Na pohodu na goro Oljko tudi Dolenjci

23.7.2021 | 12:30

Na pohodu na goro Oljko tudi Dolenjci
Na pohodu na goro Oljko tudi Dolenjci
Na pohodu na goro Oljko tudi Dolenjci

V soboto, 10. julija 2021, se nas je tudi pet članov podružnice revmatikov Dolenjske in Bele krajine udeležilo nacionalnega pohoda na goro Oljko, ki ga je organizirala podružnica Velenje. Z dvema avtomobiloma smo se odpeljali do parkirnega prostora ob cesti, ki vodi s Polzele na goro Oljko. Tu smo se pridružili ostalim članom Društva revmatikov Slovenije. Zastopanih je bilo deset od trinajstih podružnic.

Pričakali so nas domačini, člani podružnice Velenje. Pozdravila sta nas Franc Špegel, predsednik Društva revmatikov Slovenije, in Peter Geršak, vodja podružnice Velenje.

Po dobrodošlici smo se podali peš na goro Oljko. Tisti, ki so imeli težave s hojo, so se z avtomobili odpeljali bližje cilju.

Gora Oljka je 733 metrov visok kraški osamelec nad Polzelo. Na vrhu je impozantna dvostolpna cerkev sv. Križa, od koder je lep razgled na Posavsko hribovje, Pohorje, Kamniško-Savinjske Alpe ter Karavanke.

Po prihodu na cilj smo si ogledali okolico s cerkvijo. Najprej smo šli v kapelo, nato v cerkev sv. Križa, sezidano v baročnem slogu. Višek je glavni oltar, na katerem je rokoko tabernakelj z mizo, okoli katere sedijo apostoli z Jezusom pri zadnji večerji. Oltar je delo baročnega kiparja Ferdinanda Galla.

Po hoji in ogledih je sledilo okusno kosilo, ki je vsem zelo teknilo. Vračali smo se po drugi poti do naših jeklenih konjičkov.

Pohod je lepo uspel. Bili smo zadovoljni, klepet z revmatiki je bil prijeten, tudi vreme nam je bilo naklonjeno, ker ni bilo tako vroče.

Društvo revmatikov Slovenije rednim članom, ki se udeležijo dveh nacionalnih pohodov v tekočem letu, podelijo pohodniške palice. Darinka Mali in Zvezdana Rožanc, redni članici Dolenjske in Bele krajine, sta iz rok vodje podružnice prejeli pohodniške palice, saj sta se letos že udeležili dveh pohodov. Vodja podružnice jima jih je izročila na pohodu na goro Oljko in jima zaželela srečno na pohodih.

Helena Murgelj

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava