridružil kar za tri tedne. Mladi Makedonec oziroma Makedonka bo na društvu opravljal/-a t. i. job shadowing, oziroma senčenje na delovnem mestu, naša predstavnica pa bo odšla v Mostar, kjer bo spoznavala delovna področja vodilne organizacije v projektu, LDA Mostar.

E. S.

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava