Zavod Brez ovir tudi v Novem mestu

26.8.2021 | 09:10

Zavod Brez ovir nudi osebno asistenco, ponudbo dostopnega turizma ter različne pripomočke.  (Vir: Zavod Brez ovir)

Zavod Brez ovir nudi osebno asistenco, ponudbo dostopnega turizma ter različne pripomočke. (Vir: Zavod Brez ovir)

Zavod Brez ovir je socialno podjetje, ki je bilo ustanovljeno leta 2015 po dolgotrajnem premisleku in z željo, da bi s svojim delom pripomogli k prepoznavanju problematike invalidnih oseb, ki so velikokrat izključene iz družbe in družabnega življenja. V Zavodu se zato ukvarjajo z osebno asistenco, z izboljšanjem dostopnosti objektov in dostopnim turizmom za gibalno ovirane. Odslej lahko poleg poslovalnice v Ljubljani in Mariboru obiščete še njihovo najnovejšo v Novem mestu. Ta se nahaja v samem središču mesta, na Novem trgu 7 in je povsem dostopna, ob njej je tudi obsežno parkirišče.

Vse se je začelo z osebno zgodbo, direktorica Maja Babič ima namreč hčerko z mišično distrofijo, ki potrebuje stalno pomoč pri vsakdanjem življenju, zato je dobro vedela, kakšne so želje in potrebe oseb, ki uporabljajo invalidski voziček. »Veseli me, da je podjetje v šestih letih zraslo in da s svojim delom spreminjamo pogled na najbolj ranljiv del prebivalstva«, je povedala ga. Babič.

Glavno področje dela Zavoda Brez ovir je izvajanje osebne asistence, s katero se ukvarjajo že od samega začetka uveljavitve Zakona o osebni asistenci ter svojo pomoč nudijo že skoraj 200 slovenskim osebam z oviranostmi. S tem zakonom je osebam s statusom invalida omogočena pomoč pri vseh tistih opravilih in dejavnostih, ki jih osebe ne morejo opravljati same, da lahko živijo neodvisno in aktivno ter da se enakopravno vključujejo v družbo. »Delujemo na področju celotne Slovenije. Sedež zavoda je v Ljubljani na Einspielerjevi 6, z marcem se ji je pridružila enota v Mariboru na Gregorčičevi ulici 13, sedaj pa z navdušenjem predstavljamo še novomeško na Novem trgu 7, ki je zares krasna in verjamemo, da bo v veliko pomoč lokalnim invalidnim posameznikom. Naši načrti so usmerjeni predvsem v kvaliteto izvajanja osebne asistence, zavedamo se, da so zaposleni ogledalo našega zavoda in si želimo, da opravljajo svoje delo, ki je odgovorno in zahtevno, na najvišji ravni, kar se tiče strokovnosti. Hkrati pa pri tem delu ne šteje samo strokovnost, saj so ključne tudi empatija do sočloveka, razumevanje in sprejemanje drugačnosti«, pojasnjuje direktorica Zavoda.

Poslovalnica v Novem mestu se nahaja v samem središču mesta in je že tretja po vrsti.  (Render: Zavod Brez ovir)

Poslovalnica v Novem mestu se nahaja v samem središču mesta in je že tretja po vrsti. (Render: Zavod Brez ovir)

Že dalj časa delujejo tudi na področju izboljševanja dostopnosti objektov za gibalno ovirane osebe in osebe z okvaro vida. »Pri svojem delu sodelujemo z različnimi partnerji doma in v tujini, ki nudijo ustrezno kakovost in zadostitev standardom. Verjamem, da lahko z ozaveščanjem ter nudenjem profesionalnih pripomočkov in napotkov aktivno pripomoremo k oblikovanju prijaznejšega okolja. V zadnjem času veliko sodelujemo tudi z različnimi podjetji ter jim nudimo taktilne oznake, dvigala in klančine«.

Zelo aktivni pa so tudi na področju dostopnega turizma, ki je namenjen gibalno oviranim osebam, ki potrebujejo večjo dostopnost do turističnih produktov. Na svoji spletni strani zato beležijo ogromno ponudbo počitnic, izletov, doživetij ter drugega osebam z oviranostmi prilagojenega programa. »Naše vodilo je preprosto: želimo omogočati enake možnosti za vse. Velikokrat sicer naletimo na ovire, pa vendar verjamemo, da se vedno najde pot za njihovo premostitev«. Uredite si življenje Brez ovir in preglejte njihovo spletno stran: www.brezovir.si. Vabljeni tudi k obisku nove poslovalnice, danes, 26. 8., na dan odprtja, vas tam čakajo tudi prijetna presenečenja!

Oglasno sporočilo

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava