DL: Naša kulturna dediščina - Nemško bombardiranje Novega mesta

10.7.2021 | 17:30

Poslopje novomeške ljudske in meščanske šole je gorelo tudi še 12. aprila 1941. (Foto: dr. Anton Furlan)

Poslopje novomeške ljudske in meščanske šole je gorelo tudi še 12. aprila 1941. (Foto: dr. Anton Furlan)

Na velikonočni petek, 11. aprila 1941, so nemška letala prvič v drugi svetovni vojni bombardirala Novo mesto. Predstavljamo barvno fotografijo goreče stavbe ljudske in meščanske šole (današnja OŠ Center), ki je bila takrat eden izmed glavnih ciljev bombardiranja. Poslopje je gorelo dva dni. Avtor posnetka je dr. Anton Furlan, diapozitiv pa je muzeju poklonil njegov sin Anton Furlan.

Mesto ob Krki je bilo že od začetka aprila 1941 polno vojakov vojske Kraljevine Jugoslavije. Tu je bilo tudi zbirno mesto za vpoklicano vprežno živino in vozove. V mesto so po 6. aprilu prihajali prostovoljci, ki so se hoteli vključiti v vojsko. Meščane je bilo zato upravičeno strah nemškega letalskega napada. Že nekaj dni predtem se je namreč pogosto oglasil alarm za nevarnost zračnega napada in prebivalci so si mrzlično iskali zaklonišča. Marsikdo je zaradi tega mesto tudi zapustil in se preselil v okoliške kraje, na varnejša območja.

Ob petkovem letalskem napadu je poleg smrtnih žrtev, med vojaki vojske Kraljevine Jugoslavije in civilisti, nastala tudi gmotna škoda. Največjo je utrpela ravno ljudska in meščanska šola, v kateri se je nahajal štab divizije jugoslovanske kraljeve vojske, sicer pa so bombe in njihovi drobci padali tudi na druga območja mesta. Med drugim v bližino kapitlja, na dvorišča posameznih hiš, na železniški postaji v Bršljinu je poškodovalo železniški tir, na pokopališču v Ločni pa eno izmed grobnic. Manjša škoda je bila povzročena tudi na poslopjih v bližini šole, še zlasti na strehah in oknih, ki so jih poleg drobcev bomb povzročili tudi posamezni kosi streliva, ki je eksplodiralo pred šolo.

Članek je bil objavljen v 16. številki Dolenjskega lista 22. aprila 2021

Marjeta Bregar, Dolenjski muzej Novo mesto

starejši najprej | novejši najprej

Komentarji (1)

11.7.2021Oceni miha 

Lojzek je najbrž ziher navdušen nad sliko in nad zločinci ki so to naredili, bi jim pa najbrž še spomenik ali pa kako obeležje postavil, samo je uhrn pa ne bo... borci proti komunizmu eni in drugi in tretji ... Tu je šlo samo za to da ne bi imeli komunizme tu pa to a ne?

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava