Na mednarodnem sestanku projekta STAR

4.9.2021 | 11:00

Na mednarodnem sestanku projekta STAR
Na mednarodnem sestanku projekta STAR

Od 21. do 23. julija je v Arcugnanu, Italiji – v hibridni oziroma kombinirani obliki – potekalo 1. mednarodno srečanje »Projekta STAR«, na katerem je prisostvovalo 8 evropskih delegacij partnerjev projekta, ki so pripotovale iz Bosne in Hercegovine, Francije, Italije, Latvije, Portugalske, Romunije, Slovenije in Nizozemske. Preostalih 6 evropskih delegacij iz Albanije, Nemčije, Srbije, Češke, Kosova in Poljske se je mednarodnega dogodka udeležilo na daljavo, preko spleta.

Prvi dan so se partnerji projekta na dogodku sestali z lokalnimi oblastmi in obiskovalcem predstavili tako pobudo projekta STAR, kot tudi konzorcij. Obiskovalce dogodka, ki so se predstavitve udeležili v velikem številu, je delo občine na področju ulične umetnosti zanimalo in z navdušenjem so pozdravili evropske delegacije.

Uvodoma je župan mesta Arcugnano Paolo Pellizzari udeležence pozdravil z otvoritvenim govorom. Kasneje je vodja projekta iz evropskega združenja ALDA Nadia Di Iulio javnosti predstavila projekt, čemur so sledile kratke predstavitve partnerskih organizacij in izvedenih lokalnih dogodkov, namenjenih oživitvi kraja in hkrati spodbujanju družbenega sodelovanja. Partnerji so to priložnost sprejeli kot ploden trenutek izmenjave izkušenj in medsebojnega spoznavanja. Občino Trebnje sta na dogodku zastopali Andrejka Vabič Nose iz Galerije likovnih samorastnikov Trebnje ter Vesna Breznikar iz Centra za izobraževanje in kulturo Trebnje. Slednji je namreč izvedbo projekta pred nedavnim prevzel pod svoje okrilje, saj Galerija likovnih samorastnikov Trebnje zagotovo predstavlja najuglednejšo inštitucijo na področju umetnosti (naivne, likovne in konec koncev ulične) v naši občini in širše.  

V Trebnjem se je treh lokalnih delavnic, ki jih je organizirala in izvedla Galerija likovnih samorastnikov Trebnje, julija in avgusta udeležilo več kot 80 otrok. Na delavnicah so risali posebne, barvite in zabavne talne igre, njihove idejne zasnove pa bodo podlaga za talno poslikavo na poti ob otroškem igrišču pri DSO Trebnje. Lokacija je bila izbrana preko javnega online glasovanja.

Drugi dan srečanja v Arcugnanu je potekal v znamenju tehničnega sestanka, na katerem so deležniki razpravljali o postopku sodelovanja, izvedenega na lokalni ravni v okviru projekta STAR, o doseženih ciljih in prihodnjih korakih. Po sestanku je na občini potekala javna tiskovna konferenca o pomenu in vplivu ulične umetnosti na oživitev degradiranih območij in spodbujanje socialnega vključevanja.

Ključni govorniki na javni tiskovni konferenci:

- Antonio Ceccagno iz združenja Jeos, ki je govoril o prispevku ulične umetnosti k urbani oživitvi kraja skozi vključevanje različnih deležnikov;
- Umetnik Luis Gomez de Teran, ki je razpravljal o izzivih ulične umetnosti kot instrumentu socialne kohezije.

Sledil je vodeni ogled del ulične umetnosti v Arcugnanu, kar je doprineslo k razumevanju konkretnega pomena projekta.

Tretji in zadnji dan srečanja so se partnerske organizacije pogovorile še o administrativnih vidikih projekta.

Kljub težavam in čeprav so morali nekateri partnerji zaradi varnostnih ukrepov COVID-19 sodelovati preko spleta, je bilo srečanje pozitivno doživetje za vse vpletene, ki so sodelovali v pogovorih o pomembnih praksah spodbujanja aktivnega državljanstva za oblikovanje bolj vključujoče in ustvarjalne evropske skupnosti.

Oddelek za splošne zadeve
Občinska uprava Občine Trebnje

Galerija

_zzzzzstar (1)
_zzzzzstar (10)
_zzzzzstar (11)
_zzzzzstar (12)
_zzzzzstar (2)
_zzzzzstar (3)
_zzzzzstar (4)
_zzzzzstar (5)
_zzzzzstar (6)
_zzzzzstar (7)
_zzzzzstar (8)
_zzzzzstar (9)
_zzzzzstar (91)

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava