Podjetniški inkubator Bela krajina obeležil petletnico

14.6.2021 | 12:45

Podjetniški inkubator Bela krajina obeležil petletnico
Podjetniški inkubator Bela krajina obeležil petletnico
Podjetniški inkubator Bela krajina obeležil petletnico
Podjetniški inkubator Bela krajina obeležil petletnico
Podjetniški inkubator Bela krajina obeležil petletnico

Že pred več kot desetimi leti je postalo jasno, da Bela krajina potrebuje »institucijo«, ki bo skrbela za razvoj in povečanje števila novoustanovljenih podjetij v subregiji. V začetku leta 2016 se je tako oblikoval in vzpostavil Podjetniški inkubator Bele krajine. Vzpostavitev belokranjskega podjetniškega inkubatorja je takrat omogočilo in sofinanciralo Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo RS v okviru Programa Pokolpje ter vse tri belokranjske občine – Črnomelj, Metlika in Semič. V Podjetniški inkubator Bela krajina je trenutno včlanjenih 32 podjetij, v preteklih letih pa je bilo vanj včlanjenih že več kot 40 podjetij. 

Zaradi epidemije koronavirusa in ukrepov za omejitev njegovega širjenja je inkubator 5. obletnico obeležil 10. junija 2021. Na urbanem pikniku na prečudoviti lokaciji gradu Vinica ob reki Kolpi so se srečali predstavniki belokranjskih podjetij, člani inkubatorja, mentorji in predstavniki podpornega okolja iz regije in širše Slovenije. Rdeča nit dogodka je bila »nova zgodba« in v tem smislu nova, dinamična in ambiciozna Bela krajina. Za glasbeno spremljavo na dogodku je poskrbel priznani in večkrat nagrajeni Tamburaški orkester Dobreč. Orkester je posebej za to priložnost pripravil nekaj novega in poslušalcem postregel z inovativnim prepletom tradicionalne glasbe z elektronskimi ritmi in DJ-em. Na takšen način je simbolično prikazal delovanje podjetniškega inkubatorja, ki tradicionalne poslovne modele prilagaja in prepleta v bolj inovativne in s tem pomaga svojim članom na poti do uspeha. 

Program je povezoval Matija Goljar, ustanovitelj in vodja Ustvarjalnika, »podjetniškega peskovnika«, voditelj oddaje »Štartaj, Slovenija!« in podjetniški mentor v belokranjskem podjetniškem inkubatorju. Prisotne je najprej pozdravil in nagovoril slavnostni govorec, direktor javne agencije SPIRIT Slovenija, dr. Tomaž Kostanjevec, ki je inkubatorju čestital ob praznovanju 5. obletnice delovanja. Opomnil je, da podjetništvo ni samo ena centralna točka, ki se dogaja v mestu, ampak da sta podjetništvo in inovacije tisto, kar podjetniki zaznavajo v vsakdanjem okolju.

Sledila je zanimiva diskusija znanih belokranjskih podjetnikov in mentorjev v Podjetniškem inkubatorju Bela krajina. O podjetništvu v Beli krajini in podpornem okolju so razpravljali Julij Brinc mlajši, direktor podjetja Smithers - Oasis Adria, d.o.o., ki se je v družinskem podjetju zaposlil takoj po srednji šoli in mu je bilo podjetništvo kot sinu podjetnika in podjetnice položeno tako rekoč v zibelko, mag. Tatjana Adlešič, direktorica računovodskega podjetja Špica, d.o.o., predsednica Sekcije računovodskih servisov pri Gospodarski zbornici Dolenjske in Bele krajine in predsednica Obrtno-podjetniške zbornice Metlika ter član inkubatorja, večkratni podjetnik, kreativec in vizionar, Peter Bruner, ki je s svojim start-upom Ringo Lock v finalnem izboru za najboljši startup leta 2021. 

Julij Brinc mlajši, ki je dokazal, da se da evropske operacije v multinacionalki voditi iz majhne vasice Otok ob Kolpi, vidi v Beli krajini veliko perspektivo. Za uspeh v podjetništvu so po njegovem mnenju pomembne predvsem disciplina, trdo delo, potrpežljivost ter odrekanje. Zase pravi, da dela to, kar ima rad in v delu uživa. V nasprotju z nekaterimi meni, da so Gorjanci prednost in ne ovira za uspešno poslovanje v Beli krajini ter da ne smemo podcenjevati kadra, ki je ostal v Beli krajini. Izobraževalni sistem v Sloveniji bi moral dajati večji pomen praksam ter znanju o upravljanju denarja, ravnanju z denarjem in vlaganju. Stik s svetovalci iz inkubatorja lahko posameznikom in ekipam, ki se podajajo na podjetniško pot, prihrani ogromno izgub in slabe volje. S podjetniškim inkubatorjem je začrtana prava pot za razvoj podjetništva v Beli krajini. Kot nasvet za vse, ki svojo podjetniško pot šele začenjajo, poudarja, naj jih ne bo strah delati napak ter da naj bodo vztrajni in potrpežljivi.

Mag. Tatjana Adlešič je podala analizo poslovanja belokranjskih podjetij in povedala, da je imelo v letu 2020 v Beli krajini 77 podjetij bonitetno oceno A in več kot mio. EUR prometa. Zanjo so Belokranjci odprti, podjetni, iznajdljivi in dobri sogovorniki, ki hitro navežejo stike ter so iskreni, kar je v poslu pomembno. Pomembno je zdravo podjetniško okolje, da se zna podjetniku prisluhniti in mu pomagati. Kot primer poda, da bi že jutri morali imeti na carini vsaj še eno okence za dnevne delovne migrante iz Bele krajine. Pogreša bolj učinkovito davčno zakonodajo, podporo bank, ministrstev in razpise, ki bi bili bolj pisani na kožo Beli krajini. Kot nasvet novopečenim podjetnikom podaja, naj imajo fokus na svoji ideji in poslu, naj bodo vztrajni in naj zaupajo v svoje poslovne ideje in partnerje, predvsem pa naj bodo odgovorni.

Za vizionarja Petra Brunerja lokacija podjetja, ob razmahu interneta, ni več toliko pomembna, hkrati pa internet prinaša veliko priložnosti v poslu. Svetovalci iz belokranjskega podjetniškega inkubatorja so ga navdušili s svojo odzivnostjo in sposobnostjo hitre zagotovitve potrebnih informacij pri izzivih razvoja poslovne ideje. Za prijavo na razpis P2 za zagon inovativnih podjetij je pri njih dobil vso potrebno pomoč pri pripravi vloge. V kolikor svetovalci sami nimajo določenega znanja, ki jih start-up potrebuje pa ga povežejo z nekom, ki ga ima. Zanj je pri podjetništvu pomembna predvsem vztrajnost oz. da za realizacijo svoje ideje vrtaš toliko časa, dokler ne dobiš odgovora. Kot primer poda, da sam nima formalne izobrazbe s področja strojništva, vendar danes ve vse o ključavnicah. Vsem, ki se podajajo na podjetniško pot svetuje, naj čim prej validirajo svojo ideje na trgu in če so kupci pripravljali plačati za njihove rešitve, je njihov posel smiseln.

Diskusiji belokranjskih podjetnikov je sledil pogovor z Nino Dremelj, predsednico Poslovnih angelov Slovenije, ki so prvi in največji klub angelskih investitorjev v državi. Poslovni angeli so uspešni podjetniki ali tisti, ki so svoja podjetja prodali in iščejo nove priložnosti za vlaganje. Start-upe, v katere vložijo, mentorirajo, odpirajo poti do novih trgov in jim vseskozi stojijo ob strani. V večini gre za slovenske podjetnike. Nina je poudarila, da se Slovenija ponaša z zelo kakovostnim ekosistemom za start-upe. Kapitala ne manjka, vendar moraš biti res dober, da nekdo vloži svoj kapital v tvoje podjetje, s tem pa pride tudi odgovornost. Pri odločitvi za investiranje v nek start-up je pomembno, v kateri fazi razvoja se nahaja podjetja, kakšen tip je (npr. software, hardware), ključna pa je ekipa, ki vodi podjetje. V Sloveniji imamo dobre in uspešne start-upe, npr. Mali junaki, Flaviar, Eurosender, ki so dokazali, da se da iz ene celice v Sloveniji obvladovati ves svet. Start-upom svetuje, da se za rast in napredek obkrožijo z ljudmi, ki so pametnejši od njih.

Nazadnje je prisotne nagovorila še direktorica Razvojno informacijskega centra Bela krajina, Barbara Papež Lavrič, ki je spregovorila o zanimivih začetkih vzpostavitve inkubatorja, ko se še ni vedelo, kakšno statusno obliko bo imel inkubator, kje se bodo našli primerni prostori, ali bodo imeli dovolj resursov za izvajanje programov ter ali sploh obstaja interes v Beli krajini za tovrstno podporno okolje. Sedaj mineva že pet let, od kar z inkubatorjem, ki ima kar tri enote - Stratus, Stara Lekarna in Kanižarica, upravlja Razvojno informacijski center Bela krajina. Da je bil inkubator v našem okolju resnično potreben, priča podatek, da je bil ta že od same ustanovitve poln. Ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo, SPIRIT Slovenija in vsem trem belokranjskim občinam se je zahvalila za vso podporo in dobro sodelovanje. Svetovalcem inkubatorja se je zahvalila za vestno in dobro opravljeno delo ter zaželela sodelavcem uspešno delo še naprej. Pomembno je, da podjetniki in podjetni posamezniki vedo, kam in na koga se lahko obrnejo po pomoč pri podjetniških izzivih ter da jih tam pričakajo ljudje, ki jim nudijo podporo, jih razumejo in so jih pripravljeni poslušati.

Vsi prisotni so v spomin na dogodek prejeli tudi simbolično darilce – kanglice za zalivanje različnih velikosti. Te bodo poskrbele za rast na vseh področjih našega življenja in za nove uspešne podjetniške zgodbe v prihodnje.

RIC Bela krajina

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava