Ljudje ob Kolpi: Leopoldina Bavdek

15.6.2021 | 11:25

Leopoldina Bavdek

Leopoldina Bavdek

Narodne vezenine

Narodne vezenine

Leopoldina Bavdek – Poldka, učiteljica, folkloristka
Rojena 23. marca 1881v Krškem, umrla 12. junija 1965 v Ogulinu pri Vinici

Po končanem učiteljišču leta 1900 je prvo službo nastopila na osnovni šoli v Starem trgu ob Kolpi, a že po enem letu odšla na bližnjo Vinico in tam učila celih 37 let. Po odhodu v pokoj je ostala na Vinici in še naprej bila dejavna v delu kraja.

Kot učiteljica je bila zelo dejavna pri popularizaciji ročnih del, h katerim je vzpodbujala učence ter krajane Vinice in sploh Belokranjce. Njen velik prispevek pri zbiranju vzorcev vezenin je opazil tudi Albert Sič, ki je pred stotimi leti v brošuri izdal njene vzorce in jih tako populariziral v celotnem slovenskem prostoru. Kot zbirateljica je ustvarila izjemno zbirko vzorcev vezenin in del te zbirke danes hranijo v Belokranjskem muzeju Metlika.

V Učiteljskem tovarišu je večkrat objavljala prispevke o ohranjanju narodnega bogastva in tako je tudi 28. julija 1921 zapisala: ''… Poprimimo se narodnega vezenja. Okrasimo predvsem svojo in svojih otrok obleko z narodno vezenino, da pokažemo že na zunaj, da se zavedamo s ponosom svoje narodnosti. Enako naj dobe naši domovi, ki so polni nemške, francoske in druge šare, narodno lice …''

V prispevku tudi odkrito kritizira slovensko inteligenco, ki je prva zanemarila narodno bogastvo, sledilo pa ji je preprosto ljudstvo in meni, da je treba to spremeniti, saj mora biti vsak narod ponosen na svoje korenine. Meni, da je vloga učiteljic pri tem ključnega pomena in svoje kolegice pokara, da je namesto njih knjigo vezenin moral izdati moški (AS) …

Med drugim je Poldka septembra 1913 sodelovala tudi pri snemanju belokranjskih ljudskih pesmi na fonograf, ko je Črnomelj obiskala ruska raziskovalka Linjova. Tej je pomagala zbirati pevce, ki so potem sodelovali na snemanju v hotelu Lackner. Tu se jim pridruži tudi mladi pravnik dr. Juro Adlešič, ki dela s fonografom in snema na voščene valje. In kot je opisala Poldka, je bil izjemno spreten in jih naslednji dan peljal tudi v Adlešiče, kjer je hitro zbral vaščane v župnišču in snemanje je potekalo še bolje. Prihodnje leto pa Adlešič za binkošti v Adlešičih in na Preloki snema, zapisuje besedila in popisuje pevce kar sam, kar so danes tudi naši najstarejši posnetki.

Boris Grabrijan

starejši najprej | novejši najprej

Komentarji (1)

15.6.2021Oceni vl 

Ko človek prečita kaj vse so ljudje v Beli krajini ustvarili v dobro vseh, nas je lahko tudi malo sram, saj se premalo govori o teh naši slavnih prednikih. So pa njihovi sodobniki cenili vse doseženo in jim dajali vse priznanje. Recimo Poldki Bavdkovi se je dostikrat poklonil tudi pesnik Župančič. Spomini nanjo so tudi zapisani v zbirki anekdot pisateja Jožeta Dularja.(vika lozar)

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava