Matevž Derenda: Najbolj srečen je na odru; mama Nuša ga podpira

5.8.2021 | 11:00

Matevž glasbi in igri namerava posvetiti celo svoje življenje.

Matevž glasbi in igri namerava posvetiti celo svoje življenje.

Matevž Derenda, sin pevke Nuše Derenda, že nekaj let uspešno stopa po mamini poti. Nedavno je z Luko Cvetičaninom in Patrikom Mrakom ustanovil fantovsko zasedbo Booom!

Fantje imajo glede svoje glasbene poti preproste želje: da bi njihova glasba, ki jo vneto ustvarjajo, segla globoko v srca poslušalcev in da bi v njej našli to, kar so tudi oni sami: zavetje, veliko radosti, sprostitev, predvsem pa veliko srčnosti. Glede na to, da je njihov mentor Jan Plestenjak, smo prepričani, da jim bo uspelo.

Nedavno ste s svojo novo skupino Booom! predstavili videospot za novo pesem Dvignem te. Posnet na slovenski obali, v Piranu, nas je popeljal med spomine nagajivih poletnih noči. Je bilo takih veliko v vašem življenju?

Res je, spot smo posneli na strehi hotela Piran. Žal smo morali zaradi ukrepov za preprečevanje širjenja okužb s koronavirusom zmanjšati število statistov, pa vendar smo se imeli noro lepo. Celotno snemanje je bilo v bistvu ena velika žurka, ki je nismo doživeli že od začetka prejšnjega leta. Jaz nisem bil nikoli pretirano žurerski tip, sem pa rad v družbi svojih prijateljev. In ko grem ven z njimi, je zmeraj zanimivo. Upam, da nas še letos čaka kakšna vroča poletna noč.

Na katero noč imate najlepše spomine?

Težko bi izpostavil samo eno noč. Imam veliko lepih spominov, ki bodo za vedno v mojem srcu. Bom pa rekel, da so noči, ki sem jih in jih še bom preživel na raznih odrih, tiste, na katere me vežejo najlepši spomini, in upam, da jih bo še veliko.

Matevž se nikoli ni našel v ničemer drugem kot v nogometu, glasbi in igri. Prvega je sicer opustil, drugima dvema pa namerava posvetiti celo svoje življenje.

Videospot si je med prvimi ogledal tudi sloviti Jan Plestenjak. Kaj vam je rekel?

Jan nas spremlja in nam pomaga že dobro leto. Vedno nam nameni dobronamerne kritike, ki nam bodo pri našem ustvarjanju samo pomagale. Veseli smo vsakega njegovega mnenja in nasveta, ki nam ga da. Spoštujemo ga in si štejemo v čast, da nam je pripravljen na tak način pomagati in nas podpirati. Zato vse njegove nasvete skrbno pretuhtamo in se na tak način razvijamo. Tudi tokrat je bilo tako.

Kako pa ga je komentirala vaša mama?

Mami sta bili pesem in videospot zelo všeč. Vesela je, da smo se s fanti našli in da delamo glasbo, ki jo čutimo in imamo tako radi. Glasba nam v tem trenutku pomeni vse. Ona to ve in nas maksimalno podpira. Za to sem ji neskončno hvaležen.

»Jaz nisem bil nikoli pretirano žurerski tip, sem pa rad v družbi svojih prijateljev. In ko grem ven z njimi, je zmeraj zanimivo.«

V bendu ste trije fantje. Kako oziroma kje ste se našli?

Jaz in Luka sva se spoznala na avdiciji za muzikal Briljantina. Oba sva bila sprejeta v zasedbo omenjenega muzikala. Med vajami in predstavami sva se ogromno družila in postala ena najboljših prijateljev. Luka in Patrik sta skupaj sodelovala že v srednji šoli v Piranu, kjer se jima je tudi porodila ideja o nastanku skupine oz. natančneje fantovske skupine, ki je do takrat v Sloveniji in na Balkanu sploh ni bilo. Izziv sem sprejel, ideja je bila res zanimiva. Začeli smo ustvarjati skupaj in hitro smo ugotovili, da pašemo skupaj tako glasovno kot karakterno. Odlično delujemo, se dopolnjujemo in komaj čakamo, da skupaj ustvarimo še več glasbe.

Kaj se je zgodilo z vašim prejšnjim bendom Rock Defekt?

S fanti še sodelujem, ko le imam možnost. Tudi z njimi sem v zelo dobrih odnosih. To je bil moj prvi bend, pri katerem sem nabiral izkušnje in se tudi razvijal. Trenutno se počutim bolj domače v pop glasbi kot pa v rocku, čeprav so bili koncerti z njimi po navadi nori in nepozabni.

Tudi v Rock Defektu ni bilo punc. Kako to? Je kaj narobe z njimi?

S puncami ni prav nič narobe, ravno obratno. Tako je pač naneslo, sem pa večkrat s kakšno pevko tudi zapel v duetu. Moram pa priznati, da jih zelo rad vidim v publiki.

Značilnost fantovskih skupin so vreščeče oboževalke. Jih Booomovci že imate?

Nekaj vreščečih deklet je na naših koncertih že bilo. Vsekakor pa upamo, da jih bo v prihodnosti še več.

Kako pa nanje gledajo vaše srčne izbranke?

No, s Patrikom srčnih izbrank še nimava, Luka pa ima dekle, ki ga zelo podpira in nam tudi pomaga pri raznih zadevah, kot je urejanje fotografij, priprava »outfitov« ...

Luka Cvetičanin, Patrik Mrak in Matevž Derenda bliskovito osvajajo slovenska srca.

Luka Cvetičanin, Patrik Mrak in Matevž Derenda bliskovito osvajajo slovenska srca.

»Moja mama je vesela, da smo se s fanti našli in da delamo glasbo, ki jo čutimo in imamo tako radi. Maksimalno nas podpira. Za to sem ji neskončno hvaležen.«

Kako pa skrbite za to, da imajo dekleta na odru kaj videti – mislim na izklesana telesa?


No, zase ne bi rekel, da sem ravno izklesan, ampak delamo na tem. V prostem času se zelo radi ukvarjamo s športom, predvsem z nogometom, košarko in drugimi aktivnosti. Z Luko igrava tudi za reprezentanco estradnikov Slovenije, s katero igramo prijateljske tekme po celotni državi. Profesionalno pa nogometa ne igram več. Ljubezen do glasbe in nastopanja je prevladala, še preden bi se moja nogometna kariera sploh dobro začela.

Včasih so dekleta na oder metala plišaste igrače. Kaj si želite, da bi vam?

No, to bi bilo zagotovo zanimivo in nepozabno. Veseli bi bili, če bi se nam kaj takega zgodilo. Slišal sem tudi, da je na oder včasih znalo prileteti še kaj drugega kot le plišaste igrače. Se pa bojim, da so se časi tako spremenili, da tega ne bomo nikoli doživeli. Upam, da se motim.

Luka Cvetičanin, Patrik Mrak in Matevž Derenda bliskovito osvajajo slovenska srca. Do zdaj so izdali dva singla: Julija in Dvignem te, navdušili pa so tudi Tilna Lotriča.

Kaj si želite doseči na glasbeni sceni?

Radi bi pustili neki pečat na naši glasbeni sceni, želeli bi si, da bi publika začutila našo energijo in glasbo, ki jo ustvarjamo.

Ciljate tudi na tujino?

Da, veliko smo razmišljali o tem. Glede na to, da zelo radi pišemo besedila tudi v angleščini in imamo zelo radi tujo glasbo, si želimo v prihodnosti narediti tudi kakšno pesem v tujem jeziku.

S čim se še ukvarjate?

Trenutno živim za glasbo. V teh težkih časih tudi ni bilo priložnosti, da bi še nastopal v kakšnem muzikalu. Tudi to pogrešam, kajti zelo rad tudi igram in plešem. Ukvarjam se tudi s sinhronizacijo risank in snemanjem reklam, letos pa sem prvič nastopil tudi v televizijski seriji.

Kako pa je s šolo? Ste končali študij medijske produkcije v Novem mestu?

Študija žal še nisem zaključil, čaka me še nekaj izpitov in diploma. Recimo, da sem si vzel umetniški predah. Nekako še nisem dovolj motiviran za končanje študija, nekje vmes sem tudi začutil, da mogoče to res ni to, kar bi si želel delati v življenju. Najbolj srečen sem na odru. In res si želim, da bi tam preživel največ trenutkov v svojem življenju.

T. P.; odkrito.si
Foto: Rene Šantič

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava