Mark Kastelic več kot dostojno zastopal barve Slovenije

22.6.2021 | 08:40

Mark Kastelic več kot dostojno zastopal barve Slovenije
Mark Kastelic več kot dostojno zastopal barve Slovenije

Slovenski dirkač v kartingu Mark Kastelic iz Ivančne Gorice se je udeležil prve dirke letošnjega prvenstva FIA Academy Trophy, ki je bila na sporedu v Wackerdsorfu v Nemčiji. Finalno dirko je v konkurenci 51 dirkačev končal na 16. mestu, kar je najboljši rezultat slovenskega dirkača v tem tekmovanju.

FIA Academy Trophy je letos sestavljena iz treh dirk, na dirkah pa nastopajo predstavniki držav, torej je Mark Kastelic dejansko kot reprezentant Slovenije odlično zastopal barve Slovenije. V izredno ostri konkurenci je zasedel 16. mesto in to po velikih težavah v prvem krogu finalne dirke. »Zelo sem zadovoljen, čeprav je bil začetek finalne dirke daleč od optimalnega. Pred menoj je trčilo nekaj dirkačev, ki so me pometli s steze in sem komaj lahko nadaljeval dirko in to z zadnjega mesta. A potem je šlo vse zelo dobro in sem prehiteval kolikor sem lahko. Zato sem s 16. mestom zelo zadovoljen, z nekaj boljšim izhodiščem in manj smole v prvem krogu pa bi se lahko uvrstil tudi med deset najhitrejših,« je po dirki povedal Mark Kastelic. V FIA Acadey Trophyju vsi dirkači, to pot se jih je zbralo 51, nastopajo z enakimi dirkalniki, okvirje priskrbi proizvahjalec Tony Kart, motorje (ki jih pred vsako vožnjo dejansko izžrebajo) Vortex, za gume pa so zadolženi pri MG.

Skozi celoten konec tedne je stopnjeval formo in bil na koncu med najhitrejšimi, kar je potrdil tudi vodja slovenske reprezentanc, tudi sam nekdanji kartist, Domen Jerančič: »Mark si je s tem nabral veliko izkušenj, posebej to velja za gume, saj v Italiji vozijo z gumami drugega proizvajalca. A njegovi časi so bili v finalu izredno konkurenčni, njegov preboj z zadnjega v prvem krogu na 16. mesto v cilju je bil fenomenalen. V nekaterih krogih je prehitel kar dva tekmeca naenkrat.« Dirka je bila dolga 21 krogov, kar je bilo pri visokih temperaturah izredno naporno, a dobra telesna kondicija se je Marku to pot poplačala.

Naslednja dirka za Marka Kastelic bo že prihodnji konec tedna v Sarnu v Italiji v prvenstvu WSK Euro Series, dirkaški reprezentanti pa se bodo na drugi dirki FIA Academy Trophy pomerili 15. avgusta v Adrii v Italii, na stezi, na kateri je Mark Kastelic na dirki WSK Euro Series pred dobrim tednom dosegel drugo mesto.

A. Z.

Galerija

_zzzzzmark (1)
_zzzzzmark (2)
_zzzzzmark (3)
_zzzzzmark (4)
_zzzzzmark (5)
_zzzzzmark (6)

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava