DL: Naša kulturna dediščina - Kuharski zapiski Leni Perz; recept za flancate

5.8.2021 | 10:00

Strani iz rokopisnega zvezka Leni Perz, zadnja četrtina 19. stoletja

Strani iz rokopisnega zvezka Leni Perz, zadnja četrtina 19. stoletja

V družinskih arhivih se najdejo zanimivi dokumenti, med njimi so zagotovo tudi kuharski zapisi. V Dolenjskem muzeju Novo mesto hranijo med drugim tudi skenirane kuharske zapiske iz nekaterih novomeških družin. Tokrat vam predstavljamo dve strani iz drobne knjižice z roko napisanih kuharskih receptov, ki jih je zapisala Leni Perz. Domnevamo, da so zapiski nastajali v zadnji četrtini 19. stoletja. Recepti so oštevilčeni in na koncu knjižice je kazalo z naslovi vseh 103 receptov.

Leni Perz recepte piše v slovenskem jeziku, gre za pogovorni jezik z veliko germanizmov. V svojih zapisih uporablja večinoma še stare mere, kot so polič, lot, funt. Pri nekaterih receptih so pripisane kasneje nove mere, nekaj receptov pa je zapisanih že v novih merah, ki jih uporabljamo še danes. Zapisi so zato za mlajšega bralca težje razumljivi.

Prepis recepta št. 60 za brizgane flancate iz kuhanega ali paljenega testa:

Špric štraube

V polič vode se da v kastrola mal soli 8 lot putra 4 lot cukra ko zavre se primeša 1 funt moke se more dobro mešat na ognju potem se dene pohladit se primeša 8 celih jaic in 4 rumenake se še dobro v kup zmeša da je prav gladko sedeva v špricavnico in v maslo pohat. Kose na miza da se iz cukram potrese. Z tega taiga se lahko tud kiflci naredijo in v namazan pleh denejo pečt ko se delajo se z cukram zmešano moko povalajo ko so pečeni se z zalznam polije in z cukram potrest.

Za lažje razumevanje besedila:

štraube = flancati; polič = 7,5 dcl; lot = 17,5 g, funt = 56 dag; zalzen = marmelada

Članek je bil objavljen v 21. številki Dolenjskega lista 27. maja 2021

Alenka Stražišar Lamovšek, kustosinja etnologinja

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava