DL: Gregorjev sejem bo morda prinesla jesen

26.7.2021 | 14:15

Stanko Tomšič, direktor KZ Trebnje - Krka (Foto: M. Ž.)

Stanko Tomšič, direktor KZ Trebnje - Krka (Foto: M. Ž.)

Epidemija krojila tudi sejemsko dogajanje – KZ Trebnje - Krka bo s tradicijo Gregorjevega sejma nadaljevala v Novem mestu – Morda bo letos pomladanskega nadomestil manjši v jeseni

Epidemija koronavirusa kroji tudi sejemsko dogajanje. Tako že drugo leto zapored ni bilo Gregorjevega sejma, prvega spomladanska kmetijskega sejma in največjega sejma na Dolenjskem. Stanko Tomšič, direktor Kmetijske zadruge Trebnje - Krka, sicer poudarja, da je Gregorjev sejem pomembna in dobro razpoznavna blagovna znamka v jugovzhodni Slovenije in širše, ki jo ohranja tudi združena zadruga.

»Upamo, da nam bodo ukrepi dovoljevali, da bomo sejem v neki manjši obliki izpeljali jeseni. Morda ne bodo v ospredju sadike in semena, po katerih je posebej znan, a tovrstni sejmi niso le sejmi, gre za širši dogodek, ki je promocija tako za slovensko kmetijstvo in lokalno pridelano hrano kot samo zadrugo. Z vrsto spremljajočih dogodkov gre tudi za prenos novih znanj, izmenjavo izkušenj in dobrih praks ter tkanje novih poslovnih vezi, ne nazadnje pa tudi za srečevanje in druženje ljudi,« pravi Tomšič in dodaja, da računajo, da bo prihodnje leto Gregorjev sejem zaživel v obliki, kot smo ga bili vajeni, ohranili pa bodo tudi lokacijo v Novem mestu oziroma v njegovi okolici.

STABILNO POSLOVANJE

Sicer imajo v KZ Trebnje - Krka letos v načrtu predvsem stabilizirati poslovanje skupne zadruge in vzpostaviti pogoje za razvoj njihove trgovske mreže na področju jugovzhodne Slovenije. »Pri združevanju obeh zadrug, Trebnje in Krka, nas je vodilo prepričanje, da je to dobro tako za razvoj kmetijstva kot tudi samo zadrugo, ki je gospodarski subjekt. Čeprav so bili nekateri, ki so stvari morda poznali le parcialno in so videli le nekatere težave KZ Krka, tudi zadržani in so imeli pomisleke, je bilo veliko več takih, ki so verjeli simulacijam združitve in zaupali v projekt pridružitve KZ Krka h KZ Trebnje. Zdaj že lahko povem, da je bila odločitev o pripojitvi KZ Krka pravilna, da skupna zadruga posluje stabilno in da je zanesljiv partner, tako kot je to veljalo za bivšo KZ Trebnje. Že letos se kažejo pozitivni učinki tega združevanja,« je poudaril Tomšič.

Glede krepitve trgovske mreže je povedal, da razmišljajo v več smereh, njihova želja pa je, da bi bila skupna zadruga še bolj povezana z lokalnim okoljem; da bi na eni strani odkupili čim več lokalnih pridelkov in izdelkov ter jih na drugi na različne načine tudi prodali. »Iz tega razloga tudi širimo blagovno znamko Dobrote s kmetije, ki pod svojim okriljem združuje vse več izdelkov. Druge možnosti pa so trženje in promocija na sejmih, tako na Gregorjevem, ki je največji, kot na manjših, bolj specifičnih. Razmišljamo tudi o možnosti, da bi v okviru nekaterih naših prodajnih centrov, kjer obstaja lokalni interes, vsaj ob določenih dnevih poskušali vzpostaviti tržnico lokalno pridelanih proizvodov. Bomo videli, kaj bo prinesel čas,« je še dodal Stanko Tomšič.

Članek je bil objavljen v 19. številki Dolenjskega lista 13. maja 2021

M. Žnidaršič

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava