Vzdrževanje partizanskih grobišč v Rogu

11.7.2021 | 19:20

Vzdrževanje partizanskih grobišč v Rogu
Vzdrževanje partizanskih grobišč v Rogu
Vzdrževanje partizanskih grobišč v Rogu

Letos mineva 29 let od začetka prvih zametkov o ustanovitvi Društva za vzdrževanje partizanskih grobišč v Rogu, ko so takratni ustanovitelji sprejeli odločitev za ustanovitev društva. Na enem od sestankov upravnega odbora je bil sprejet sklep, da bo občni zbor društva potekal na nedeljo, ki bo bila najbližja datumu 4. julij – nekdanjemu prazniku dneva borca. Letos je občni zbor potekal ravno 4. julija in zato ni bilo naključje, da so ta dan v svojih govorih ali pozdravih omenjali tudi naši govorniki.

Občnega zbora (Pogorelec) se je udeležilo več kot 120 članov, med njimi tudi legenda partizanskega boja general Lado Kocijan in Tone Kralj, borec Gubčeve brigade.

Potrdili smo opravljeno delo v lanskem letu in sprejeli predlagani program dela v letošnjem letu. Še posebno pozornost bomo letos posvetili čiščenju spomenikov in grobišč partizanskih bolnic Leseni kamen in Gornji Hrastnik.

Navzoče so pozdravili in spregovorili pohvalno o delu društva Franci Vovk, župan občine Dolenjske Toplice, Darko Pucelj, predsednik OO ZB Žužemberk in podpredsednik Združenja borcev za vrednote NOB Novo mesto ter Janez Podržaj, predsednik Zveze društev vojnih invalidov Slovenije, ki je med ostalim povedal: »Na današnji dan pred 80 leti 4. julija je CK KPJ sklenil začeti vstajo. V spomin na ta dogodek smo od leta 1956 do leta 1991 praznovali Dan borca. Ti dogodki so bili usodni za slovenski narod. Vredni so spomina, še posebno na tiste, ki so žrtvovali svoja življenja za domovino. Prav tako si zaslužijo zahvalo in spoštovanje vsi udeleženci protifašističnega boja. Žal moram izraziti nezadovoljstvo nad ravnanjem današnje vladne koalicije, ki zanika NOB in njegove pridobitve, ne dovoli udeležbe praporov ZZBNOB in še nekaterim na državnih proslavah in prireditvah. Moti jih rdeča zvezda, simbol upora proti okupatorjem. Razne, tudi protikoronske ukrepe zlorabljajo kot izgovor za zmanjševanje ali celo ukinitev priznanih in z ustavo zagotovljenih pravic. Motimo jih borci NOB, žrtve vojnega nasilja v 2. svetovni vojni, vojni invalidi ter večina domoljubnih in veteranskih organizacij. Še vedno smo tu in ne bomo dovolili potvarjanja zgodovine. Tudi partizanska grobišča so nema priča naše krute preteklosti. Zanemarjen grob ali spominsko obeležje, mnogokrat tudi popackano in poškodovano, je sramota, ki je trenutno vladajočim celo všeč.«

Po uradnem delu je sledilo še družabno srečanje, na katerem so prisotni izmenjavali mišljenja in poklepetali o stvareh, ki so se jim zdele zanimive.

Helena Miša Kulovec

starejši najprej | novejši najprej

Komentarji (1)

11.7.2021–6     + (0)     – (6)     Oceni marcko123 

zelo nerealen in škodoželjen prispevek je tole

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava