Pasti unovčevanja bonov v gostilnah in restavracijah

23.7.2021 | 13:45

Ponudniki lahko sami izberejo, v kakšni vrednosti, če sploh, bodo sprejemali bone. (Profimedia)

Ponudniki lahko sami izberejo, v kakšni vrednosti, če sploh, bodo sprejemali bone. (Profimedia)

Kdor namerava iz proračuna podarjena sredstva pognati v gostilni in restavraciji, naj se pri ponudniku predhodno pozanima, ali bone sploh sprejemajo.

Za koriščenje bona se mora upravičenec pri ponudniku izkazati z identifikacijskim dokumentom. V kolikor želi unovčiti preneseni bon, pa ob tem potrebuje še izpolnjeno in podpisano izjavo pravega upravičenca do bona. Bone bo sicer mogoče unovčiti do 31. decembra letos, pri čemer si vlada pridržuje pravico, da njihovo veljavnost podaljša še za šest mesecev.

Že nekaj dni so na voljo novi, letošnji turistični boni. Tisti, ki doslej niso porabili še lanskih, tako sedijo na razmeroma zajetnem kupčku, ki močno diši slovenskemu turizmu in je njemu tudi namenjen. Vlada je letos polnoletnim osebam namenila bon v vrednosti 100 evrov, mladoletnim pa polovičko tega zneska. A pri teh bonih v primerjavi z lanskimi obstaja pomembna razlika, ljudje jih lahko unovčijo tudi za druge dejavnosti in storitve, ne zgolj za plačilo nastanitve v turističnem obratu. Seznam je dolg, vključuje namreč vse od gostinskih dejavnosti do potovalnih agencij, muzejev, fitnesov, kinematografov in zabaviščnih parkov.

Niso jih dolžni sprejeti

Mnogi Slovenci bodo svoje nosove najprej usmerili proti restavracijam in gostilnam, kjer pa se jim lahko kaj hitro povesijo, saj ponudniki bonov niso dolžni sprejeti. V kolikor bodo z njim želeli plačati zgolj kakšno pivo ali kavo, bodo najverjetneje dočakali zavrnitev, saj lahko ponudnik določi najnižji možni znesek za koriščenje bona za posamezno opravljeno storitev. Na finančni upravi so tako upravičencem svetovali, naj pri posameznemu ponudniku vnaprej preverijo, ali sprejema bone. Tudi z ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo je bilo slišati pozive, pravzaprav želje, da bi upravičenci bone vendarle koristili v čim višjem enkratnem znesku, če že ne v celoti. Druščinam, ki si bodo privoščile bolj razkošen obed, ki bo presegal vrednost enega bona, predpis na drugi strani omogoča tudi plačilo z več boni različnih oseb.

Treba se je pozanimati

Slabo bo storil tisti, ki bo, misleč, da bo zapitek plačal z boni, v restavracijo vstopil s prazno denarnico. Naša poizvedovanja so pokazala, da gostinci v primeru nižjih zneskov niso ravno navdušeni nad omogočanjem plačila z boni. Tako so nam denimo v pizzeriji in špagetariji BUF v Kranju pojasnili, da bone sprejemajo, a le v najnižji vrednosti 50 evrov, pri čemer je v primeru koriščenja bona potrebna predhodna najava. Na drugem koncu Slovenije v hotelu Zvezda v Murski Soboti imajo za cenejše storitve najnižjo vrednost koriščenja bonov postavljeno pri 20 evrih, v enem najbolj priljubljenih lokalov v ljubljanskih Vevčah pa so dejali, da bonov niti ne sprejemajo.

Svet24

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava