DL: Zdravil je in zbiral

4.9.2021 | 13:20

Direktorica Belokranjskega muzeja Andreja Brancelj Bednaršek (desno) je  poudarila, da je donacija Kambič zbirka nacionalnega pomena. O pomenu  zbirke in delovanju Vinka Kambiča in Vilme Bukovec so govorili tudi  avtorji besedil monografije (z leve) Marko Košir, Marko Kambič in kot  prvi Milček Komelj ter župan Darko Zevnik. (foto: M. L.)

Direktorica Belokranjskega muzeja Andreja Brancelj Bednaršek (desno) je poudarila, da je donacija Kambič zbirka nacionalnega pomena. O pomenu zbirke in delovanju Vinka Kambiča in Vilme Bukovec so govorili tudi avtorji besedil monografije (z leve) Marko Košir, Marko Kambič in kot prvi Milček Komelj ter župan Darko Zevnik. (foto: M. L.)

Monografija ob sedemdesetletnici Belokranjskega muzeja in dvajsetletnici Galerije Kambič – Triinosemdeset umetniških del triindvajsetih avtorjev – Milček Komelj: Nepričakovano presenečenje

Donacija Kambič je zbirka nacionalnega pomena, ki je proučevalci slovenske likovne umetnosti ne smejo spregledati, je rekla direktorica Belokranjskega muzeja Metlika Andreja Brancelj Bednaršek na slovesnosti v Metliki.

Na tej prireditvi, ki so jo ob sedemdesetletnici Belokranjskega muzeja in dvajsetletnici Galerije Kambič pripravili v atriju metliškega gradu, so predstavili monografijo Ljubiteljev zaklad. Gre za knjižno predstavitev zbirke akademika zdravnika metliškega rojaka prof. dr. Vinka Kambiča in njegove žene operne primadone sopranistke Vilme Bukovec, ki sta jo zakonca podarila Belokranjskemu muzeju.

V zbirki, ki je v Kambičevi rojstni hiši, sedanji Galeriji Kambič v Metliki, je 230 predmetov, med njimi 83 umetniških del 23 avtorjev. Kambičevo galerijo z zbirko je Milček Komelj, ki je bil kot podpredsednik Slovenske akademije znanosti in umetnosti častni gost omenjene slovesnosti, označil za nepričakovano presenečenje za tiste, ki obiščejo ta tempelj umetnosti. Galerija je v Kambičevi rojstni hiši, ki so jo povojne oblasti namenile trgovini, po tistem pa jo je Kambič odkupil, preuredil v umetnostno galerijo in podaril rojakom. Po Kambičevi nenadni smrti je njegova vdova Vilma Bukovec uresničila njegovo željo in Metliki predala omenjeno zbirko.

V Kambičevi galeriji sta tako umetnostna zbirka in Kambičev spominski muzej, ki vključuje tudi spomin na Vilmo Bukovec, je v monografijo zapisal Komelj, eden od avtorjev te knjige, ki je v nagovoru na prireditvi Metliko s Kambičevo galerijo in Belokranjskim muzejem označil za pomembno kulturno središče. Zbirka je nastala, ker je bil Vinko Kambič ob tem, da je bil mednarodno uveljavljen zdravnik, velik poznavalec in zbiratelj del slovenskih slikarjev in zbiratelj predmetov, med katerimi je vse od estetsko oblikovanega pohištva do cerkvenih obrednih rekvizitov in ljudske umetnosti.

Avtorji besedil v monografiji s fotografijami Boruta Peterlina so poleg Komelja še Marko Kambič, Nina Gale in Marko Košir. Razen Galetove so pisci govorili na nedavni predstavitvi knjige. Nina Gale je bila odsotna, zato je njeno pismo o sodelovanju z Vinkom Kambičem na prireditvi prebrala direktorica muzeja. Galetova je tako sporočila, da je bil mednarodno uveljavljeni zdravnik Vinko Kambič neizprosno natančen in redoljuben do sebe, sodelavcev in študentov, a hkrati tudi pravičen in spoštljiv ocenjevalec dela drugih. Takega je Kambiča spoznala Galetova osebno že kot študentka medicine in pozneje v poklicu.

V Metliki so, kot poudarja župan Darko Zevnik, ki je tudi nagovoril zbrane na prireditvi, izjemno ponosni na zbirko, ki bogati mesto, in hvaležni za podarjeno Kambičevo rojstno hišo.

Članek je bil objavljen v 25. številki Dolenjskega lista 24. junija 2021

M. Luzar

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava