Ferdinad Ripšl - povezal je Posavje

20.6.2021 | 10:40

Ferdinad Ripšl - povezal je Posavje

Ob 11. uri je v sredo v avli Kulturnega doma Krško potekalo odprtje razstave DRAGOTIN FERDINAND RIPŠL (1820—1887) Duhovnik, narodni buditelj, kronist, pesnik, strokovni pisec, sadjar.

Razstava obeležuje 200-letnico rojstva izjemnega Šentjurčana, ki je s svojim raznovrstnim delom povezal tudi Posavje. Služboval je v Brežicah, v Loki pri Zidanem Mostu ter svoje izjemno življenje sklenil na Vidmu (Krško). Tako so s svojimi nagovori o pomenu Ripšlove dediščine ter odmevih v sodobnosti spregovorili tudi župani treh posavskih občin, in sicer mag. Miran Stanko (Krško), Srečko Ocvirk (Sevnica) in Ivan Molan (Brežice). Dogodek so sooblikovali člani Moškega zbora Skladateljev Ipavcev iz Šentjurja, zbrane pa je nagovorila Silva Koželj, podžupanja občine Šentjur, saj smo del razstave posvetili tudi Ripšlovim prijateljem Ipavcem, njena pot pa se v čast Leta Josipa Ipavca 2021 julija seli v Šentjur. Razstavo smo pripravili v sodelovanju s Kulturnim domom Krško – najlepša hvala direktorici Darji Planinc, ki je pozdravila in predstavila dobro sodelovanje, o razstavi pa sta spregovorila avtorja Alenka Černelič Krošelj in Mitja Markovič.

Razstavo o izjemnem človeku in sopotnikih 19. stoletja, ki jo posvečamo tudi 30-letnici Republike Slovenije, si lahko ogledate vsak delovni dan med 10. in 12. ter 15. in 17. uro.

Za vodstvo ter oglede ob drugih urah prosimo za najave na: info@kd-krsko.si ali na 07 4880 190.

Posavski muzej Brežice

Galerija

_zzzzripsl (1)
_zzzzripsl (2)
_zzzzripsl (3)
_zzzzripsl (4)
_zzzzripsl (5)
_zzzzripsl (6)
_zzzzripsl (7)
_zzzzripsl (8)
_zzzzripsl (9)

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava