Belokranjci z modernimi različicami tradicionalnih jedi

17.6.2021 | 13:40

Belokranjci z modernimi različicami  tradicionalnih jedi

V turistični destinaciji Bela krajina se je odvil prvi večji kulinarični dogodek v sklopu Okusov Bele krajine »Od tradicije do kulinaričnega doživetja«. Dogodek je v petek, 11. 6. 2021, ob 13. in 19. uri gostil Hotel Bela krajina v Metliki. Prvič so na enem mestu združili moči in skupaj kuhali štiri belokranjski gostinci - Gostilna Veselič, Gostilna Kapušin, Hotel Bela krajina in Gostilna Müller. Brbončice gostov so v spremstvu najboljših belokranjskih vinarjev razvajali z modernimi različicami tradicionalnih belokranjskih jedi. Skupno so zasnovali pozdrav iz kuhinje in nepozaben štiri hodni meni. Vinarji so predstavili vino, ki se je odlično podalo k pripravljeni jedi.

Za odličen uvod v dogodek je poskrbel »Pozdrav štirih belokranjskih gostincev«, in sicer Rožnodolska dimljena postrv s hišno majonezo, čemažem in redkvijo, mini belokranjska pogača s hišno divjačinsko pašteto, belokranjski nadev z zeliščno skuto in šparglji in fižolova krema s slanino in droživetimi grisini. Zraven se je krasno podala Semiška penina, zelo suho, Kleti Semiške penine Simonič. Hladno predjed »Vrisk belokranjske kuhinje« je pripravilo Gostišče Veselič, gostje pa so odkrili zanimiv preplet okusov jagnječje paštete, kaviarja metliške črnine in dehidrirane domače salame. Za vinsko spremljavo je poskrbela Kmetijska zadruga Metlika s Sauvignonom 2019. Toplo predjed »Izročilo naših babic« je pripravilo Gostišče Kapušin, gostje pa so lahko uživali v nepozabnem okusu hišnih žlinkrofov s piščančjimi jetrci in želodčki v jurčkovi omaki in drobnjakovem olju. Za vinsko spremljavo je poskrbela Vinska klet Šturm z Akordom 2015. Glavno jed »Tradicionalno v moderni preobleki« je pripravil Hotel Bela krajina. Goste je razvajal razkošen okus jagnjetine in gomoljne zelenjave s pirejem kolerabe in redukcijo modre frankinje ter skutni štruklji s šparglji. Za vinsko spremljavo je poskrbelo Vinogradništvo Šuklje z Vrbanjko 2018. Za češnjo na torti je s sladico »Simfonija belokranjskega polja« poskrbela Gostila Müller, ki je pripravila ajdovo panakoto, ajdov drobljenec in kokice ajdove kaše z malino in domačim sladoledom. Zraven se je odlično podala Modra frankinja, izbor, sladko, 2017 Vinske kleti Prus.

Voditeljica, Katarina Jesih Šterbenc, je goste »zapeljala« po Beli krajini skozi zgodbe in izpostavila lokalne zanimivosti ter predstavila belokranjsko narodno nošo. Tamburaška skupina Melos je za vse obiskovalce pripravila glasbeno kuliso, ki je pričarala belokranjsko vzdušje.

Okušanje pristne domače hrane ob vrhunskih belokranjskih vinih je res nekaj posebnega. Zato smo v sklopu Okusov Bele krajine, s katerimi želimo izpostaviti zgodbo belokranjske kulinarike, s povezanostjo lokalno pridelane hrane v vrhunskih izpeljankah tradicionalnih receptov značilnih belokranjskih jedi, ustvarili povezovalen kulinarični dogodek.

K besedi so bile vabljene tudi direktorice vseh treh belokranjskih zavodov, ki delujejo na področju turizma. Barbara Papež Lavrič, direktorica Razvojno informacijskega centra Bela krajina, ki je zadolžen za razvoj turizma Bele krajine in izvajanje strategije, je predstavila novo kulinarično brošuro »Okusite Belo krajino«. Direktorica Zavoda za turizem, kulturo, šport in mladino Metlika, Marjetka Pezdirc, je predstavila jed zajamčene tradicionalne posebnosti (ZTP) - belokranjsko pogačo. Direktorica Kulturnega centra Semič, Irena Plut, pa je predstavila brošuro z naslovom »Jedi semiških babic«.

Obiskovalci so lahko prelistali »še toplo« kulinarično brošuro »Okusite Belo krajino«, kjer je opisana in zbrana najboljša lokalna kulinarična ponudba, gostinci Okusov Bele krajine, vinarji ter izvorne tradicionalne jedi. »Okusite Belo krajino« smo na destinaciji izdali ravno v letu, ko Slovenija nosi naziv Evropska gastronomska regija 2021. Kot destinacija smo na brošuro zelo ponosni, saj imamo res izvrstne lokalne ponudnike. Največ poudarka smo v brošuri namenili gostincem, ki sodelujejo v projektu »Okusi Bele krajine« ter vinarjem, ki Belo krajino postavljajo v sam vrh kakovostnih vin.

Organizatorji Razvojno informacijski center Bela krajina, Kulturni center Semič in Zavod za turizem, kulturo, šport in mladino Metlika si želimo, da bi dogodek postal tradicionalen.

RIC Bela krajina

Galerija

_BKKULINARIKA (1)
_BKKULINARIKA (10)
_BKKULINARIKA (2)
_BKKULINARIKA (3)
_BKKULINARIKA (4)
_BKKULINARIKA (5)
_BKKULINARIKA (6)
_BKKULINARIKA (7)
_BKKULINARIKA (8)
_BKKULINARIKA (9)

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava