Z žajbljem odpravimo nadležno potenje

15.6.2021 | 13:50

Uši ne marajo žajblja, zato ga posadite na kritična mesta. (Dreamstime)

Uši ne marajo žajblja, zato ga posadite na kritična mesta. (Dreamstime)

Žajbelj zavira nastajanje mleka, zato previdno z njim, če dojite. (Profimedia)

Žajbelj zavira nastajanje mleka, zato previdno z njim, če dojite. (Profimedia)

Žajbelj je na slovenskih vrtovih skoraj povsod prisoten. Kot zelišče je nepogrešljiv v kulinariki, kjer ga uporabljamo pri pripravi mesa, nikakor pa ne moremo mimo zdravilnih lastnosti, saj je nepogrešljiv v času prehladov. Ste vedeli, da ga lahko uporabljate tudi proti potenju?

Z žajbljem so si ljudje na našem ozemlju že od nekdaj lajšali najrazličnejše tegobe in ga uporabljali v različne namene. Nepogrešljiv je pri pripravi enolončnic in močnih mesnih juh, prav tako izboljša okus pečenk, steakov in drugih mesnih jedi. Številni ga dodajajo zeliščnemu maslu, uporabljajo ga tudi v ljudskem zdravilstvu in farmaciji.

Vir antioksidantov in eteričnih olj

V žajbljevih listih najdemo številna zdravju koristna eterična olja in spojine, med katerimi je največ alfa in beta tujona ter kafre in cineola. Ne moremo mimo omembe antioksidativne karnozojske kisline, ki deluje podobno kot rožmarinska kislina. Uradni viri žajbljeve liste priporočajo za pomoč ob vnetjih in okužbah sluznice v ustih in žrelu. Listi uspešno odpravljajo in lajšajo težave s stomatitisom, gingivitisom in faringitisom, veliko manj znano pa je, da lahko žajbljeve liste uporabljamo pri premočnem znojenju.

Pri vnetjih poparek, pri znojenju tinktura

Suhe liste prelijemo z 200 mililitri vrele vode in počakamo deset minut, nato pa precedimo in nekoliko ohladimo ter uporabimo pri izpiranju oziroma grgranju. Kadar želimo omiliti premočno znojenje, si pripravimo tinkturo. Pripravimo jo tako, da deset gramov žajbljevih listov 10 dni namakamo v 100 gramih 50-odstotnega alkohola. Nato precedimo in zaužijemo 75 kapljic dnevno, razredčenih v vodi. Lahko si pripravite tudi poparek, a je manj učinkovit, in sicer gram posušenih listov prelijemo z 150 mililitri vrele vode. Pijemo enkrat do največ trikrat na dan. Uživanje naj traja vsaj štiri tedne. 

Žajblja ne pijte z mlekom

Omenili smo, da v žajblju, podobno kot v pelinu, navadnem vratiču in ameriškem kleku, najdemo tujon. Tujon je pri rednem in dolgotrajnem uživanju lahko nevaren, saj povzroča zasvojenost, zato dolgotrajno uživanje alkoholnih izvlečkov iz žajbljevih listov ni priporočljivo. Prav tako poparka žajbljevih listov ne mešajte z mlekom, saj vsebuje mlečne maščobe, v katerih je tujon dobro topen in povzroča zasvojenost, čez čas pa kronično zastrupitev. Vodni izvlečki in poparki iz žajbljevih listov tujona ne vsebujejo, saj se ta v vodi ne topi.

Svet24

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava