DL: Predrzno in ne prav bistro

17.7.2021 | 18:20

Iztok Brajdič Demsi je priznal dejanje in sprejel ponujeno kazen.

Iztok Brajdič Demsi je priznal dejanje in sprejel ponujeno kazen.

Pred natanko letom dni je Iztok Brajdič, v novomeškem romskem naselju Brezje bolj znan kot Demsi, s kompanjonom Davorjem Hudorovcem iz belokranjskega Gradca krožil po Novem mestu. Oba sta, kot se reče, stara znanca policije in kaj prida namenov pri svojem pohajkovanju nista imela. Sreča se jima je nasmehnila, ko sta pokukala v poslovni prostor na Ulici talcev.

Moški, ki je bil v pisarni sam, je takrat ravno stopil v drug prostor in pisarna je ostala za nekaj trenutkov prazna. Davor je stražil pri vratih, Demsi pa je drzno zakorakal v prostore podjetja. V oko mu je padla moška torbica, pograbil jo je in z njo urno zapustil prostor.

Ko se je oškodovanec vrnil v pisarno, je ugotovil, da torbice ni več. V njej je imel denarnico z bančnimi, kreditnimi in plačilnimi karticami s pripadajočimi kodami, kakih 100 evrov gotovine, pa dokumente, med drugim tudi potni list, in nekaj drugih osebnih stvari. Poklical je policijo, da bi prijavil tatvino, pa je v tistem na telefon že začel dobivati sporočila o dvigih gotovine na bankomatih.

Nedaleč stran, na bankomatu pred poslovno stavbo NLB na Seidlovi cesti, sta zlikovca s kreditne kartice v prvem poskusu uspela dvigniti 150 evrov in minuto kasneje še 150. Tretji dvig zapored jima ni uspel, zato pa je bil uspešen četrti poskus, ki je sledil nekaj minut kasneje in jima je navrgel še 100 evrov. Petič ni šlo več, a nista odnehala, ampak sta se premaknila na novo lokacijo. Dvajset minut kasneje sta bila tako pred Sparom v Bršljinu, kjer sta na tamkajšnjem bankomatu SKB spet poskusila dvigniti. Trije zaporedni poskusi niso obrodili sadov, zato sta srečo poskusila še na bližnjem bankomatu NLB, prav tako neuspešno. Upanje umre zadnje, pravijo in za Demsija in Davorja se je to zgodilo na bankomatu NLB pri Mercatorju v Bršljinu, kjer sta ukradeno kartico še zadnjič neuspešno skušala spraviti v promet.

Drugih poskusov dviga bančni sistem ni več zabeležil, so bili pa njune vztrajnosti kasneje veseli policisti, ki so se lotili primera, saj so z nadzornih kamer na bankomatih dobili cel kup uporabnih fotografij, s katerimi ni bilo težko dokazati njunega početja.

Tega se je dobro zavedal tudi Iztok Brajdič Demsi, ko je aprila stopil pred novomeško okrožno sodnico Mojco Hode. »Gre za specialnega povratnika, kar 18-krat je bil že obsojen, največkrat zaradi premoženjskih kaznivih dejanj, zato pogojna kazen ne pride v poštev. Za takšno dejanje je sicer zagrožena kazen do pet let zapora, v primeru priznanja pa predlagam 14 mesecev zapora,« je svojo ponudbo predstavila okrožna državna tožilka Vesna Fink.

»Sprejmem,« je bil kratek 33-letni Brajdič, ki je še v drugem kazenskem postopku in je že na to sojenje prišel iz pripora. Kdo ve, ali bi se sploh prikazal na sodišču, če ga ne bi privedli. Sostorilca Davorja Hudorovca denimo na narok ni bilo. A tudi postopek proti njemu ne bo dolg, saj je 20-letni Davor dejanje priznal že ob prijetju.

Članek je bil objavljen v 18. številki Dolenjskega lista 6. maja 2021

B. B.

starejši najprej | novejši najprej

Komentarji (1)

18.7.2021+4     + (4)     – (0)     Oceni vl 

Pri naši romski populaciji je v prvi vrsti narobe to, da ne končajo osnovnega šolanja. Država si zatiska oči pred to šlamastiko, potem pa pridejo pri teh mladostnikih do težav. Pohvaliti moram policijo, ki vedno takoj reagira ob prijavi teh nečednosti. Pa bo kdo rekel, da se tudi marsikateri "neromi " pogosto znajdejo na drugi strani zakonov. Res je, a roko na srce, Romi, ki si dovolijo te barabije, so neverjetno predrzni in zanimivo, denar imajo še za drage odvetnike. (vika lozar)

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava